Întâlnirea marilor exportatori de petrol s-a încheiat fără un acord pentru plafornarea producției

Întâlnirea marilor exportatori de petrol s-a încheiat fără un acord pentru plafornarea producției
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 17 apr 2016

Marii exportatori de petrol, care s-au reunit duminică la Doha, capitala Qatarului, pentru a dezbate un acord privind înghețarea producției cu scopul de a sprijini revenirea prețurilor țițeiului, nu au reușit să ajungă la un acord în acest sens, informează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Ministrul Petrolului din Qatar, Mohammed al-Sada, a declarat că Organizația Tărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) are nevoie de timp suplimentar pentru a dezbate plafonarea producției.

"Avem nevoie de mai mult timp pentru a ajunge la un acord de înghetare a producției între toate țările membre OPEC, ceea ce s-ar putea întâmpla în iunie", a afirmat ministrul.

Petrolierele plutesc \ CITEȘTE ȘI Petrolierele plutesc "în derivă", în așteptarea întrunirii de la Doha

Unul dintre motivele pentru care întâlnirea s-a finalizat fără succes a fost refuzul Arabiei Saudite, cel mai mare producător mondial de petrol,  de a semna un acord de plafonare a producției, fără ca ceilalți mari producători, inclusiv Iran, să facă același lucru.

Iranul a refuzat să participle la întâlnirea de dumincă, având în vedere că exporturile țării au scăzut puternic în ultimii ani, din cauza sancțiunilor occidentale. Cotațiile petrolului au scăzut vineri cu peste 3% ca urmare a informațiilor că Iranul nu va participa la întâlnirea de la Doha.

Anterior, un proiect de acord obținut de Reuters sugera că cele 18 țări prezente la întrunire ar putea decide înghețarea producției la nivelul lunii ianuarie, până în octombrie, când ar fi urmat să aibă loc o altă întâlnire pentru a evalua rezultatele deciziei.

viewscnt
Afla mai multe despre
opec
petrol
exportatori
producatori
doha
qatar
acord
inghetare
plafonare