Bursa câștigă o jumătate de procent. Volumele, însă, nu revin

Bursa câștigă o jumătate de procent. Volumele, însă, nu revin

Sursa foto: Pitris / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 14 dec 2020

Într-o zi în care bursa românească a avut o vedetă inedită în acțiunea Transgaz, indicele celor mai tranzacționate titluri a atins cea mai ridicată valoare post-COVID.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
20 mai - Eveniment News.ro: Energy Road - Energie la tine acasă. Parteneri: FPPG, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Săptămâna de tranzacționare a debutat la Bursa de Valori București cu o sesiune pozitivă, în care, totuși, rulajul pieței de acțiuni a fost unul modest, de 30,46 milioane lei (6,25 milioane euro), și acesta ajutat de un transfer special în piața deal cu 3,20 milioane de acțiuni Electroargeș Curtea de Argeș (ELGS), reprezentând 4,58% din capitalul social al producătorului de electrocasnice. La prețul de 0,7700 lei/acțiune, cu 11,49% sub referință, valoarea schimbului a fost de 2,46 milioane lei.

Și în piața reglementată, simbolul care a atras cel mai mare interes a fost unul neobișnuit. Astfel, titlurile Transgaz Mediaș (TGN) au scăzut cu 0,70%, până la prețul de 284,00 lei/acțiune, pe tranzacții de 7,51 milioane lei. A fost un impuls în contrasens față de restul pieței pentru că acțiunile de pe locurile 1-6 în top 10 tranzacționare au închis „pe verde”. Cel mai important, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au urcat cu 1,35%, până la prețul de 2,2600 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 4,55 milioane lei. De asemenea, Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), s-a apreciat cu 1,64%, până la prețul de 14,84 lei/acțiune, pe o activitate de 1,05 milioane lei.

2Performant intră pe bursă cu o valoare de 30 milioane lei. Compania vizează majorarea de aproape 4 ori a business-ului până în anul 2025 CITEȘTE ȘI 2Performant intră pe bursă cu o valoare de 30 milioane lei. Compania vizează majorarea de aproape 4 ori a business-ului până în anul 2025

Sunt mișcări care au influențat în ansamblu traiectoria bursei. Indicele compozit BET Plus a avansat cu 0,50% și indicele reprezentativ BET a crescut cu 0,54%, până la nivelul de 9.573,01 puncte. Sub aspect tehnic, tendința este puternic ascendentă, cu evoluția cotației susținută de media mobilă exponențială de 5 zile (EMA5) care desemnează momentum (tendința pe termen scurt).

Bursa câștigă o jumătate de procent. Volumele, însă, nu revin

A supraperformat pieței cu o apreciere de 0,73% indicele sectorului energetic BET-NG. Acesta a fost tractat de cel mai important emitent din structura sa, OMV Petrom (SNP), care a câștigat 1,39% la nivelul capitalizări bursiere. Titlurile companiei petroliere au închis la prețul de 0,3645 lei/acțiune în conetxtul unor schimburi de 1,64 milioane lei. La același capitol, titlurile Electrica (EL) au închis cu 1,22% peste referință, la prețul de 12,40 lei/acțiune, pe transferuri de 1,07 milioane lei.

Pe al 3-lea rulaj al zilei, de 3,41 milioane lei, titlurile TeraPlast Bistrița (TRP) au crescut cu 0,46%, până la prețul de 0,4380 lei/acțiune în prima sesiune de tranzacționare după ce compania a anunțat că a vândut divizia de profile de tâmplărie către Dynamic Selling Group pentru suma de 4,5 milioane de euro.

Reperul unor volume de 1 milion de lei a mai fost depășit de titlurile MedLife (M) care au staționat la prețul de 49,80 lei/acțiune, în zona maximelor atinse de acest emitent în ringul bursier de la listarea sa acum 4 ani.

În piața de obligațiuni, activitatea a fost de 7,22 milioane lei (1,48 milioane lei), segment de piață acaparat de emisiunea de titluri de stat denominată în euro și scadentă în decembrie 2025 (R2512AE) și care a cumulat tranzacții de 5,78 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
transgaz
teraplast
electrica
electroarges