Acțiunile Hidroelectrica tractează bursa. Apreciere importantă pe volume peste medie pentru acțiunile Digi

Acțiunile Hidroelectrica tractează bursa. Apreciere importantă pe volume peste medie pentru acțiunile Digi

Sursa foto: BVB

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 28 iul 2023

Titlurile producătorului de energie hidro au fost cele mai lichide de la BVB, protagonistele unei tranzacții speciale și cu o apreciere în măsură să tragă în sus indicii.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Indicele DAX40 din Germania a atins noi maxime în ultima sesiune a săptămânii, într-un climat mai general favorabil activelor de risc. La BVB, mișcvarea a fost mai timidă, cu un avans de 0,11%, până la nivelul de 13.244,23 de puncte, pentru indicele reprezentativ BET, care se află într-o zonă a maximelor locale, așa cum se vede pe graficul atașat.

Acțiunile Hidroelectrica tractează bursa. Apreciere importantă pe volume peste medie pentru acțiunile Digi

Piața nu a avut neapărat suflu, înc ondițiile în care acțiunile producătorilor de gaze naturale au avut o ședință negativă: +0,45%, până la prețul de 0,5475 lei/acțiune, pentru titlurile OMV Petrom (SNP), care au adunat transferuri de 16,41 milioane lei, și -0,12%, până la prețul de 41,10 lei/acțiune, pentru titlurile Romgaz (SNG), care au cumulat volume echivalente cu 2,52 milioane lei.

Scădere a producției de gaze a Romgaz cu peste 5%, similară celei a principalului său concurent, OMV Petrom CITEȘTE ȘI Scădere a producției de gaze a Romgaz cu peste 5%, similară celei a principalului său concurent, OMV Petrom

Această aparentă ezitare a fost compensată de sensul ascendent și pe lichiditate sporită a acțiunilor Hidroelectrica (H2O). Titlurile producătorului de energie hidro au urcat cu 0,80%, până la prețul de 112,90 lei/acțiune, pe cea mai mare activitate din piața reglementată, în echivalent 17,36 milioane lei. Pe același emitent s-a consumat și singura tranzacție specială din piața deal, în valoare de 6,40 milioane lei.

Un parcurs pozitiv au avut și titlurile Fondul Proprietatea (FP), care, în circumstanțele unor schimburi însumând 4,90 milioane lei, au câștigat 0,32%, până la prețul de 1,9040 lei/acțiune, în ziua în care acționarul minoritar Ministerul Finanțelor Publice a solicitat majorarea dividendului special acordat din vânzarea acțiunilor Hidroelectrica la 1,7000 lei/acțiune, de la 1,4942 lei/acțiune, cât este propunerea inițială din convocatorul pentru AGA din 18 august.

Alro Slatina și-a majorat vânzările de aluminiu către terți CITEȘTE ȘI Alro Slatina și-a majorat vânzările de aluminiu către terți

Transferuri peste medie, de 6,14 milioane lei, am consemnat pe titlurile Digi Communications (DIGI), care au avut un salt de 2,59%, până la prețul de 35,60 lei/acțiune. Pe contrasens, după avansul parabolic din ultimele luni, titlurile Transport Trade Services (TTS) s-au corectat brutal, cu 6,80%, până la prețul de 18,50 lei/acțiune, în condițiile în care o ofertă de vânzare accelerată s-a derulat chiar mai jos, la prețul de 17,25 lei/acțiune. În cadrul acestei operațiuni de piață au fost schimbate 2,75 milioane titluri, reprezentând 4,32% din capitalul social, valoarea sa de 47,56 milioane lei ridicând rulajul pieței de acțiuni la 127,27 milioane lei (25,80 milioane euro).

În pofida acestui interes al investitorilor, așa cum este văzut prin prisma volumelor, dinamica de preț a fost anemică pentru unii emiotenți cu capitalizare mare. Astfel, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au avansat cu 0,10%, până la prețul de 20,70 lei/acțiune, pe tranzacții de 3,74 milioane lei, și titlurile titlurile Nuclearelectrica (SNN) s-au corectat cu 0,77%, până la prețul de 44,95 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 1,19 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
hidroelectrica
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
nuclearelectrica