Fitch a revizuit în creștere perspectiva de rating a BCR și BRD, după modificarea Ordonanței 114/2018

Fitch a revizuit în creștere perspectiva de rating a BCR și BRD, după modificarea Ordonanței 114/2018
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 apr 2019

Fitch Ratings a îmbunătățit miercuri, de la "negativă" la "stabilă", perspectiva de rating atribuită primelor două bănci din România, Banca Comercială Română SA (BCR) și BRD-Groupe Societe Generale SA (BRD), și a confirmat la "BBB plus" ratingurile lor pe termen lung, informează un comunicat al agenției de evaluare financiară.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Decizia vine după ce, în ianuarie, Fitch a înrăutățit perspectiva de rating, de la "stabilă" la "negativă", pentru BCR și BRD, scrie Agerpres.

Judecătoria anulează sancțiunea ANPC dată Bancpost (BT) pentru creditele cesionate în Olanda CITEȘTE ȘI Judecătoria anulează sancțiunea ANPC dată Bancpost (BT) pentru creditele cesionate în Olanda

Potrivit comunicatului agenției, revizuirea taxei pe bănci a redus povara asupra sectorului bancar și indică o abordare mai puțin agresivă a Guvernului față de acest sector și o disponibilitate rezonabilă a autorităților de a răspunde temerilor expuse de BNR și alți reprezentanți ai industriei bancare.

Miercuri, Fitch a confirmat și ratingurile de viabilitate al BCR și al Băncii Transilvania S.A. (BT) la "bb plus", al UniCredit Bank S.A. la "bb", al Garanti Bank S.A. la "bb minus" și al ProCredit Bank S.A. la "b plus".

Vineri, Guvernul a adoptat Ordonanța pentru amendarea OUG 114/2018, prin care a introdus la finele anului trecut o serie de modificări fiscale, inclusiv o taxă pe activele sectorului bancar. Cota de impozitare a băncilor va scădea de la 1,2% pe an la 0,4% pe an, iar din baza impozabilă vor fi scăzute o serie de active.

Taxa se va reduce de la 1,2% pe an din activele financiare la 0,2% pentru băncile cu o cotă de piață de sub 1% și la 0,4% pentru cele cu o cotă de piață de peste 1%, a declarat ministrul Finanțelor Eugen Teorodovici.

viewscnt
Afla mai multe despre
fitch
brd
bcr
rating
oug 114