Lira scade, iar costul de finanțare al Marii Britanii crește, pe fondul temerilor legate de Brexit și de perspectiva accelerării inflației

Lira scade, iar costul de finanțare al Marii Britanii crește, pe fondul temerilor legate de Brexit și de perspectiva accelerării inflației
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 17 oct 2016

Lira sterlină a pierdut teren față de dolarul american și euro în prima parte a tranzacțiilor de luni, în timp ce costul de finanțare pentru Regatul Unit a urcat la maximul ultimelor aproape patru luni, pe fondul incertitudinilor referitoare la Brexit și a perspectivelor privind accelerarea inflației.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Potrivit Daily Telegraph, ministrul britanic al Finanțelor, Phillip Hammond, ar putea demisiona după ce a fost exclus de la mai multe întâlniri guvernamentale din cauza criticilor la adresa comentariilor premierului Theresa May privind un Brexit dur. Ministerul Finanțelor a dezmințit informația, însă investitorii continuă să privească cu neîncredere evoluția lirei, scrie Reuters.

În jurul orei 14:10, moneda britanică era cotată la 1,2157 dolari, după ce anterior a atins un minim intraday de 1,2152 dolari. Față de euro, lira s-a depreciat cu aproape 0,5%, la 1,1056 unități.

ING transferă angajați la Londra, în timp ce alte bănci se gândesc să plece din cauza Brexit CITEȘTE ȘI ING transferă angajați la Londra, în timp ce alte bănci se gândesc să plece din cauza Brexit

Lira sterlină a pierdut peste 6% din valoare față de dolar în ultimele două săptămâni, în contextul comentariilor premierului May cu privire la eventualitatea unui Brexit dur pentru Marea Britanie.

Potrivit traderilor, evoluția monedei britanice este influențată și de creșterea ordinelor de vânzare pentru obligațiunile pe 10 ani ale Marii Britanii. Randamentul obligațiunilor a crescut luni la 1,22%, cel mai ridicat nivel de după votul pro-Brexit de la referendumul din iunie, notează Bloomberg.

"Investitorii au început să ceară prime crescute pentru datoria guvernamentală a Marii Britanii din două cauze: incertitudinea politică și riscurile asociate impactului economic generat de Brexit și creșterea așteptărilor inflaționiste pe fondul deprecierii rapide a lirei sterline", spune Kathleen Brooks, director de cercetare la casa de brokeraj City Index.

Inflația anuală din Marea Britanie a accelarat la 0,9% în septembrie, cel mai ridicat nivel începând cu luna noiembrie a anului 2014, conform unui sondaj Bloomberg în rândul analiștilor. Datele oficiale privind evoluția inflației vor fi publicate marți, 18 octombrie.

viewscnt
Afla mai multe despre
lira sterlina
obligatiuni
randament
marea britanie
brexit
inflatie