Lira sterlină crește puternic în urma sondajelor care sugerează că tabăra pro-UE câștigă teren

Lira sterlină crește puternic în urma sondajelor care sugerează că tabăra pro-UE câștigă teren
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 20 iun 2016

Lira sterlină crește puternic luni, după ce tabăra care suține rămânerea Marii Britanii în Uniunea Europeană a câștigat teren în sondajele recente. Britanicii vor alege joi, 23 iunie, dacă rămân parte a UE.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În jurul orei 12:00, moneda britanică se tranzacționa pentru 1,4633 dolari pe unitate, în creștere cu 1,9% față de vineri. În raport cu moneda unică europeană, lira consemna un avans de 1,3%, tranzacționându-se la 1,2907 euro pe unitate.

Tabăra care susține menținerea statutului de membră UE pentru Marea Britanie a câștigat teren după uciderea deputatei britanice Jo Cox, susținătoare a rămânerii Uniune. În săptămâna anterioară uciderii deputatei laburiste, sondajele arătau o creștere a sprijinului pentru Brexit.

Piața britanică de fuziuni și achiziții a scăzut în acest an la 4% din valoarea tranzacțiilor globale, minim record CITEȘTE ȘI Piața britanică de fuziuni și achiziții a scăzut în acest an la 4% din valoarea tranzacțiilor globale, minim record

Potrivit unui sondaj telefonic efectuat vineri și sâmbătă, de către firma Survation pentru publicația Mail, 45% dintre britanici au spus că vor ca țara lor să rămână în UE, iar 42% s-au exprimat împotrivă. Sondajul realizat de Survation este primul efectuat după uciderea deputatei britanice.

Un alt sondaj, efectuat de YouGov pentru Sunday Times sugerează că 44% dintre britanici preferă să rămână în UE, în timp ce 43% ar alege desprinderea de aceasta. Două treimi dintre răspunsurile incluse în acest sondaj au venit după uciderea lui Jo Cox.

Potrivit unui raport publicat recent de S&P, ieșirea Marii Britanii din UE nu se va reflecta doar într-o scădere a lirei sterline față de principalele valute ale lumii, ci ar putea pune în pericol însuși statutul de valută de rezervă deținut de moneda națională britanică.

Lira sterlină este a treia cea mai folosită monedă pentru constituirea rezervelor valutare naționale, după dolarul american și euro, mulțumită încrederii pe care le inspiră economia și sistemul legal din Marea Britanie.

viewscnt
Afla mai multe despre
lira
brexit
jo cox
lira sterlina
gbp
sondaj
uniunea europeana
marea britanie