Negrițoiu, ASF: Noțiunea de naționalizare nu există, această ”fumigenă” aruncată este un nonsens

Negrițoiu, ASF: Noțiunea de naționalizare nu există, această ”fumigenă” aruncată este un nonsens
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 apr 2017

Noțiunea de naționalizare a fondurilor private de pensii, intens discutată în ultimele zile, este o ”fumigenă aruncată” care nu are niciun sens și nicio dimensiune politică, în condițiile în care pensiile nu pot fi ”confiscate sau naționalizate”, consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) va stabili joi ce sancțiuni administrative va stabili în cazul fondului de pensii NN Pensii, iar declarațiile făcute recent de liderul PSD, Liviu Dragnea, la adresa sa, conțin contradicții, a declarat joi președintele ASF, Mișu Negrițoiu.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

NN Pensii, cel mai mare fond de pensii private obligatorii din România, și-a anunțat recent clienții că, în ultimele săptămâni, ar fi existat discuții în spațiul public privind o eventuală decizie de naționalizare a fondurilor de pensii private și le recomandă să se informeze despre contextul pieței. Ulterior, ministrul Finanțelor, Viorel Ștefan, a negat informația privind o eventuală decizie de naționalizare a fondurilor de pensii private, precizând că ”nicio rațiune politică, economică, financiară, bugetară” nu ar putea să determine o astfel de decizie ”de-a dreptul aberantă”.

ASF a criticat, miercuri, decizia NN Pensii de a se adresa clienților, acuzând că este o poziție "excesivă și neavenită". ASF susține că "nu au fost și nu sunt discuții oficiale pe acest subiect".

Joi, Negrițoiu a subliniat că pilonul II de pensii este finanțat de stat prin alocații bugetare, iar aceste fonduri nu pot fi naționalizate. Singura măsură pe care, teoretic, ar putea s-o ia statul, ar fi să schimbe modul de administrare al acestor fonduri și să le contopească cu fondul public de pensii, dar nu au existat discuții referitoare la o astfel de măsură, potrivit președintelui ASF.

”Această fumigenă aruncată este un nonsens, noțiunea de naționalizare nu există. Pilonul II e finanțat de stat prin alocații bugetare. Noi nu facem lobby ca să existe o cotă mai mare sau mai mică, noi asigurăm stabilitatea pietelor. Fondurile de pensii nu pot fi naționalizate sau consfiscate, ața cum pensiile nu pot fi naționalizate sau confiscate. Maximum ce poate să facă statul e să schimbe modul de administrare, să le contopească cu fondul public de pensii, dar nici această măsură nu a fost discutată”, a declarat Negrițoiu.

Dragnea îl acuză pe Negrițoiu că a pregătit scandalul naționalizării pensiilor private și anunță începerea procedurilor de demitere a conducerii ASF: Și NN Pensii va fi chemată la Parlament, nu suntem colonie olandeză. EXCLUSIV Reacția lui Negrițoiu CITEȘTE ȘI Dragnea îl acuză pe Negrițoiu că a pregătit scandalul naționalizării pensiilor private și anunță începerea procedurilor de demitere a conducerii ASF: Și NN Pensii va fi chemată la Parlament, nu suntem colonie olandeză. EXCLUSIV Reacția lui Negrițoiu

Președintele ASF a amintit și de cazurilor celor două țări care au luat măsuri de schimbare a modului de administrare a fondurilor private de pensii, Polonia și Ungaria.

”Alte țări au luat această măsură din considerente diverse, care nu se aplică României. Polonia a vrut să reducă nivelul datoriei publice pentru a îndeplini criteriile de la Maastricht, legate de aderarea la zona euro. Din punct de vedere bugetar, o astfel de măsură nu aduce beneficii, aceste fonduri nu pot fi transferate”, a declarat Negrițoiu.

Referitor la NN Pensii, președintele ASF a subliniat că autoritatea va stabili joi, în funcție de mai multe varibile, ce sancțiuni administrative va aplica fondului.

”Spre deosebire de sancțiunile politice, acestea sunt sancțiuni administrative, pot fi la adresa conducerii sau a societății. Depinde cine a luat decizia, cine a distribuit mesajul, cine l-a interpretat. Avem discuții în acest sens”, a declarat Negrițoiu.

Referitor la acuzațiile lansate de liderul PSD, Liviu Dragnea, potrivit cărora acest scandal a pornit de la el, Negrițoiu nu a dorit să comenteze, dar a atras atenția asupra unor contradicții.

”Aceste declarații sunt politice, nu vreau sa le comentez. Însă, în formularea acestor declarații, există contradicții. Dacă eu aș fi transmis niste informații catre NN, ar fi trebuit să existe, dar ele nu există. Eu, ca toți supraveghetorii din ASF, am numai întâlniri oficiale cu asigurătorii, tot e discutăm noi este consemnate în minute. Eu cred că este mai mult de un an de când nu m-am mai văzut cu cineva de la NN, iar eu nu mă întâlnesc la colț de stradă, ar fi culmea. Nu am contacte informale cu nimeni, nu am dat niciodată vreun telefon ca sa rezolv problema cuiva, vreun dosar de despăgubire. Nu am facut în trei ani nicio intervenție pentru rude sau vreun parlamentar. Există un cod de conduită care impune niște standarde tuturor salariaților ASF, mai ales în supraveghere”, a declarat Negrițoiu.

Liviu Dragnea a declarat miercuri, la Antena 3, că scandalul despre naționalizarea pensiilor private a pornit de la președintele ASF, Mișu Negrițoiu, care știe foarte bine că în scurt timp Parlamentul va demite conducerea Autorității de Supraveghere Financiară, deoarece ceea ce se întâmplă acolo este „foarte grav”, iar asigurații români au de suferit.

Președintele Camerei Deputaților a mai spus că „Guvernul României ar trebui să ceară explicații la Ambasada Olandei și la Guvernul Olandei și la conducerea ING din Olanda pentru că ceea ce a făcut această companie de asigurări în România poate puteau să o facă într-o colonie sau într-o fostă colonie olandeză”.

viewscnt
Afla mai multe despre
misu negritoiu
asf
nn fond de pensii