Finanțele au preschimbat titluri scadente în acest an cu unele pe 10 ani

Finanțele au preschimbat titluri scadente în acest an cu unele pe 10 ani
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 26 ian 2024

Ministerul Finanțelor a răscumpărat două serii de titluri care urmau să ajungă la scadență în lunile următoare cu o altă serie de obligațiuni care are scadența în octombrie 2033.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Băncile au oferit în operațiune obligațiuni de 107 milioane de lei cu scadența în iunie și obligațiuni de 398,5 milioane de lei cu scadența în aprilie.

După 5 maxime record la rând, S&P 500 deschide în scădere CITEȘTE ȘI După 5 maxime record la rând, S&P 500 deschide în scădere

Au primit la schimb obligațiuni de 478,5 milioane de lei la un randament mediu de 6,36%, scadente în octombrie 2033.

Ministerul Finanțelor a început să folosească din 2022 operațiunile de preschimbare a titlurilor de stat, pentru a reduce din presiunea pe lichiditate la datele la care seriile cu volume mari de sume împrumutate ajung la scadență.

În această săptămână, MFP a mai luat din piață 343 de milioane de lei până în februarie 2038, la un randament de 6,43% pe an, respectiv 720,7 milioane de lei la 6,31%, până în aprilie 2029.

Prețul acțiunilor IBM a crescut la maximul ultimului deceniu CITEȘTE ȘI Prețul acțiunilor IBM a crescut la maximul ultimului deceniu

Condițiile din piață pentru împrumuturile în lei pe termen lung sunt mai bune decât cele la dolari. După cum Profit.ro a arătat anterior, MFP a plătit mai mult pentru emisiunea internațională de 2 miliarde de dolari pe 10 ani decât o face pentru titlurile echivalente în monedă națională emise pe piața internă.

Statul are nevoie de finanțare de 181 de miliarde de lei în acest an pentru acoperirea deficitului bugetar și a sumelor ajunse la scadență.

viewscnt
Afla mai multe despre
obligatiuni
titluri de stat
ministerul finantelor
datorie publica