EXCLUSIV Pentru toamnă este pregătit un proiect de lege care să creeze un nou fond de compensare a investitorilor de pe bursă

EXCLUSIV Pentru toamnă este pregătit un proiect de lege care să creeze un nou fond de compensare a investitorilor de pe bursă
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 23 iun 2017

Vicepreședintele ASF, Mircea Ursache, spune că din toamnă ar urma să fie puse bazele unui fond de compensare a investitorilor de pe bursă pentru eventualitatea unui faliment al societăților de servicii de investiții financiare (SSIF), care să aibă coerența celui din domeniul bancar și al asigurărilor. Discuțiile sunt avansate cu membrii comunității de brokeraj, dar rămâne deschisă dezbaterea despre nivelul la cât va crește  cuantumul maxim al despăgubirilor. La fond vor cotiza toate entitățile „care vehiculează banii investitorilor”.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Din toamnă ar urma să fie promovat în Parlament un proiect de lege pentru constituirea unui fond de compensare a investitorilor pentru cazul în care un intermediar intră în faliment și nu a protejat deținerile clienților săi. Inițiativa aparține Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), în condițiile în care a observat existența unor carențe în ceea ce privește protecția investitorilor pentru o astfel de eventualitate.

„Viața ne-a arătat că actuala formă de compensare în cazul unor falimente determinate de fraude în piața de capital nu mai corespunde cerințelor de protecție a investitorilor”, a declarat pentru Profit.ro vicepreședintele ASF Mircea Ursache.

El spune că a discutat cu reprezentanți ai comunității de brokeraj cu privire la promovarea unui astfel de proiect și acum aceștia arată deschidere în creștere față de o astfel de variantă expusă în premieră de oficialul Autorității pentru Profit.ro în luna martie.

Doi ani de la devalizarea conturilor clienților Harinvest CITEȘTE ȘI Doi ani de la devalizarea conturilor clienților Harinvest

Ursache afirmă că noua lege nu va intra peste Fondul de Compensare a Investitorilor (FCI) – entitate de drept privat – și al cărui destin va fi decis de acționarii săi, case de brokeraj active pe piața de capital românească. „Această structură, după ce a plătit la Harinvest, nu mai are nicio sursă financiară pentru cazul unui alt eventual faliment”, a spus Ursache.

Fondul a fost activat la finele anului 2015 pentru a acorda despăgubiri în valoare de aproximativ 1 milion de euro în cazul casei de brokeraj vâlcene Harinvest, care a intrat în faliment la sfârșitul anului 2013. Cum în acest caz nu a fost primită încă o rezoluție în Justiție, Fondul nu a recuperat până acum nimic printr-o acțiune care să fie îndreptată în regres împotriva celor care au cauzat paguba.

Până unde vor merge despăgubirile? 20.000 de euro sau 100.000 de euro ca în cazul depozitelor bancare

Ursache vede noua entitate de compensare a investitorilor drept una mult mai robustă, creată după modelul Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare (FDGB) și al fondului similar creat recent pentru piața asigurărilor. El spune că rămâne ca, în urma dezbaterilor din piață, să fie determinat cuantumul maxim până la care se va merge cu despăgubirile.

O variantă ar fi păstrarea vechiului plafon de 20.000 de euro al Fondului de Compensare a Investitorilor sau promovarea unui prag mai ridicat, precum cel de 100.000 de euro pentru industria bancară sau de 400.000 de lei pentru entitatea similară de protecție pentru piața asigurărilor.

Dacă la Fondul precedent contribuiau numai companiile de brokeraj, la noua entitate ar urma să cotizeze deopotrivă operatorul de piață Bursa de Valori București și societățile de administrare a activelor financiare. „Oricine vehiculează banii investitorilor”, a conchis vicepreședintele ASF.

viewscnt
Afla mai multe despre
asf
mircea ursache
harinvest
despagubire
parlament