Bursa își caută echilibrul, după șocul ordonanței. Au reapărut cumpărătorii, dar contextul nu favorizează o revenire. „Niciun grafic nu se mai aplică. E greu să mai iei o decizie”

Bursa își caută echilibrul, după șocul ordonanței. Au reapărut cumpărătorii, dar contextul nu favorizează o revenire. „Niciun grafic nu se mai aplică. E greu să mai iei o decizie”
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 27 dec 2018

Bursa a traversat astăzi o sesiune de tatonare, după mișcarea de revenire de luni. Investitorii încearcă să-și facă puțin curaj, într-un context extern potrivnic, după prăbușirea cotațiilor generată de ordonanța care afectează multinaționalele din domeniile bancar, energie și telecom. Dragoș Mesaroș, broker la Târgu Mureș remarcă faptul că la acest episod de scădere reacția investitorilor a fost mai bună, mai puțin dominată de emoții.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

După mini-vacanța de Crăciun, investitorii au revenit indeciși la tranzacționare, iar rezultatul a fost o sesiune neconcludentă, cu oscilații minore la nivelul indicilor și închideri divergente pentru cele mai lichide acțiuni. Practic este rezultatul anihilării unor forțe de sens contrar, tendința de continuare a raliului din minime având opreliște majoră din piețele financiare internaționale, unde un climat de turbulențe a alimentat vânzări pe activele de risc

Piața românească are de digerat un picaj de aproximativ o cincime, antrenat de o ordonanță de urgență care include o taxă pe activele bancare, plafonarea prețului gazelor naturale, o taxă de pe cifra de afaceri pentru companiile din energie și telecom, dar și o reformă a cadrului de operare a sistemului de pensii. Investitorii sunt în căutarea unor puncte de echilibru, însă acestea par a nu fi fost deocamdată găsite.

„Nu cred că încă s-a așezat, sincer...”, a declarat pentru Profit.ro Dragoș Mesaroș, broker la Târgu Mureș pentru SSIF Goldring. „Singurul lucru, cel puțin s-a mai oprit din volatilitatea aia mare.” Poate că piața ar încerca să se așeze undeva cu 2-3% sub nivelurile actuale, dar chiar și așa nu se știe cum va fi continuarea la începutul anului viitor. „Lumea e confuză.”

Faptul că încă nu este disponibil decât „draftul” ordonanței imprimă încă incertitudine. Actul normativ nu a fost publicat în Monitorul Oficial, dar el ar trebui să aibă semnături de la Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Banca Națională a României (BNR), Consiliul Europei, ce ar fi nevoie să sosească până la finalul anului.

CEO-ul și alți 2 membri ai directoratului Transelectrica, una din companiile cel mai \ CITEȘTE ȘI CEO-ul și alți 2 membri ai directoratului Transelectrica, una din companiile cel mai "lovite" fiscal, au fost schimbați din funcții. Noul director general a lucrat și la distribuitorul Enel

Indicele compozit BET Plus a pierdut 0,08%, iar indicele reprezentativ BET a coborât cu 0,13%, până la nivelul de 7.443,58 de puncte, tras în jos de acțiunile tradițional preferate de investitorii instituționali nerezidenți. „Nici externul nu e într-o poziție foarte favorabilă”, comentează Mesaroș contextul.

Zi „roșie” în Europa. Etapă de fluctuații extreme și în America

Într-adevăr, prețul petrolului se află în zona minimelor ultimelor 18 luni, valutele exotice au tins să fie vândute, iar indicele DAX de la Frankfurt a suferit și astăzi un recul de 2,37%, ajungând în zona minimelor ultimilor 2 ani. Un fost broker afirma într-o discuție cu Profit.ro că doborârea succesivă foarte rapidă a unor multiple praguri de suport pe indicele german arată slăbiciune. Fie sunt vânzători foarte mari care descarcă pachete mari de acțiuni în așteptarea unor evenimente pe care încă noi, fie este contrapartea este firavă la cumpăra. „Amândouă variantele sunt proaste”, a declarat acesta.

În ansamblu, tabloul bursier european arată negativ: -1,22% pentru indicele Euro Stoxx 50, -1,52% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -0,60% pentru indicele CAC40 de la Paris, -0,37% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -1,45% pentru indicele BUX de la Budapesta și -0,55% pentru indicele PX de la Praga.

„E o perioadă volatilă pentru toate piețele. N-aș putea să dau un sfat la nimeni în momentul de față”, spune Mesaroș care este unul dintre cei mai vechi brokeri dintre brokerii activi pe bursa românească. El atrage atenția că indicele VIX care măsoară evoluția volatilității din piața americană în funcție de cotațiile din piața opțiunilor a urcat la nivelul de 32 de puncte, mult peste reperul de alertă de 20 de puncte. „La nivelurile astea nu mai gândește nimeni normal. Deja la nivelul ăsta de 32 face fiecare ce îl taie capul. Toți tranzacționează și la panică.”

Vânt de scădere pe segmentul bancar

La BVB, impasul este în primul rând la acțiunile bancare. Astăzi, acestea și-au reluat tendința negativă imprimată de măsurile guvernamentale care prevăd aplicarea unei taxe progresive pe activele financiare în funcție de nivelul indicelui de dobândă ROBOR.

Astfel, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au alunecat cu 0,10% sub referință, până la nivelul de 1,9980 lei/acțiune, pe transferuri de 24,65 milioane lei, iar cele ale BRD Groupe Société Générale (BRD), s-au depreciat cu 0,35%, până la prețul de 11,48 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 6,83 milioane lei. Activitatea de tranzacționare pe cei 2 emitenți a reprezentat 66,19% din rulajul de 47,57 milioane lei (10,23 milioane euro) al pieței de acțiuni.

Acțiunile bancare, ce dețin ponderea în cadrul indicelui MSCI pentru România, au avut o dinamică apropiată de restul pieței. Indicele titlurilor blue-chip se aflîă într-o zonă cu puține repere tehnice după ruperea brutală a pragurilor de suport în a 2-a parte a săptămânii trecute, așa cum se vede pe graficul atașat.

Bursa își caută echilibrul, după șocul ordonanței. Au reapărut cumpărătorii, dar contextul nu favorizează o revenire. „Niciun grafic nu se mai aplică. E greu să mai iei o decizie”

„Nu mai există nicio regulă. Niciun grafic nu se mai aplică. E greu să mai iei o decizie”, sintetizează Mesaroș de la Goldring. Indicii, inclusiv cel energetic BET-NG care a suferit un recul de 0,31%, au fost influențați și de declinul de 1,29%, până la prețul de 0,3055 lei/acțiune a titlurilor OMV Petrom (SNP) care se află în suferință atât ca urmare a coborârii accelerate a prețului petrolului, care s-a tranzacționat și astăzi la Londra în zona de 53,00 dolari/baril, dar și de povestea internă a plafonării prețului la gazele naturale la 68 MWh.

Darius Vâlcov: Ordonanța se va da oricum, iar bursa își va reveni. „Aceste scăderi sunt trecătoare” CITEȘTE ȘI Darius Vâlcov: Ordonanța se va da oricum, iar bursa își va reveni. „Aceste scăderi sunt trecătoare”

Titlurile celuilalt producător de gaze naturale, Romgaz Mediaș (SNG) au avut o zi de revenire, cu un avans de 0,35%, până la prețul de 28,65 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 2,72 milioane lei. Tot pe contrasens față de restul pieței, cu o apreciere de 0,68%, au mers și titlurile Fondul Proprietatea (FP) care au închis la prețul de 0,8860 lei/acțiune o sesiune în care schimburile pe acest emitent s-au ridicat la 4,90 milioane lei. Este un impuls cu rezultat în avansul de 0,15% al indicelui financiar BET-FI, până la nivelul de 34.506,98 de puncte.

„Prețurile, la noi, mi se par cât de cât decente, aproape de realitatea companiilor”, spune Mesaroș. El amintește că mâine suint zilele de încasare pentru dividendele însumând 282 miliioane lei de la Nuclearelectrica (SNN) și de la Romgaz, iar o parte din bani este de așteptat să reintre în piață, cu efecte benefice pentru cotații.

În suferință s-au aflat și astăzi titlurile Electrica (EL) ce au scăzut cu 1,80%, până la prețul de 9,8000 lei/acțiune, pe tranzacții de 1,85 milioane lei. Prin contrast, titlurile Transgaz (TGN) au câștigat 0,31%, până la prețul de 319,00 lei/acțiune, pe un rulaj de 1,09 milioane lei.

Semn de încurajare, își simt prezența cumpărători. „Când apar scăderi de felul ăsta, normal că se adună clienții”, spune Mesaroș. „Panica nu durează o veșnicie. Contextul, nu e însă, încă favorabil pentru o revenire.” Brokerul de la Târgu Mureș remarcă un curaj în rândul investitorilor individuali. „Oamenii față de alte dăți – la scăderea care a fost – au reacționat mult mai bine. Mulți au intrat la cumpărare.”

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
dragos mesaros
goldring