Animație la BVB. Tranzacții sporite pe 10 instrumente financiare, inclusiv 2 emisiuni de titluri de stat

Animație la BVB. Tranzacții sporite pe 10 instrumente financiare, inclusiv 2 emisiuni de titluri de stat

Sursa foto: Marcus Millo / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 13 aug 2020

Într-o zi cu evoluții divergente la nivelul principalelor acțiuni, lichiditatea pieței bursiere românești a urcat, impulsionată de intrarea la tranzacționare a obligațiunilor guvernamentale destinate populației.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

După 3 ședințe consecutive de aprecieri, indicii principali de la Bursa de Valori București au avut o ușoară corecție, adusă chiar de declinul celor mai tranzacționate acțiuni. Astfel, titlurile Băncii Transilvania (TLV) s-au corectat cu 0,44%, până la prețul de 2,2400 lei/acțiune, pe tranzacții de 13,49 milioane lei și titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) au coborât cu 0,83%, până la prețul de 11,98 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 8,74 milioane lei. De altfel, activitatea pe acești 2 emitenți a concentrat cu puțin peste jumătate din rulajul de 43,87 milioane lei (9,07 milioane euro) al pieței de acțiuni.

Nu a fost singurul segment animat de la BVB. Pe piața de obligațiuni s-au realizat transferuri însumând 9,09 milioane lei (1,88 milioane euro), într-o zi în care la cota pieței au ajuns cele 3 emisiuni de titluri de stat pentru populație plasate de Ministerul Finanțelor Publice în săptămânile trecute. Participarea a 10.000 de investitori arată încredere în respectivele instrumente financiare, a declarat Nicu Marcu, președintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) la eveninmentul de listare organizat la debutul ședințeid e tranzacționare de Bursa de Valori București.

Schema de ajutor de stat pentru consumul energetic contribuie decisiv la triplarea profitului net semestrial al Alro Slatina CITEȘTE ȘI Schema de ajutor de stat pentru consumul energetic contribuie decisiv la triplarea profitului net semestrial al Alro Slatina

Cele mai mari volume, în echivalent 7,27 milioane lei, l-a strâns emisiunea de obligațiuni guvernamentale denominată în euro și scadentă în anul 2025. De asemenea, titlurile în lei cu maturitate în 2024 au adunat tranzacți de 1,59 milioane lei într-o zi în care acestea s-au apreciat cu 1,48%.

Piața de acțiuni a luat o pauză sub aspectul dinamicii. Indicele compozit BET Plus s-a retras cu 0,17% și indicele reprezentativ BET a pierdut 0,15%, până la nivelul de 8.764,47 puncte, unde se regăsește în zona mediei mobile exponențiale de 200 de zile (EMA200), cea care definește trendul, așa cum se vede pe graficul atașat.

Animație la BVB. Tranzacții sporite pe 10 instrumente financiare, inclusiv 2 emisiuni de titluri de stat

Un declin de 0,14%, în linie cu media pieței, a avut indicele energetic BET-NG într-o zi în care, totuși, cel mai important emitent din structura sa, OMV Petrom (SNP), a câștigat 0,46% la nivelul capitalizării bursiere, titlurile sale închizând la prețul de 0,3295 lei/acțiune o sesiune în care au adunat tranzacții de 7,13 milioane lei.

La același capitol, titlurile Electrica (EL) au staționat la prețul de 10,80 lei/acțiune, pe al 4-lea rulaj al pieței, de 3,00 milioane lei, în timp ce companiile din domeniul gazelor naturale cu sediul în Mediaș au bătut în retragere. Astfel, titlurile Transgaz (TGN) au scăzut cu 0,35%, până la prețul de 283,00 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 2,60 milioane lei și titlurile Romgaz (SNG) au suferit un recul de 1,04%, până la prețul de 28,60 lei/acțiune, pe o activitate de 1,49 milioane lei.

Segmentul fondurilor închise de investiții a cedat prim-planul bursei din punctul de vedere al lichidității, dar a performat pieței din perspectiva dinamicii. Indicele de profil BET-FI a avansat cu 0,29%, până la nivelul de 42.393,12 puncte, tractat de titlurile SIF Transilvania (SIF3) care au crescut cu 0,83%, până la prețul de 0,3640 lei/acțiune, pe transferuri de 1,48 milioane lei. Surprinzător, Fondul Proprietatea (FP) nu a reușit să treacă de ștacheta de 1 milion de lei. Cum au lipsit ordinele care să miște piața, cotația a închis în staționare, la prețul de 1,2400 lei/acțiune.

Prin contrast, același reper al tranzacțiilor de 1 milion de lei, a fost depășit pentru a 8-a oară de la începutul verii de titlurile TeraPlast Bistrița (TRP) care azi au avut o corecție de 1,28%, până la prețul de 0,4640 lei/acțiune.  Producătorul de materiale de construcții a raportat pentru primele 6 luni ale acestui an un profit net de 29,54 milioane lei, dublu față de cel de 14,66 milioane lei de la S1 2019. Investitorii mizează pe intrarea în bilanțul companiei a cel puțin 400 milioane lei din vânzarea diviziei Steel către gigantul irlandez Kingspan anunțată la sfârșitul lunii trecute.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
teraplast
electrica