Acțiunile europene au crescut puternic vineri, evitând un declin săptămânal

Acțiunile europene au crescut puternic vineri, evitând un declin săptămânal
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 11 mar 2016

Acțiunile marilor companii europene au închis vineri în creștere puternică, susținute de evoluția favorabilă a cotațiilor petrolului, evitând astfel, la limită, primul declin săptămânal după trei săptămânii consecutive de avans, transmite MarketWatch.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Indicele Stoxx Europe 600 a urcat cu 2,6% vineri, traiectoria fiind imprimată de creșterea prețului petrolului, dar și de măsurile de relaxare monetară anunțate joi de Banca Centrală Europeană (BCE). Creșterea săptămânală a indicelul a fost însă fragilă, de 0,1%.

Indicele FTSE 100, al bursei de la Londra, a avansat vineri cu 1,7%, DAX 30 (Frankfurt) cu 3,5%, iar CAC 40 (Paris) cu 3,2%.

La bursa din New York, cotația petrolului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în aprilie a crescut cu 2,4%, la 38,7 dolari/baril. Cotația petrolului Brent (cu livrare în mai), de referință pe bursa de la Londra, a urcat cu 0,8%, la 40,4 dolari pe baril.

Agenția Internațională pentru Energie (AIE) susține că petrolul a depășit, probabil, cel mai dificil moment al său din ultima perioadă, ca urmare a reducerii producției din statele non membre ale cartelului OPEC și a neînțelegerilor din interiorul statelor membre OPEC.

Potrivit AIE, producția din statele non-membre ale OPEC se va reduce cu 750.000 de barili pe zi în acest an, cu 150.000 peste ultima estimare a Agenției, publicată luna trecută.

Petrolul s-a apreciat cu peste 50% în ultima perioadă, după ce, în ianuarie, atinsese minimul ultimilor 12 ani. Principalele motoare ale revenirii petrolului sunt, potrivit Bloomberg, reducerea producției din formațiuni de șisturi bituminoase din SUA și acordul dintre Arabia Saudită și Rusia, primii doi producători la nivel global, asupra “plafonării” producției la nivelul lunii ianuarie.

Acțiunile europene au închis în scădere joi după ce președintele BCE, Mario Draghi, a afirmat joi că nu anticipează continuarea reducerii ratelor de dobândă, având în vedere că instituția dispune de o listă lungă de măsuri pentru stimularea inflației și a economiei.

Inițial, acțiunile europene au crescut imediat după ce BCE a anunțat noi măsuri pentru stimularea economiilor din zona euro, însă comentariile lui Mario Draghi privind probabilitatea redusă pentru noi tăieri ale dobânzilor au împins cotațiile în teritoriu negativ.

Efectul comentariilor lui Draghi pe piețe s-a dovedit însă de scurtă durată, mai ales că unii analiști, cum sunt cei de la Goldman Sachs consideră că probabilitate unor noi tăieri de dobândă din partea BCE rămâne semnificativă.

viewscnt
Afla mai multe despre
actiuni
stoxx europe 600
ftse 100
cac 40
dax
petrol
brent
wti