Fondul Proprietatea începe miercuri al șaselea program de răscumpărare de acțiuni proprii

Fondul Proprietatea începe miercuri al șaselea program de răscumpărare de acțiuni proprii
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 8 sep 2015

Fondul Proprietatea (FP) va demara miercuri al șaselea program de răscumpărare de acțiuni, prin care intenționează să cumpere până la 891,77 milioane de acțiuni sau echivalentul în certificate de depozit în vederea reducerii capitalului social, se arată într-un comunicat al Franklin Templeton, administratorul fondului.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

La cotația actuală, pachetul vizat prin noul program de răscumpărare, care echivalează cu 7,97% din capitalul fondului, valorează circa 687 milioane de lei (155,2 milioane euro).  

Programul de răscumpărare, aprobat pe 15 mai de acționarii fondului, se va desfășura în perioada 9 septembrie 2015-15 noiembrie 2016. Prețul acțiunilor răscumpărate nu va putea fi mai mic de 0,2 lei/unitate sau mai mare de 2 lei/unitate, potrivit comunicatului.

În cadrul ultimelor două programe de răscumpărare de titluri proprii, Fondul Proprietatea a achiziționat 1,218 miliarde de acțiuni, reprezentând 10% din capitalul social subscris al fondului. Pentru a putea începe un nou program de răscumpărare de acțiuni, fondul a anulat luna trecută 990,85 de milioane din titlurile răscumpărate anterior și și-a redus capitalul social de la 10,96 miliarde de lei la 10,07 miliarde de lei (2,27 miliarde euro).

Fondul Proprietatea a fost înființat în 2005 ca o societate de investiții de tip închis pentru despăgubirea persoanelor ale căror proprietăți au fost confiscate sub regimul comunist. Fondul a fost listat la Bursa de Valori București în ianuarie 2011. Pe 29 aprilie, fondul a fost listat secundar pe segmentul Specialist Fund Market al bursei de la Londra.

La finele lunii iulie, Fondul Proprietatea avea în administrare active nete în valoare de 12,83 miliarde de lei (2,89 miliarde euro). Cea mai mare pondere în valoarea activelor era reprezentată de acțiunile companiei OMV Petrom (SNP), la care fondul deține o participație de 19%.

În august, Fondul Proprietatea a anunțat că analizează o posibilă reducere sub 15% a participației deținute la Petrom, după ce compania de petrol și gaze a propus acționarilor listarea secundară pe bursa din Londra printr-o emisiune de certificate de depozit.

viewscnt
Afla mai multe despre
fondul proprietatea
rascumparare actiuni
omv petrom