Debut pozitiv de săptămână la Bursa de Valori București. Tranzacții consistente pe piața deal

Debut pozitiv de săptămână la Bursa de Valori București. Tranzacții consistente pe piața deal
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 10 sep 2018

Indicele principal de la BVB a urcat cu o treime de procent. Peste un sfert din tranzacții s-au realizat pe acțiunile BRD Groupe Societe Generale (BRD).

Într-o etapă agitată pe piețele financiare internaționale, la Bursa de Valori București piața este într-o secvență de sesiuni de tranzacționare cu oscilații modeste, o evoluție laterală, echivalentul unei perioade de odihnă în mișcarea de revenire a cotațiilor inaugurată la începutul lunii iulie.

Urmărește-ne și pe Google News

Astăzi, indicele compozit BET Plus s-a apreciat cu 0,27%, iar indicele reprezentativ BET a avansat cu 0,32%, până la nivelul de 8.331,45 de puncte. Din punct de vedere tehnic, indicele se află într-o etapă de consolidare după respingerea la sfârșitul lunii trecute din nivelul de retragere Fibonacci de 50,00% al întregului impuls descendent din aprilie-iunie.

Debut pozitiv de săptămână la Bursa de Valori București. Tranzacții consistente pe piața deal

Impulsul pieței românești a fost favorizat și de mișcarea pozitivă de pe piețele bursiere din Europa, unde principalii indici continentali și regionali au închis „pe verde”: +0,48% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,02% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,33% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,22% pentru indicele DAX de la Frankfurt, +0,60% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +0,03% pentru indicele BUX de la Budapesta și +1,18% pentru indicele PX de la Praga.

Viorel Ștefan către investitori: Lăsați-mă să fiu brokerul vostru. Vă invit cu sinceritate și căldură, investiți în România. Nimic de salarii și pensii în dauna investițiilor CITEȘTE ȘI Viorel Ștefan către investitori: Lăsați-mă să fiu brokerul vostru. Vă invit cu sinceritate și căldură, investiți în România. Nimic de salarii și pensii în dauna investițiilor

Rulajul pieței de acțiuni de la BVB a fost de 38,83 milioane lei (8,38 milioane euro), sub valoarea de tranzacționare medie din primul semestru. Aproape 30% din această activitate a fost reprezentată de transferurile speciale din piața deal de 11,55 milioane lei.

Cel mai mare dintre acestea, în valoare de 7,05 milioane lei, s-a realizat pe titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD). Pe același emitent, în piața reglementată au fost schimburi însumând 5,49 milioane lei. Cotația a urcat cu 1,14%, până la prețul de 14,16 lei/acțiune.

Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a Băncii Transilvania (TLV), s-au corectat cu 0,21%, până la prețul de 2,3550 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 4,56 milioane lei.

EXCLUSIV Conducerea Bursei de Valori București va prezenta până în toamnă acționarilor proiectul pentru o contraparte centrală românească. Instrumentele derivate ar urma să devină o realitate în 2020 CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Conducerea Bursei de Valori București va prezenta până în toamnă acționarilor proiectul pentru o contraparte centrală românească. Instrumentele derivate ar urma să devină o realitate în 2020

Pe primul loc în clasamentul tranzacțiilor din piața reglementată, cu schimburi totalizând 5,80 milioane lei, s-au aflat titlurile Trangaz Mediaș (TGN), care au avansat cu 0,41%, până la prețul de 366,50 lei/acțiune. Activitatea de tranzacționare pe acest emitent a fost impulsionată în contextul în care la sfârșitul săptămânii trecute Ministerul Economiei a anunțat că preluarea de către Transgaz a transportatorului omolog din Republica Moldova, Vestmoldtransgaz.

Tot pe segmentul energetic, titlurile OMV Petrom (SNP) au crescut cu 1,05%, până la prețul de 0,3380 lei/acțiune, pe transferuri de 1,06 milioane lei, trâgând în sus indicele sectorial BET-NG, care a supraperformat pieței, cu un avans de 0,52%.

Titlurile Romgaz (SNG) s-au apreciat cu 0,31%, până la prețul de 32,80 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 3,66 milioane lei, iar titlurile Transelectrica (TEL) au coborât cu 0,20%, până la prețul de 25,25 lei/acțiune, pe tranzacții de 1,31 milioane lei. De asemenea, titlurile Electrica (EL) au staționat pe nivelul de preț de 10,50 lei/acțiune, pe transferuri de aproape 977.000 de lei.

Pe contrasens față de restul pieței a fost segmentul fondurilor închise de investiții, cu un declin de 0,60% al indicelui sectorial BET-FI, până la nivelul de 37.729,81 de puncte. Cel mai important emitent din structura sa, Fondul Proprietatea (FP), a pierdut 0,11% la nivelul capitalizării bursiere, cotația de închidere fiind de 0,8990 lei/acțiune. Dacă în piața reglementată schimburile cu acțiuni FP au fost de aproximativ 817.000 de lei, în piața deal s-a efectuat o tranzacție specială cu 5,00 milioane acțiuni, în valoare de 4,50 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
bvb
banca transilvania
brd
transgaz
romgaz
electrica
fondul proprietatea
bursa