Bursa se apreciază cu aproape 2%. Acțiunile Romgaz și BRD tractează piața

Bursa se apreciază cu aproape 2%. Acțiunile Romgaz și BRD tractează piața

Sursa foto: ytro Zaharchuk | Dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 8 nov 2022

BVB se cuplează la raliul extern și are una din cele mai puternice mișcări ascendente din acest an.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

În ziua alegerilor parlamentare parțiale pentru Congresul SUA, investitorii s-au activat la cumpărare pe piețele de acțiuni și au împins mai sus cotațiile. Indicele Dow Jones Average Industrial a trecut de nivelul de 33.300 de puncte în prima jumătate a orarului de tranzacționare de la New York Stock Exchange, cea mai ridicată valoare din această toamnă.

Acesta este și contextul în care la Bursa de Valori București am cunoscut una din cele mai bune ședințe din acest an sub aspectul dinamicii. Piața a fost catapultată în sus de saltul de 5,70% a titlurilor Romgaz Mediaș (SNG) care au închis la prețul de 40,80 lei/acțiune o sesiune în cxare au întrunit o activitate de 2,22 milioane lei, dar și de aprecierile consistente de pe segmentul bancar.

ULTIMA ORĂ Planul de redresare al Vivre Deco - schimbă sistemul de vânzare și taie puternic din costul lunar de marketing CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Planul de redresare al Vivre Deco - schimbă sistemul de vânzare și taie puternic din costul lunar de marketing

Astfel, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au urcat cu 2,67%, până la prețul de 18,48 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi însumând 2,69 milioane lei, iar titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) au avut o ricoșeu de 3,93%, până la prețul de 12,16 lei/acțiune, pe transferuri de 1,86 milioane lei. De asemenea, tot la capitolul finanicar, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au crescut cu 2,20%, până la prețul de 1,8620 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 4,49 milioane lei.

Sunt mișcările care au determinat și dinamica pozitivă a indicilor: +1,70% pentru indicele compozit BET-XT, +0,98% pentru indicele financiar BET-FI care s-a stabilizat la nivelul de 48.963,00 de puncte, +1,92% pentru indicele energetic BET-NG și +1,90% pentru indicele reprezentativ BET care la nivelul de 11.233,07 de puncte s-a apropiat de media mobilă exponențială de 55 de zile (EMA55), ce a funcționat ca rezistență dinamică la acest început de noiembrie.

Bursa se apreciază cu aproape 2%. Acțiunile Romgaz și BRD tractează piața

Dincolo de această tendință ascendentă, ziua a fost slabă prin prisma lichidității. Rulajul pieței de acțiuni a fost de numai 22,96 milioane lei (4,69 milioane euro) într-o zi în care acțiunea cu cel mai mare interes, cea a OMV Petrom (SNP), a adunat tranzacții de doar 4,70 milioane lei. Cotația a avansat cu 0,44%, până la prețul de 0,4525 lei/acțiune care conferă companiei petroliere o capitalizare bursieră de 28,19 miliarde lei (5,76 miliarde euro).

Reperul unor schimburi de 1 milion de lei a mai fost depășit de un instrument cu venit fix, respectiv de obligațiunile corporative emise de Unicredit Bank cu scadența în anul 2024 (UCB24).

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
unicredit bank