În contextul unei reveniri a volumelor, indicii principali de la BVB au suferit o corecție de peste un procent și jumătate, recul care cade în principal în sarcina declinului acțiunilor celei mai importante companii petroliere românești.
Mișcarea de retragere după atingerea maximului post-criză se prelungește și capătă complexitate după sesiunea de astăzi, în care replierea investitorilor este ceva mai brutală. Urmare a câtorva zile cu tranzacții anemice, vânzătorii a utrebuit să caute niveluri de prețuri inferioare pentru a-și găsi contrapartea la cumpărare. Așa au apărut volumele. Rulajul pieței de acțiuni s-a ridicat la 70,14 milioane lei (14,86 milioane euro), concentrat însă în proporție de 74,32% pe primele cele mai tranzacționate titluri.
La debut, piața se regăsea în jurul valorilor de referință, însă declinul a fost constant și cu deprecieri mici, ceea ce trădează prezența la vânzare a investitorilor instituționali. Închiderea s-a realizat pe minimele zilei, și a fost determinată de precipitarea impulsului descendent după ora 17.00 pe titlurile OMV Petrom (SNP), care au terminat ziua pe nivelul de preț de 0,3880 lei/acțiune, cu 5,13% mai coborât cel din ziua anterioară. Evoluția intraday este surprinsă pe graficul atașat.
Sunt vânzări pe volume, schimburile ridicându-se la 31,25 milioane lei. Este o amendare a impulsului de creștere din prima parte a lunii, când ordine de cumpărare s-au activat în contextul zvonurilor privind o posibilă retragere de la exploatările de la Marea Neagră din partea Exxon Mobil. Interpretarea inițială în piață a fost aceea că OMV va rămâne cu o participație mai mare la zăcământul din perimetrul Neptun Deep, după ce compania americană va abandona deținerea minoritară. Profit.ro avertiza însă încă de pe atunci că mai degrabă conotațiile sunt negative pentru preț întrucât Exxon este compania ce deține tehnologile de forare și exploatare la mare adâncime și fără ei OMV nu va demara proiectul.
Petrom este și într-un context în care Guvernul se pregătește, cum a anunțat Profit.ro în urmă cu exact o lună, să vândă până în limita de 8% din acțiunile Petrom către salariați, la prețul de acum 15 ani.
UPDATE joi, 25 iulie, ora 14.25 Consiliul Concurenței anunță că a autorizat tranzacția prin care Auchan Romania SA "preia magazinele destinate comercializării produselor alimentare și non-alimentare din stațiile Petrom".
CITEȘTE ȘI Șeful UBS: O nouă rundă de relaxare monetară riscă să creeze o bulă a activelor. "Aș fi foarte, foarte atent..."Cum acțiunile celei mai importante companii petroliere românești au un procentaj semnificativ în structura indicilor, mișcarea pe acest emitent a fost de natură să tragă în jos întreaga piață. Indicele energetic BET-NG a subperformat cu un recul de 2,04%, indicele compozit BET Plus a pierdut 1,52%, iar indicele reprezentativ BET a coborât cu 1,57%, până la nivelul de 8.923,44 puncte. Sub aspect tehnic, indicele celor mai lichide acțiuni din România s-a oprit la finalul acestei zile pe media mobilă exponențială de 21 de zile (EMA21), așa cum se vede pe graficul inserat.
Tendința s-a transmis și asupra altor acțiuni. Astfel, titlurile Băncii Transilvania (TLV) s-au corectat cu 0,59%, până la prețul de 2,5100 lei/acțiune, pe transferuri de 20,88 milioane lei, iar titlurile a BRD Groupe Société Générale (BRD) s-au depreciat cu 0,75%, până la prețul de 13,26 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 7,02 milioane lei.
Sunt evoluții la nivelul pieței interne întrucât din Europa influența a fost ma degrabă neutră închiderile fiind neconcludente pentru indicii principali continentali și regionali: +0,00% indicele Euro Stoxx 50, -0,73% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -0,22% pentru indicele CAC40 de la Paris și +0,26% pentru indicele DAX30 de la Frankfurt, -0,02% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -0,15% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,39% pentru indicele PX de la Praga.
CITEȘTE ȘI CONFIRMARE ASF respinge documentația SIF Transilvania pentru oferta de răscumpărare. Societatea ieșise din calendarul operațiuniiLa București, titlurile SIF Oltenia (SIF5) au suferit un declin de 0,94%, până la prețul de 2,1000 lei/acțiune, pe tranzacții de 1,42 milioane lei, de o amplitudine mai mare decât media sectorului fondurilor închise de investiții suprinsă de deprecierea de 0,42% a indicelui BET-FI, până la nivelul de 39.684,15 puncte. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a dispus săptămâna trecută conduceri societății să convoace Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor la solicitarea SIF Banat Crișana (SIF1) și SIF Muntenia (SIF4), aceasta având pe ordinea de zi revocarea președintelui Tudor Ciurezu, cel care-și leagă numele de cel al SIF de peste un sfert de veac.
La capitolul noutăți, tranzacții peste media obișnuită a respectivilor emitenți s-au realizat pe companii listate recent. Astfel, titlurile Sphera Franchise Group (SFG), compania care operează lanțul KFC, au scăzut cu 1,84%, până la prețul de 18,65 lei/acțiune, pe al 4-lea rulaj al pieței, de 1,66 milioane lei, iar titlurile Digi Communications (DIGI) au coborât cu 0,67%, până la prețul de 29,60 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 1,18 milioane lei. Ambele simoboluri se tranzacșionează cu peste un sfert sub prețurile ofertelor publice de listare din anul 2017.
Reperul transferurilor de 1 milion de lei a mai fost depășit de titlurile Romgaz Mediaș (SNG) care s-au corectat cu 0,77%, până la prețul de 32,35 lei/acțiune și cele ale Fondului Proprietatea (FP), care au avut un declin de 0,92%, până la prețul de 1,0750 lei/acțiune, unul cu 11,16% sub prețul de 1,2100 lei/acțiune al ofertei publice de răscumpărare derulată în prezent pentru emitenți pentru 150,00 milioane acțiuni, reprezentând 1,65% din capitalul social.