FMI o reconfirmă pe Kristalina Georgieva în funcția de director general

FMI o reconfirmă pe Kristalina Georgieva în funcția de director general
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 apr 2024

Consiliul de administrație al Fondului Monetar Internațional (FMI) a anunțat că directorul său general, Kristalina Georgieva, a fost desemnată "prin consens" pentru a rămâne în fruntea instituției pentru un al doilea mandat de cinci ani, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Noul mandat al Kristalinei Georgieva, care a fost singurul candidat nominalizat pentru a se succeda, va începe la 1 octombrie 2024, la sfârșitul mandatului actual, a precizat FMI într-un comunicat.

UniCredit obține aprobarea BCE pentru a răscumpăra acțiuni de 3,1 miliarde de euro CITEȘTE ȘI UniCredit obține aprobarea BCE pentru a răscumpăra acțiuni de 3,1 miliarde de euro

"Luând această decizie, Consiliul de administrație recunoaște conducerea puternică în timpul mandatului său, menținând cursul în pofida unei serii de șocuri globale majore. Doamna Georgieva a pus în aplicare răspunsul fără precedent al FMI la aceste șocuri", au comentat Afonso Bevilaqua și Abdullah BinZarah, membri ai Board-ului citați în comunicat.

"Sunt extrem de recunoscătoare pentru încrederea și sprijinul Consiliului de Administrație, care reprezintă cei 190 de membri ai noștri, și sunt onorată să îmi pot continua misiunea în fruntea FMI în calitate de director general", a reacționat imediat Kristalina Georgieva, într-o declarație separată, scrie News.ro.

Economistă bulgară născută la Sofia în 1953, dna Georgieva conduce FMI din octombrie 2019, după ce a fost director general al Băncii Mondiale (BM) timp de aproape trei ani.

Înainte de a se alătura instituțiilor financiare internaționale, Kristalina Georgieva a fost comisar european timp de șase ani, mai întâi responsabilă de cooperarea internațională sub președinția lui José Manuel Barroso, apoi de buget și resurse financiare sub președinția lui José Manuel Barroso.

Astfel, Georgieva a fost confirmată în funcție înainte de începerea reuniunilor de primăvară ale FMI și Băncii Mondiale, care debutează marți cu publicarea raportului actualizat privind perspectivele economiei mondiale (World Economic Outlook - WEO) și se vor desfășura până vineri.

În mod tradițional, directorul general al FMI este candidatul propus de țările europene, în timp ce președintele BM este candidatul propus de Statele Unite. Aceasta este o diviziune pe care marile țări emergente, începând cu China și India, o pun din ce în ce mai mult în discuție în mod deschis.

Dar distribuția capitalului acestor două instituții oferă în continuare Statelor Unite și UE o putere predominantă.

Acest proces are loc la un an de la numirea noului președinte al Băncii Mondiale, Ajay Banga, în urma unei proceduri similare după demisia predecesorului său, David Malpass.

Nominalizat de Statele Unite, Banga, care s-a născut în India, dar este cetățean american, a fost singurul candidat propus de statele membre ale Băncii.

viewscnt
Afla mai multe despre
kristalina georgieva
fmi