Indicele principal de la BVB și-a reluat declinul, piața păstrând nota descendent-abruptă conturată la jumătatea acestei luni. Indicatorii tehnici sunt deteriorați. Acțiunile bancare dau tonul deprecierilor.
Săptămâna trecută, piața a avut oscilații majore, dar neconcludente și în mai multe sesiuni piața părea că a găsit o zonă de suport în zona nivelului de 8.250 de puncte pe indicele BET. După vacanța de Rusalii, piața a redeschis, însă, pe o tendință negativă, fiind împinsă în jos de neliniștile din piețele europene.
Este un declin „made in Italy”. Indicele FTSE MIB al Bursei de la Milano a pierdut astăzi 2,65% în contextul crizei guvernamentale din Italia, unde contradicțiile dintre președintele Republicii Sergio Mattarela și liderul noii majorități parlamentare Matteo Salvini nu au reușit să găsească o rezoluție după alegerile parlamentare care a dat câștig de cauză formațiunilor eurosceptice.
De aici, contagiunea a afectat nu numai moneda euro care a coborât la un minim al acestui an în raport cu dolarul american, sub reperul de 1,1600 dolari pentru un euro, dar și ceilalți indici continentali și regionali, așa cum o arată tabloul Bloomberg: -1,56% pentru indicele Euro Stoxx 50, -1,26% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -1,29% pentru indicele CAC40 de la Paris, -1,53% pentru indicele DAX de la Frankfurt, -0,79% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -1,38% pentru indicele BUX de la Budapesta și -1,41% pentru indicele PX de la Praga.
CITEȘTE ȘI Piața de IPO-uri este înghețată. Fără ca fondurile de pensii să fie în poziția de a face mutări importante, companiile care pregăteau listări și-au amânat oferteleLa Bursa de Valori București, tendința a fost ceva mai atenuată, cu un declin de 0,64% al indicelui compozit BET Plus și o depreciere de 0,74% a indicelui reprezentativ BET, care închis la nivelul de 8.201,96 de puncte. Din punct de vedere tehnic, cotația arată slăbiciune, coborând sub media mobilă exponențială de 200 de zile (EMA200) care definește trendul și fiind condusă în picajul său de mediile mobile care desemnează tendința pe termen scurt (momentum), așa cum se vede pe graficul atașat.
Nu sunt neapărat vânzări agresive. Este mai degrabă retragerea cumpărătorilor, refractari să ia poziții decisive având în vedere contextul internațional incert și necunoscutele locale, unde există un orizont de așteptare de o lună pentru o decizie a autorităților cu privire la parametrii de funcționare noi ai fondurilor de pensii administrate privat cu contribuții obligatorii de la așa-numitul Pilon II.
Indeciza investitorilor se vede mai cu seamă la nivelul volumelor, rulajul pieței de acțiuni fiind de numai 23,40 milioane lei (5,04 milioane euro). Acesta a fost asigurat în proporție de peste jumătate de tranzacțiile în valoare de 12,04 milioane lei pe acțiunile bancare.
Astfel, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au staționat la nivelul de preț de 2,4000 lei/acțiune pe transferuri de 8,71 milioane lei, iar titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD), au suferit un recul de 1,68%, până la prețul de 12,88 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 3,33 milioane lei.
Într-o zi în care la Londra prețul țițeiului Brent a coborât din nou sub reperul de 75,00 dolari/baril, al 2-lea rulaj al zilei, de 3,98 milioane lei, l-am consemnat pe titlurile celei mai importante companii petroliere românești, OMV Petrom (SNP), care s-au depreciat cu 1,43%, până la prețul de 0,3100 lei/acțiune.
Acestea au tras în jos indicele energetic BET-NG, care a subperformat pieței, cu un declin de 1,21%, până la nivelul de 677,04 puncte. Tot din structura sa au mai fost și alte titluri care au depășit reperul unor tranzacții de 1 milion de lei, după cum urmează: Romgaz Mediaș (-1,71%), Electrica (-1,35%) și Transgaz (-1,02%).