Bursa de la București, cu timiditate pe maximele anului

Bursa de la București, cu timiditate pe maximele anului
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 29 aug 2016

Indicele BET a avansat și astăzi apropiindu-se de nivelul de 7.000 de puncte și este foarte aproape de o valoare pozitivă de la începutul anului. Totuși investitorii ezită și volumele sunt foarte slabe.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Investitorii de la Bursa de Valori București par a se speria de propriul lor scces. Sunt cel mai aproape de a trece peste „nivelul apei”, adică o recuperare integrală a prăbușrii cotațiilor din ianuarie - februarie. După ce și săptămâna trecută a avut o evoluție bună, indicele BET a urcat astăzi cu 0,19%, până la nivelul de 6.998,51 puncte, cu doar 0,08% sub reperul de 7.004,32 puncte, ultima valoare consemnată în 2015.

Totuși, lipsește elanul la cumpărare. Investitorii sunt mai degrabă temători în zona maximelor anuale. Astăzi am avut una dintre cele mai slabe ședințe de tranzacționare din acest an, rulajul pieței de acțiuni cifrându-se la numai 7,52 milioane lei (1,68 milioane euro).

Doar 3 emitenți au depășit valori ale transferurilor de câte un milion de lei. Titlurile Romgaz Mediaș (SNG) s-au aflat pe primul loc în clasamentul lichidității, cu schimburi însumând 1,29 milioane lei, într-o zi în care cotația a urcat cu 0,21%, până la 23,65 lei/acțiune, reprezentând un nou maxim al etapei ex-dividend.

Primul pretendent la vânzările Oltchim: Chimcomplex Borzești CITEȘTE ȘI Primul pretendent la vânzările Oltchim: Chimcomplex Borzești

Al doilea rulaj al zilei, de 1,29 milioane lei, l-au avut titlurile Fondul Proprietatea (FP) care s-au apreciat cu 0,25%, până la prețul de 0,787 lei/acțiune, nivel cu 6,53% mai coborât decât prețul de 0,842 lei/acțiune al ofertei publice de răscumpărare care urmează să se încheie pe 9 septembrie. În contextul unei corecții de 0,24% a titlurilor SIF Banat Crișana (SIF1) după avansul susținut din ultima perioadă, indicele financiar BET-FI a subperformat acțiunii FP, cea mai importantă din structura sa, respectiv a avut un avans de 0,19%, până la valoarea de 29.017,41 puncte.

Indicele energetic BET-NG a avut cea mai bună dinamică a zilei, respectiv 0,59%, într-o zi în care titlurile Transgaz (TGN) au urcat cu 0,68%, iar cele ale Electrica (EL) au câștigat 1,17%.

Titlurile Băncii Transilvania (TLV), cele mai lichide de la BVB, din acest an, au staționat pe nivelul de preț de 2,385 lei/acțiune - care dă instituției de credit o capitalizare bursieră de 8,69 miliarde lei (1,95 miliarde euro) - în contextul unor volume echivalente cu 1,05 milioane lei. Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Societe Generale (BRD), s-a corectat cu 0,89% din maximele anuale, până la prețul de 11,10 lei/acțiune.

viewscnt
Afla mai multe despre
romgaz
banca transilvania
bvb
bursa
transgaz
electrica
fondul proprietatea
brd