BVB, săptămâna unei letargii de vară

BVB, săptămâna unei letargii de vară

La BVB s-a tranzacționat de ca și când mare parte a investitorilor sunt pe plajă.

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 8 iul 2016

Bursa de Valori București încheie o săptămână cu oscilații modeste la nivelul indicilor și marcată de o lichiditate slabă, amintind de apatia perioadelor de vară în care investitorii și traderii sunt în vacanță.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

12 iunie - Profit News TV - Maraton Energie
13 iunie - Eveniment Profit.ro - Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Meta Estate

Oscilațiile puternice din piețele financiare internaționale nu au imprimat mișcări de amplitudini similare la București. Este ceva care s-a întâmplat și în sesiunea de astăzi, când indicele BET, al celor mai tranzacționate titluri, a avut o deviație de numai 0,06% față de referință. Nivelul de închidere al indicelui de 6.472,60 puncte este cu numai 0,22% sub valoarea de 6.487,06 puncte de vinerea trecută.

De altfel, cu excepția zilei de miercuri, niciodată variația nu a fost mai mare de un procent, iar indecizia pieței s-a reflectat prin alternarea de la o zi la alta a direcției: luni -„roșu”, marți – „verde”, miercuri – „roșu”, joi – „verde”, vineri - „roșu”. Au fost mișcări neconcludente pe fondul unei lichidități slabe, în niciuna din cele 5 sesiuni de tranzacționare rulajul pieței de acțiuni nedepășind reperul de 20 milioane lei.

Investitorii pot cumpăra de lunea viitoare titluri de stat din emisiunea destinată populației. Finanțele mizează pe subscriere integrală CITEȘTE ȘI Investitorii pot cumpăra de lunea viitoare titluri de stat din emisiunea destinată populației. Finanțele mizează pe subscriere integrală

În această linie, transferurile de acțiuni astăzi s-au cifrat la 16,45 milioane lei (3,65 milioane euro). Dintre acestea, cu puțin sub o treime s-au efectuat pe segmentul deal. Tranzacții speciale cu titluri SIF Oltenia (SIF5) și SIF Banat Crișana (SIF1) s-au realizat în valoare de 3,67 milioane lei și, respectiv 1,45 milioane lei.

BRD este cea mai tranzacționată acțiune de la BVB, Banca Transilvania - la cele mai mici rulaje din acest an

În ceea ce privește piața reglementată, activitatea de tranzacționare a fost total debalansată, primii 3 emitenți din topul tranzacțiilor concentrând 77% din schimburi, respectiv 8,74 milioane lei. Cea mai bună lichiditate, cu transferuri de 4,31 milioane lei, au avut-o titlurile BRD Groupe Societe Generale (BRD), care s-au apreciat cu 1,37%, până la prețul de 9,63 lei/acțiune. Prin contrast, cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, și vedetă a ultimului an, a avut cea mai slabă sesiune bursieră din 2016 din punctul de vedere al volumelor, acestea abia întrunind echivalentul a aproape 327.000 de lei. Cotația a urcat marginal,m cu 0,24%, până la nivelul de 2,095 lei/acțiune.

Acțiunea Electrica nu a mai avut forță să crească și în ultima zi ante-dividend

Pe locul 2 în topul rulajelor, cu schimburi de 3,31 milioane lei, s-au aflat titlurile Fondul Proprietatea (FP) care sunt în pierdere de viteză, cu o nouă zi de corecție după avansul post-Brexit. Prețul de închidere de 0,745 lei/acțiune, cu 0,53% sub cel de joi. Aceasta nu a atârnat însă prea greu pentru indicele financiar BET-FI, care s-a apreciat cu 0,39%, până la valoarea de 27.375,16 puncte, favporizat de evoluția bună a titlurilor SIF. Dintre acestea, cel mai lichid, cu tranzacți însumând cu puțin peste 400.000 de lei, SIF Oltenia, a câștigat 3,02%, pentru un preț de închidere de 1,636 lei/acțiune.

Indicele energetic BET-NG a scăzut cu 0,29%. Din componența sa, titlurile Electrica (EL) au pierdut 1,34%, până la prețul de 13,22 lei/acțiune în ultima sesiune care mai încorporează dividendul brut de 0,86 lei/acțiune aferent profitului obținut în anul 2015. La cotația de închidere de azi, randamentul net al acestuia este de 6,18%. Prin contrast, titlurile Romgaz Mediaș (SNG), au avut o sesiune de revenire după ajustările din sesiunile recente ex-dividend. Cotația a avansat cu 0,90%, până la nivelul de 22,30 lei/acțiune, pe volume echivalente cu aproape 384.000 de lei, mult sub media tranzacțiilor pe acest emitent.

viewscnt
Afla mai multe despre
bvb
bursa
romgaz
brd
banca transilvania
fondul proprietatea
electrica
sif oltenia