Bursa de la București se întoarce în pustie

Bursa de la București se întoarce în pustie
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 11 nov 2015

După câteva ședințe mai animate, Bursa de Valori București s-a împotmolit iarăși într-o lichiditate slabă, ordinele executate fiind în număr prea mic pentru a imprima vreo direcție cotațiilor. Milionarii nu vor să bage bani în companiile românești pentru că știu că sunt căpușate, spune un investitor.

Peisaj de deșert. Astăzi am consemnat la Bursa de Valori București o ședință de tranzacționare anostă, marcată de un rulaj slab al pieței reglementate și oscilații infime la nivelul indicilor. În piață nu sunt bani, este explicația oferită de Victor Savu, investitor cu experiență de 18 ani la BVB. El amintește că în țările dezvoltate milionarii își țin mare parte din bani pe bursă, investiți în acțiuni. La noi nu este cazul. Cea mai mare parte a averilor sunt realizate în ultimii 25 de ani din furt, iar posesorii lor nu concep să bage bani în companii pe care le știu căpușate. "80% din banii din România sunt făcuți din prăduiala statului. Cum să bage cineva bani în Transelectrica când știe rețeta băieților deștepți care căpușează sistemul energetic? Apoi, cum să bage cineva bani în BRD când știe că el însuși a luat credit și că nu are de gând să dea banii înapoi? Cum să bage cineva bani în SIF-uri când știe cum prietenii lui le prăduiesc?", spune Savu.

Pe piața deal s-au realizat patru tranzacții speciale în valoare de aproape 9 milioane lei pe titlurile Romgaz Mediaș (SNG), OMV Petrom (SNP), Banca Transilvania (TLV) și BRD Groupe Societe Generale (BRD), deși experiențele trecute ne spun că nu este exclus ca și în acest caz să fie vorba doar de o rearanjare de portofolii intragrup.

Volumele au fost mai degrabă slabe pe segmentul regular, unde primii trei emitenți din topul tranzacțiilor au însumat schimburi de aproape 10 milioane lei, însă activitatea a fost redusă pe următorii emitenți. Susținerea de lichiditate firavă a fost de natură să lase cotațiile în derivă. Din primele cele mai transferate 10 titluri, numai trei au avut oscilații de peste un procent și niciodată nu foarte departe de acest reper. Volatilitatea restrânsă la nivelul acțiunilor s-a regăsit și pe indici. Cea mai mare deviație, de -0,31%, a consemnat-o indicele energetic BET-NG, însă indicele BET, al celor mai tranzacționate titluri, și indicele financiar BET-FI abia s-au clintit, cu variații de -0,07% și, respectiv, 0,03%.

Cu un rulaj de 3,71 milioane lei, Banca Transilvania (TLV) s-a plasat prima în topul tranzacțiilor, fiind clar detașată în vedeta ultimelor săptămâni atât din punctul de vedere al volumelor, cât și al aprecierii prețului. Ședința de azi a fost însă una de corecție pentru titlurile băncii, cu un declin de 0,19%, la 2,635 lei/acțiune. Îndeaproape vin titlurile Transelectrica (TEL), cu transferuri de 3,39 milioane lei și o apreciere modestă, de 0,36%, până la prețul de 28,00 lei/acțiune, în timp ce pe Fondul Proprietatea (FP) schimburile au însumat 2,59 milioane lei într-o zi în care au câștigat 0,85%, până la nivelul de 0,832 lei/acțiune.

Participanții la piață nu se simt la BVB într-un climat prietenos, afirmă Savu, el însuși investitor care și-a mutat o parte semnificativă a portofoliului pe titluri străine. Este o piață în care nu mai departe de acum doi ani de zile s-au furat acțiuni, iar cazul nu a fost rezolvat nici până acum. "ASF - autoritate a statului - nu are niciun fel de implicare și este părtașă la toate neregulile", a conchis Savu.
 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
8 noiembrie - Maraton Black Friday
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
28 noiembrie - Profit Financial.forum
viewscnt
Afla mai multe despre
bvb
banca transilvania
fondul proprietatea
victor savu
asf
furt