EXCLUSIV Romcab, reclamată la ASF că nu a raportat peste 100 de incidente de plată

EXCLUSIV Romcab, reclamată la ASF că nu a raportat peste 100 de incidente de plată
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 20 ian 2017

Investitori membri ai Investors Club care sunt acționari la Romcab Târgu Mureș au depus o notificare la supraveghetorul pieței pentru că emitentul nu a informat piața cu privire la incidente de plată în valoare cumulată de 23 milioane lei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Înainte de a fi publicată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

Titlurile Romcab Târgu Mureș (MCAB) își continuă picajul la Bursa de Valori București, astăzi la orele prânzului acțiunea tranzacționându-se cu 8,16% sub referință, la prețul de 3,60 lei/acțiune, valoare care înseamnă că de la începutul anului cotația s-a prăbușit cu 57,14%. În prima oră de ranzacționare a fost atins chiar și un minim de 3,34 lei/acțiune, în limita de scădere de 15% admisă de sistemul operatorului de piață.

Picajul s-a accelerat în contextul în care în piață au ajuns informații din Centrala Riscului de Credit de la Banca Națională a României potrivit cărora compania a cumulat peste 100 de incidente de plată, cea mai mare parte a lor majore, reprezentând ratarea plății unor bilete la ordin în valoare de aproape 23 milioane lei.

Compania nu a oferit nicio informație pieței, conform reglementărilor în vigoare, despre aceste evenimente, context în care, ieri, un număr de 5 acționari ai Romcab, membri ai Investors Club, au sesizat Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Ei reclamă faptul că emitentul ar fi încălcat art. 224,  alineatul 5, din legea 297/2004 a pieței de capital care prevede că „societatea trebuie să informeze fără întârziere, în maximum 48 de ore, publicul, cu privire la orice noi evenimente apărute în activitatea acesteia, care nu au fost aduse la cunoștința acestuia și care pot conduce la modificări ale prețului acțiunilor, datorită efectului acestor evenimente asupra situației patrimoniale și financiare sau asupra activității emitentului în ansamblu.”

De asemenea, Romcab ar fi eșuat și să se conformeze articolului 99, litera C, capitolul IV din Codul Operatorului de Piață Bursa de Valori București cu privire la „furnizarea continuă de informații” legate de activitatea emitentului.

Fondurile închise de la BVB au obținut profituri cumulate de aproape 200 milioane euro CITEȘTE ȘI Fondurile închise de la BVB au obținut profituri cumulate de aproape 200 milioane euro

Potrivit unor informații obținute de Profit.ro, acționarii sunt descumpăniți și de faptul că nu au putut obține informații de la societate, atunci când au încercat să contacteze direct reprezentanți ai acesteia. Publicația noastră a încercat, de asemenea, în repetate rânduri să obțină informații de la emitent, însă persoana de contact pentru relația cu investitorii nu răspunde, iar la sediul societății telefonul indicat pe portalul BVB nu se mai conectează decât la „Poarta1”, unde răspunde un angajat al firmei care are în pază obiectivul.

Singurul care a răspuns până acum demersurilor noastre jurnalistice a fost Sebastian Vlădescu, cel care a părăsit la începutul acestei săptămâni funcția de președinte al Consiliului de Administrație. El părea surprins de ratarea plăților. „Înseamnă că e o problemă de lichiditate”, ne-a răspuns. Pe de altă parte, afirmă că suma de mai puțin de 23 milioane lei nu ar trebui să reprezinte o problemă pentru o companie care are o cifră de afaceri de aproximativ un miliard de lei. El a mai declarat că nu știe nimic despre întârzieri ale salariilor, documentate de Profit.ro din mai multe surse: „Ca membru al board-ului nu am avut niciodată această informație.”

De la începutul picajului în noiembrie, compania a pierdut aproximativ 60% la nivelul capitalizării bursiere, valoarea de piață a companiei fiind - la prețul la care s-a efectuat ultima tranzacție de la prânz – de 33,79 milioane lei (7,52 milioane lei), nivel de aproape 28 de ori mai mic decât datoriile totale ale companiei prinse în contabilitate la data de 30 septembrie 2016.

viewscnt
Afla mai multe despre
asf
romcab
bursa
bvb
investors club
sebastian vladescu
faliment