Acțiunea Electrica, regină la BVB cu o ședință înaintea datei de înregistrare

Acțiunea Electrica, regină la BVB cu o ședință înaintea datei de înregistrare
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 7 iul 2016

Titlurile Electrica au avut cele mai bune rulaje pe bursă în penultima zi în care mai sunt purtătoare de dividend. Performanța survine în contextul unei lichidități slabe pe ceilalți emitenți.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Piețele bursiere occidentale încă își caută direcția în volatilitatea ridicată post-Brexit. Astăzi a fost o zi de revenire, indicii principali de la Londra, Paris și Frankfurt regăsindu-se pe aproape întreg orarul de tranzacționare la niveluri cu 0,50%-1,00% peste referința de miercuri.

Bursa de Valori București s-a înscris în acest tablou, cu o apreciere de 0,66% a indicelui reprezentativ BET, până la nivelul de 6.476,58 puncte, în timp ce indicele compozit BET Plus a avut o dinamică similară.

Ședința „verde” nu vine însă pe volume. „A fost o ședință slabă, în ton cu lichiditatea redusă din ultimele zile”, a declarat pentru Profit.ro Simion Tihon, broker la Prime Transaction. Rulajul pieței de acțiuni a fost de numai 13,91 milioane lei (3,08 milioane euro), încă și mai mic decât cel de 15,38 milioane lei (3,40 milioane euro) din sesiunea precedentă.

Investitorii pot cumpăra de lunea viitoare titluri de stat din emisiunea destinată populației. Finanțele mizează pe subscriere integrală CITEȘTE ȘI Investitorii pot cumpăra de lunea viitoare titluri de stat din emisiunea destinată populației. Finanțele mizează pe subscriere integrală

Acesta este contextul în care Electrica (EL), emitent care nu excelează la nivelul volumelor, s-a aflat pe primul loc în topul tranzacțiilor, cu 2,26 milioane lei, într-o zi în care cotația a urcat cu 0,75%, până la prețul de 13,40 lei/acțiune. Vineri este ultima zi în care investitorii mai pot cumpăra titluri pentru încasarea dividendului brut de 0,86 lei/acțiune. La închiderea de astăzi, randamentul net al acestuia este de 6,10%.

Romgaz și OMV Petrom, suficient de jos cât să dea combustibil indicilor în a doua parte a anului

Al doilea rulaj al zilei, în valoare de 2,07 milioane lei, l-au avut titlurile Romgaz Mediaș (SNG) care încearcă să-și găsească un punct de echilibru în zona de 22 lei/acțiune, după corecția ex-dividend din primele zile ale acestei săptămâni. Este o zonă a minimelor pe acest emitent de la listarea sa din noiembrie 2013.

Baza de plecare slabă a acțiunilor Romgaz, dar și cea a titlurilor OMV Petrom (SNP), astăzi cu închidere la prețul de 0,25 lei/acțiune – ambele cu pondere importantă în structura indicilor – îi dă încredere lui Tihon că este potențial de apreciere a bursei românești pentru o închidere pozitivă la finalul anului. El anticipează că al doilea semestru va fi mai bun decât prima jumătate a anului.

Băncile vor să dea credite unor companii precum Romgaz sau Petrom pe bază de gaze ipotecate CITEȘTE ȘI Băncile vor să dea credite unor companii precum Romgaz sau Petrom pe bază de gaze ipotecate

Până atunci, multe necunoscute. În piețele financiare internaționale acestea sunt legate de implicațiile votului favorabil părăsirii Uniunii Europene de către Marea Britanie la referendumul desfășurat la finele lunii trecute. „Efectele Brexit nu sunt decise. Nu sunt și nu pot fi analizate mai de nimeni”, spune brokerul de la Prime Transaction.

Băncile de la BVB, departe de vârtejul european

El pune și declinul cotațiilor de la începutul acestei săptămâni tot pe seama acestui moment și mai puțin pe știrile negative venite din zona băncilor italiene. Investitorii din piețele bursiere știau de nivelul creditelor neperformante ale Veneto. „Băncile italiene nu au o problemă începând de săptămâna trecută”, a adăugat interlocutorul nostru.

Acesta remarcă faptul că sectorul bancar de la BVB – cu excepția titlurilor Erste Group (EBS) care sunt foarte bine corelate cu ceea ce se întâmplă afară – a avut o traiectorie care se abate de la evoluția acțiunilor bancare la nivel european.

Deutsche Bank se apropie de punctul în care va antrena panică, spune un investitor american: Băncile mor și factorii de decizie nu știu ce să facă CITEȘTE ȘI Deutsche Bank se apropie de punctul în care va antrena panică, spune un investitor american: Băncile mor și factorii de decizie nu știu ce să facă

Titlurile Băncii Transilvania (TLV) au urcat astăzi cu 1,95% pe al treilea rulaj al zilei din piața reglementată, de 1,82 milioane lei, până la prețul de 2,09 lei/acțiune, care încă o situează aproape de maximele istorice. Tendința pe termen scurt este, însă, pierdută. „Acțiunea Banca Transilvania pare mai obosită în momentul acesta. Nu mai are avântul de acum o lună”, a comentat Tihon despre titlurile mcu simbolul TLV care astăzi au făcut și obiectul unei tranzacții speciale din piața deal în valoare de 1,31 milioane lei.

El spune că titlurile BRD Groupe Societe Generale sunt într-un interval sub variație mult sub prețurile de la începutul anului, fapt pentru care nu este exclus ca această acțiune să aibă un an de depreciere până în decembrie.  Astăzi, titlurile au închis la prețul de 9,50 lei/acțiune, pe transferuri depășind numai cu puțin 550.000 de lei. 

Transelectrica, apreciere de 4%, în absența vânzătorilor

La ce trebuie să se uite investitorii în perioada imediat următoare? Oferta de răscumpărare anunțată de Fondul Proprietatea (FP) și așteptata începere a programului de răscumpărări a SIF Banat Crișana (SIF1) sunt principalele evenimente ale pieței interne indicate de brokerul contactat de Profit.ro.

Titlurile Fondul Proprietatea, după avansul susținut post-Brexit, s-au corectat și astăzi, cu 0,40%, până la prețul de 0,749 lei/acțiune, pe transferuri de 1,36 milioane lei. Evoluția bună a titlurilor SIF a tras în sus indicele financiar BET-FI, pentru o închidere la nivelul de 27.268,52 puncte, în urcare cu 0,63% peste referință.

O dinamică asemănătoare, +0,59%, a avut-o și indicele energetic BET-NG. Din componența sa au supraperformat titlurile Transelectrica (TEL), care s-au apreciat cu 4,36%, până la prețul de 28,70 lei/acțiune. „Greu de spus care a fost catalizatorul”, a spus Tihon, amintind că reglementatorul pieței energetice ANRE abia a revizuit tarifele de transport și nu într-un sens favorabil Transelectrica. Explicația ar fi mai degrabă în lichiditatea mică pe care s-a realizat aprecierea, transferurile fiind astăzi mai mici de 590.000 de lei. „O slabă prezență pe piață, o absență a vânzătorilor și asta se traduce ușor printr-o creștere de preț”, a conchis brokerul de la Prime Transaction.

viewscnt
Afla mai multe despre
electrica
simion tihon
bvb
bursa
prime transaction
romgaz
omv petrom
banca transilvania