Conducerea Băncii Transilvania, mare câștigătoare a dividendelor excepționale

Conducerea Băncii Transilvania, mare câștigătoare a dividendelor excepționale
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 21 mar 2016

De repartizarea profitului pentru anul în curs la Banca Transilvania vor beneficia masiv și reprezentanți ai conducerii grupului care au înregistrate la BT Securities în fiducie 4,59 milioane acțiuni, în valoare de 12,60 milioane lei. Câștigul se ridică la 1,79 milioane lei sub formă de dividende, iar 1,17 milioane lei este echivalentul aprecierii cotației de la anunțul acordării dividendelor. Pe de altă parte, președintele Horia Ciorcilă va câștiga în total 48,75 milioane lei numai din dividende.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
20 mai - Eveniment News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Profitul substanțial pentru Banca Transilvania, rezultat din înghițirea Volksbank - dizolvată în condiții de stres, se va răsfrânge bine și în buzunarul conducerii instituției de credit care a realizat tranzacția anului 2015 pe piața bancară.

Săptămâna trecută a adus pentru 65 de persoane cu poziții importante în cadrul grupului Banca Transilvania vestea că sunt cu aproximativ 3 milioane de lei mai bogați. Este câștigul calculat de Profit.ro pentru posesorii unui număr de 4,59 milioane acțiuni Banca Translvania aflate într-un contract de fiducie la BT Securities, casa de brokeraj a grupului bancar.

Fără a calcula impactul acțiunilor primite gratuit în contul majorării de capital cu echivalentul a 620 milioane lei, membrii conducerii Banca Transilvania care dețin respectivele titluri ar urma să încaseze echivalentul a 1,79 milioane lei sub formă de dividende (corespondentul dividendului brut anunțat de 0,39 lei/acțiune), în timp ce creșterea în valoare a titlurilor cu simbolul TLV le-a mărit acestora portofoliile cu 1,17 milioane lei.

Aceasta reprezintă impactul aprecierii cotației la 2,745 lei/acțiune, față de 2,49 lei/acțiune, cu o zi înaintea anunțului pentru repartizarea unor dividende în valoare cumulată de 1,2 miliarde lei.

Banca Transilvania propune acțiuni gratuite și dividende-record, de 1,2 miliarde de lei, pentru acționari CITEȘTE ȘI Banca Transilvania propune acțiuni gratuite și dividende-record, de 1,2 miliarde de lei, pentru acționari

Diverșii oficiali ai băncii au înregistrate titluri în valoare între 2.000 de euro și aproape 660.000 de euro, cât are președintele Horia Ciorcilă. Posesor al unui pachet de 1,08 milioane titluri Banca Transilvania blocat la BT Securities, acesta este și cel mai mare beneficiar al anunțului de săptămâna trecută. El ar urma să încaseze dividende de peste 420.000 de lei, în timp ce aprecierea cotației s-a răsfrânt favorabil asupra portofoliului său cu mai bine de 275.000 de lei.

Pachetul blocat la BT Securities este marginal semnificativ față de participația lui Ciorcilă la Banca Transilvania, de aproximativ 4,1%, respectiv 125 milioane acțiuni. Deținerea președintelui are o valoare de 343,12 milioane lei și pentru care ar urma să încaseze dividende însumând 48,75 milioane lei.

La prețul de piață al închiderii de vineri de 2,745 lei/acțiune, titlurile Băncii Transilvania încă oferă un randament al dividendului calculat în valoare netă de 13,50%, astfel încât nu este exclus ca tendința de apreciere să continue și în această săptămână.

Cel puțin 300.000 de lei și pentru Omer Tetik

Directorul Băncii Transilvania, Omer Tetik, are în respectivul contract de fiducie un pachet de 480.000 de acțiuni ale instituției de credit pe care o conduce, în valoare de 1,32 milioane lei. Câștigul său este de 187.000 de lei sub formă de dividende, în timp ce aprecierea cotației i-a mărit portofoliul cu peste 122.000 de lei. În total, directorul instituției de credit are o deținere de peste 1,5 milioane de acțiuni, în valoare de peste 4 milioane lei și pentru care va încasa în acest an dividende de aproximativ 585.000 de lei.

Vicepreședintele Roberto Marco Marzanati și membrul în Consiliul de Administrație Ivo Guerguiev au fiecare câte 450.000 de titluri ale băncii, în valoare de 1,23 milioane lei, veniturile lor din dividende urmând să fie de câte 175.500 lei, iar cele din aprecierea cotației de câte aproximativ 110.000 de lei.

Directorii generali adjuncți Luminița Delia Runcan, Leontin Toderici și Tiberiu Moisă au dețineri între 205.200 de acțiuni și 240.000 de titluri ceea ce cifrează câștigul lor la 80-93.000 de lei sub formă de dividende și 50-60.000 din avansul valorii de piață.

Titlurile Băncii Transilvania au continuat să crească vineri și un încheiat săptămâna cu un câștig de 13,4% CITEȘTE ȘI Titlurile Băncii Transilvania au continuat să crească vineri și un încheiat săptămâna cu un câștig de 13,4%

Membrii în Consiliul de Administrație, fostul ministru al Afacerilor Europene Vasile Pușcaș și Costel Ceocea, președintele SIF Moldova (SIF2), au câte 56.000 de titluri Banca Transilvania (în valoare de aproximativ 35.000 de euro), pentru care vor încasa fiecare dividende de aproape 22.000 de lei, în timp ce aprecierea capitalizării bursiere a băncii le-a adus pachetelor de acțiuni o valoare suplimentară de peste 14.000 de lei.

Între ceilalți oficiali ai băncii care au pachete consistente în custodia BT Securities (de la câteva zeci de mii de titluri până la aproape 160.000 de acțiuni) îi mai menționăm pe Nevenca Zoranca Doca (director de resurse umane), Florin Pop (director de management al sistemelor informatice), Ulpiu Marius Ursuti (director IT), Gabriela Cristina Nistor (head of retail), trezorierul-șef Dragoș Banu, Monica Felicia Vuscan (șefa diviziei de administrare a creditelor), Bogdan Pleșuvescu (director executiv la direcția juridică), Cornelia Jiloan (director la direcția comunicare), Mihaela Nădășan (șef relații internaționale), Radu Hanga (director general la BT Asset Management), Ioana Olănescu (director în cadrul direcției juridice) și pe directorul financiar George Călinescu.

Pachetele de acțiuni respective sunt primite de angajații Băncii Transilvania ca bonus, însă sunt înregistrate la BT Securities în contract de fiducie întrucât există interdicții pentru câțiva ani pentru vânzarea acestora, pentru confirmarea în timp a îndeplinirii criteriilor de performanță.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
horia ciorcila
tetik omer
dividende
randament
actiuni
bonus