Bursa românească reia creșterea cu aceleași vehicule de propulsie

Bursa românească reia creșterea cu aceleași vehicule de propulsie

Sursa foto: Phuttaphat Tipsana / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 13 feb 2020

După o etapă de corecții, indicii principali de la BVB au crescut cu aproape 1%, tractați de aprecieri de amplitudini chiar și mai mari ale acțiunilor Băncii Transilvania, Fondul Proprietatea și BRD Groupe Société Générale.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

O secvență de 3 sesiuni cu oscilații foarte reduse la Bursa de Valori București a fost ruptă astăzi de un impuls de creștere destul de pronunțat și într-un context în care indicii de la New York Stock Exchange se regăsesc în zona maximelor istorice.

Indicele compozit BET Plus a avansat cu 0,94%, iar indicele reprezentativ BET s-a apreciat cu 0,93%, până la nivelul de 10.093,19 de puncte. Sub aspect tehnic, mișcarea cotației apare ca o reacție din media mobilă exponențială de 21 de zile (EMA21), ce a funcționat de mai multe ori ca suport dinamic pe parcursul trendului ascendent inaugurat în primăvara anului trecut și evidențiat pe graficul atașat.

Bursa românească reia creșterea cu aceleași vehicule de propulsie

Mișcarea de creștere a fost susținută în primul rând de acțiunile bancare. Astfel, pe cele mai mari tranzacții ale zilei, de 5,38 milioane lei, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au urcat cu 1,17%, până la prețul de 2,5850 lei/acțiune, care conferă instituției de credit o capitalizare bursieră de 13,48 miliarde lei (2,83 miliarde euro).

Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), s-a apreciat cu 1,51%, până la prețul de 16,14 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 2,42 milioane lei.

INFOGRAFICE Seele (OMV): Coronavirusul va infecta și piețele de gaze din Europa. În România, impactul va fi mai redus CITEȘTE ȘI INFOGRAFICE Seele (OMV): Coronavirusul va infecta și piețele de gaze din Europa. În România, impactul va fi mai redus

Au supraperformat pieței și titlurile Fondul Proprietatea (FP), care au crescut cu 1,87%, până la un nou maxim de 1,3650 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 3,96 milioane lei. Cotația este doar cu 1,80% sub prețul de 1,3900 lei/acțiune, al ofertei publice de răscumpărare derulate pentru un număr de 200 milioane de acțiuni, reprezentând 2,62% din capitalul social. Perioada de subscriere în cadrul operațiunii de piață se încheie pe 4 martie, iar în ultimele zile ale ofertei emitentul poate modifica prețul, conform prospectului aprobat de ASF.

Prin contrast, celelalte acțiuni ale fondurilor închise de investiții, cele ale SIF, au avut o performanță mai slabă, ceea ce a tras în jos indicele financiar BET-FI, cu un avans de 0,55%, până la nivelul de 51.550,41 puncte. Dinamica a fost și mai atenuată, +0,25% pentru indicele sectorului energetic BET-NG, al cărui cel mai important emitent, OMV Petrom (SNP) a avut o zi de stagnare, titlurile sale stabilizându-se la prețul de 0,4250 lei/acțiune în contextul unor transferuri de 3,44 milioane lei.

PARADOX Zeci de milioane de dolari vin în România pentru că am rămas la periferia burselor. Povestea din 2020 nu este despre BVB piață emergentă, ci una despre bani care migrează din Kuweit CITEȘTE ȘI PARADOX Zeci de milioane de dolari vin în România pentru că am rămas la periferia burselor. Povestea din 2020 nu este despre BVB piață emergentă, ci una despre bani care migrează din Kuweit

La același capitol și tot în staționare, la prețul de 10,80 lei/acțiune, au închis titlurile Electrica (EL), care au adunat tranzacții de 1,32 milioane lei. Titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au câștigat 0,14%, până la prețul de 34,60 lei/acțiune pe fondul unor schimburi de 2,10 milioane lei.

Dacă mișcarea de creștere a revenit, în schimb volumele au fost în continuare reduse, în linia întregii săptămâni. Rulajul pieței de acțiuni a fost de numai 23,54 milioane lei (4,94 milioane euro), într-o tendință deja prelungită de mai mult de un an de slăbire a lichidității. Acesta este contextul în care declinul de 14,81% a activității de tranzacționare de pe segmentul acțiuni, unități și drepturi, la 9,95 miliarde lei, de la 11,68 miliarde lei a avut impact asupra rezultatelor financiare ale operatorului de piață Bursa de Valori București (BVB). Societatea a raportat pentru 2019 un profit net de 6,83 milioane lei, cu 32,97% mai mic decât cel de 10,19 milioane lei obținut în 2018.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
electrica