Avocatul Gheorghe Piperea: Există condiții legale pentru sechestrarea a 55% din acțiunile FP

Avocatul Gheorghe Piperea: Există condiții legale pentru sechestrarea a 55% din acțiunile FP
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 21 oct 2015

Prevederile legii privind confiscarea extinsă creează condițiile pentru ca statul să redobândească acțiunile de la fondurile speculative care dețin pachete importante la Fondul Proprietatea, spune avocatul Gheorghe Piperea. Achizițiile din piața neagră de la grupurile infracționale cercetate de procurori ar trebui considerate nule de drept.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Deținerea de aproape 20% din acțiunile Fondului Proprietatea (FP) a grupului Elliott controlat de magnatul american Paul Singer ar putea fi în pericol dacă autoritățile din zona Parchetului public vor aplica prevederile noului cod penal privind confiscarea extinsă. Interpretarea îi aparține avocatului Gheorghe Piperea, care și-a sporit notorietatea în ultimii ani ca urmare a preluării cazurilor unor datornici în litigiile cu băncile.

Achizițiile realizate în regim extrabursier înainte de listare ar trebui considerate nule de drept întrucât vânzătorii au aparținut, în cea mai mare parte, unor grupuri infracționale investigate de Direcția Națională Anticorupție (DNA). Există, astfel, condițiile pentru ca statul să redobândească acțiunile respective pentru a avea de unde să despăgubească adevăratele persoane îndreptățite, în jur de 200.000 de victime ale abuzurilor de proprietate ale regimului socialist.

Prevederile privind confiscarea extinsă spun că sub incidența acesteia cad infractorul, familia acestuia, firmele subordonate, dar și terțe persoane dacă au obținut bani ca urmare a respectivelor infracțiuni. Interpretarea lui Piperea, formulată la o conferință privind viitorul pieței de capital, este că în acest ultim caz se află și fondurile speculative care au cumpărat acțiuni ale Fondului Proprietatea în regim extrabursier în ceea ce unii numesc "piața gri", însă pe care avocatul o consideră a fi de-a dreptul o "piață neagră".

De ce s-ar impune sechestrul

Obținerea de cesiuni de drepturi, urmată de dobândirea de titluri de despăgubire de la Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților (ANRP) și conversia acestora în acțiuni FP reprezintă, în opinia lui Piperea, ceea ce legea definește ca fiind "procesul de săvârșire a unei infracțiuni complexe". Este ceva care a primit, între timp și "ștampila DNA", printr-un complex de acte juridice, că sunt infracțiuni. În aceste condiții, fondurile de hedging care au ajuns să controleze 55-56% din Fondul Proprietatea, în primul rând prin achiziții de acțiuni în "piața neagră", ar putea fi supuse obiectului confiscării extinse, astfel încât s-ar impune sechestrarea acestora până la înaintarea demersurilor în Justiție.

Care este argumentul pentru o sechestrare imediată a unei părți semnificative a acțiunilor FP? Prevederile legale privind existența unei stări de risc, explică Piperea. Fondul Proprietatea este dus pe calea lichidării, dovadă fiind derularea operațiunii de vânzare prin plasament privat a 16 milioane acțiuni Romgaz, o înstrăinare echivalentă de 456 milioane lei (117,14 milioane dolari), anunțată ieri de managerul Franklin Templeton. Piperea interpretează tranzacția ca fiind rezultatul presiunii din partea fondurilor speculative pentru ieșirea cât mai repede de pe acest emitent.

Cum cei care au dobândit anterior titlurile au acționat ilegal, se va impune despăgubirea persoanelor îndreptățite cu adevărat și al căror număr se ridică la 50.000 de victime, față de numai 3.000 oameni compensați până în prezent. Necesarul este de trei miliarde de euro, iar acesta poate fi asigurat parțial din redobândirea de către stat a acțiunilor obținute de fondurile speculative prin tranzacții cu grupul infracțional de la ANRP. Prevederile legale privind confiscarea specială permit statului să redevină proprietarul acestor acțiuni înainte de lichidarea Fondului, a cărui existență ar fi bună și pentru Bursă. Trebuie doar să existe voință în acest sens, a conchis Piperea.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
gheorghe piperea
fondul proprietatea
anrp
dna
infracftiuni
confiscare extinsa
codul penal