Autoritatea de reglementare a pieței Financiare din SUA obligă companiile chineze listate la bursă să își facă publică structura acționariatului

Autoritatea de reglementare a pieței Financiare din SUA obligă companiile chineze listate la bursă să își facă publică structura acționariatului
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 dec 2021

Companiile chineze care se listează la bursă în Statele Unite trebuie să dezvăluie dacă sunt deținute sau controlate de o entitate guvernamentală și să furnizeze dovezi ale inspecțiilor lor de audit, a declarat Comisia pentru bursă și valori mobiliare (SEC), transmite Reuters.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Regula declanșează un proces care ar putea duce la delistarea de la bursele din SUA a peste 200 de companii chineze și ar putea face ca unele companii chineze să fie mai puțin atractive pentru investitori, scrie News.ro.

CONFIRMARE Sistemul bursei procesează obligațiuni de peste 6 milioane euro emise de Teilor, cel mai mare lanț de bijuterii de lux din România CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Sistemul bursei procesează obligațiuni de peste 6 milioane euro emise de Teilor, cel mai mare lanț de bijuterii de lux din România

Noile reguli implementează o lege adoptată de Congres în decembrie 2020, care urmărește să se asigure că companiile străine listate în Statele Unite, în special companiile chineze, respectă regulile din SUA.

Spre deosebire de multe alte țări, China nu a permis organismului de contabilitate al SEC, Public Company Accounting Oversight Board, să îi inspecteze auditorii, care la rândul lor certifică conturile companiilor chineze listate în Statele Unite.

Autoritățile chineze sunt reticente în a lăsa autoritățile de reglementare din străinătate să inspecteze firmele locale de contabilitate, din cauza preocupărilor de securitate națională.

Autoritățile de reglementare din SUA se tem că lipsa supravegherii americane pune investitorii în pericol.

În esență, ”regula finalizată va permite investitorilor să identifice cu ușurință companiile listate ale căror firme de audit sunt situate într-o jurisdicție străină pe care PCAOB nu o poate inspecta complet.

În plus, emitenții străini vor fi obligați să dezvăluie nivelul de proprietate străină în acele entități", a spus un oficial SEC.

Regula va cere, de asemenea, transparență mai mare din partea entitățile chineze listate în Statele Unite prin intermediul unui vehicul cunoscut sub numele de entitate cu interes variabil (VIE).

Tranzacție surpriză: Reliance Global Holdings, listată la bursa din Hong Kong, cumpără o nouă fabrică de cherestea în România CITEȘTE ȘI Tranzacție surpriză: Reliance Global Holdings, listată la bursa din Hong Kong, cumpără o nouă fabrică de cherestea în România

În timp ce această structură permite companiilor chineze din unele sectoare să eludeze regulile interne privind listarea în străinătate, autoritățile de reglementare din SUA se tem că structura creează riscuri pentru investitori și poate ascunde informațiile cu privire la proprietatea lor finală.

Companiile vor avea la dispoziție 15 zile pentru a contesta o desemnare SEC conform căreia necesită o transparență mai mare.

SEC are la dispoziție până la trei ani pentru a ordona eliminarea de la bursă a companiilor care nu respectă regulile.

viewscnt
Afla mai multe despre
sua
companii china
bursa
actionari