Guvernul elvețian atacă bonusurile bancherilor

Guvernul elvețian atacă bonusurile bancherilor
Profit.ro
Profit.ro
scris 10 apr 2024

Karin Keller-Sutter, ministrul elvețian al Finanțelor, a criticat excesele bancherilor privind bonusurile și salariile pe care și le acordă, prezentând totodată o serie de 22 de măsuri pentru consolidarea sistemului bancar din Elveția, relatează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Keller-Sutter a calculat că ea ar trebui să lucreze timp de 30 de ani pentru a câștiga suma din pachetul de remunerație al lui Sergio Ermotti, directorul executiv al băncii elvețiene UBS, care anul trecut a devenit cel mai bine plătit bancher din Europa. Remunerația lui Ermotti în 2023 s-a ridicat la 14,4 milioane de franci elvețieni, echivalentul a 14,6 milioane de euro, arată Hotnews.

FOTO Turcii încep lucrările la cel mai dificil lot de autostradă din România CITEȘTE ȘI FOTO Turcii încep lucrările la cel mai dificil lot de autostradă din România

„Nu pot înțelege anumite sume”, a declarat ministrul, care are un salariu anual de 473.000 de franci elvețieni.

„S-ar putea să fiu puțin de modă veche, dar când eram copil am învățat că toate lucrurile se măsoară prin raportarea la salariul unui Consilier Federal”, a adăugat ea, referindu-se la titlul oficial al membrilor cabinetului care guvernează Elveția.

CFR - Pentru anumite călătorii nu va mai fi nevoie să rezervi loc în tren CITEȘTE ȘI CFR - Pentru anumite călătorii nu va mai fi nevoie să rezervi loc în tren

„Păi, aceasta nu a mai fost de ceva timp măsura tuturor lucrurilor, nu-i așa?”, a întrebat retoric ministrul elvețian.

Prezentând planurile prin care guvernul elvețian vrea să se asigure că UBS nu va suferi aceeași soartă ca Credit Suisse, care s-a prăbușit anul trecut, Keller-Sutter a spus că executivul va lua măsuri care să descurajeze comportamentul iresponsabil al corporațiilor și acordarea de prime excesive.

Guvernul elvețian a declarat anterior că sistemul de salarizare al băncilor ar trebui îmbunătățit pentru a preveni comportamentul riscant al bancherilor, dar că o plafonare a diferitelor forme de remunerații nu ar funcționa probabil deoarece ar putea fi evitată probabil prin creșterea salariilor de bază.

ANAF: Solicită bonul fiscal când mergi la salonul de înfrumusețare. Dacă operatorul refuză, ai gratuitate CITEȘTE ȘI ANAF: Solicită bonul fiscal când mergi la salonul de înfrumusețare. Dacă operatorul refuză, ai gratuitate

Keller-Sutter a avertizat acum că nivelurile veniturilor încasate de bancheri îi deranjează pe oameni, mai ales în condițiile în care tocmai au văzut ce s-a întâmplat cu Credit Suisse. Banca elvețiană a fost preluată de UBS, marea sa rivală, anul trecut.

Ministrul elvețian a mai spus că salariile uriașe ale bancherilor provoacă o deconectare a bancherilor și mediului de afaceri de oamenii de rând.

FOTO Imaginea magazinelor Enel din România a fost rebranduită. Grecii vin cu schimbări de imagine și pe facturi CITEȘTE ȘI FOTO Imaginea magazinelor Enel din România a fost rebranduită. Grecii vin cu schimbări de imagine și pe facturi

„Făcând abstracție de UBS și făcând abstracție de indivizi și companii, trebuie să spun că situația mă deranjează”, a spus Keller-Sutter.

„Acest nivel, nu doar la UBS, ci și la alte companii, am văzut plătite remunerații care depășesc imaginația oricărui cetățean normal și nu cred că aceasta este o evoluție bună”, a mai punctat ministrul elvețian.

viewscnt
Afla mai multe despre
elvetia
banci