Lira sterlină a urcat la maximul acestui an față de dolar, iar bursa londoneză crește în ziua referendumului

Lira sterlină a urcat la maximul acestui an față de dolar, iar bursa londoneză crește în ziua referendumului
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 23 iun 2016

Bursa de la Londra crește joi, ziua în care britanicii aleg dacă rămân parte a Uniunii Europene, în linie cu celelalte mari burse europene, în timp ce lira sterlină a atins maximul acestui an față de dolar. Deși investorii par optimiști, rezultatele referendumului sunt încă dificil de anticipat, având în vedere că sondajele indică diferențe fragile între cele două tabere.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității - Ediția a IV-a; parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

“Asistăm la liniștea dinaintea furtunii; votul este dificil de anticipat“, spune Nicholas Teo, trader la  KGI Fraser Securities în Singapore, citat de Bloomberg.

În jurul orei 12:15, indicele de referință al bursei londoneze, FTSE 100, înregistra un avans de 1,02% după ce a închis în urcare ultimele patru ședințe consecutive.

Lira sterlină era tranzacționată la cel mai ridicat nivel din ultimul an în raport cu dolarul și consemna un avans de 0,97% față de moneda americană, la 1,4847 dolari/unitate. Pe parcursul ședinței de tranzacționare, moneda britanică a atins un maxim de 1,4886 dolari/unitate.

Lira sterlină ar putea scădea la minimul ultimilor 30 de ani în raport cu dolarul în eventualitatea unui Brexit - director PIMCO CITEȘTE ȘI Lira sterlină ar putea scădea la minimul ultimilor 30 de ani în raport cu dolarul în eventualitatea unui Brexit - director PIMCO

“Nu pot puncta suficient cât de important este acest vot pentru piețe. Mă aștept ca acțiunile să crească, aurul să scadă, iar lira și euro să urce, dar nu dramatic, în cazul unui vot împotriva Brexit”, spune Marshall Gittler, analist la FXPrimus, citat de MarketWatch.

La nivel european, indicele Stoxx Europe 600 era în creștere cu 0,86%.

Un sondaj publicat miercuri, ultimul dinaintea referendumului, indica un avans de 1% pentru tabăra care susține ieșirea din UE. Astfel, potrivit sondajului realizat de Opium, 45% dintre britanici vor să părăsească Uniunea Europeană, iar 44% vor să mențină statutul actual.

Sondajul Opium vine după ce, majoritatea sondajelor din ultimele zile sugerau că tabăra pro-UE deține un avans fragil în fața celei pro-Brexit.

Părerile respondenților au părut influențate și de uciderea parlamentarei laburiste Jo Cox, cu exact o săptămâna înainte de referendum, în timp ce făcea campanie pro-UE. După moartea acesteia, sondajele au indicat o ușoară creștere a sprijinului electoratului britanic pentru rămânerea în UE.

Urnele de vot se închid la 22:00 ora Marii Britanii (00:00 ora României), iar rezultatele oficiale ale referendumului vor fi anunțate vineri.

viewscnt
Afla mai multe despre
lira sterlina
gbp
euro
actiuni
stoxx europe 600
brexit
referendum
ftse 100