GRAFIC Vânzările agresive s-au oprit pentru o zi la BVB. Atenție la nivelul de 8.650 de puncte pe indicele BET!

GRAFIC Vânzările agresive s-au oprit pentru o zi la BVB. Atenție la nivelul de 8.650 de puncte pe indicele BET!

Sursa foto: Cao Hai / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 2 mai 2018

Indicii principali de la BVB au închis astăzi peste referință, după 3 sesiuni de vânzări consecutive. Ridicarea presiunii la vânzare a diminuat volumele. În cazul continuării parcursului corectiv, cu 1% sub nivelurile actuale pe indicele BET este un prag solid de suport unde se pot regrupa cumpărătorii.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
20 mai - Eveniment News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Vânzări mari și ordine ascunse pe cei mai importanți emitenți au apăsat cotațiile de la Bursa de Valori București la finele săptămânii trecute, după urcarea temerară peste reperul de 9.000 de puncte pe indicele BET, un nou maxim post-criză. Tendința negativă s-a domolit astăzi, însă cu prețul unui declin al volumelor. Rulajul pieței de acțiuni abia a fost de 28,67 milioane lei (6,15 milioane euro).

Sesiunea favorabilă la nivel european pentru activele de risc s-a răsfrânt favorabil la BVB. Indicii principali au avut închideri preponderent peste referință, după cum o arată tabloul Bloomberg: +0,50% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,30% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,16% pentru indicele CAC40 de la Paris, +1,51% pentru indicele DAX de la Frankfurt, +0,00% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -0,85% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,08% pentru indicele PX de la Praga.

Rușii de la Alro încasează numai anul acesta dividende de aproape 70 milioane euro, de 7 ori mai mult decât tot prețul plătit la privatizare CITEȘTE ȘI Rușii de la Alro încasează numai anul acesta dividende de aproape 70 milioane euro, de 7 ori mai mult decât tot prețul plătit la privatizare

La București, indicele compozit BET Plus a urcat cu 0,09%, iar pentru indicele reprezentativ BET ricoșeul tehnic a fost de 0,31%, până la nivelul de 8.731,02 de puncte. Din punct de vedere tehnic, cel mai probabil este scenariul blocării indicelui între mediile mobile de viteză în proporție Fibonacci, respectiv media mobilă exponențială de 21 de zile (EMA21) sub care a trecut vineri și media mobilă exponențială de 55 de zile (EMA55).

Ultimul reper, în cazul continuării parcursului corectiv, este probabil să funcționeze ca un important prag de suport la care să se regrupeze, cel puțin temporar, cumpărătorii. Aceasta este cu atât probabil cu cât în zona de 8.650 de puncte, media mobilă respectivă se suprapune cu ultimul minim relativ din 22-23 martie, dar și cu retragerea Fibonacci de 38,2% aplicabilă întregului impuls ascendent început în luna februarie, așa cum se vede pe graficul ajustat atașat.

GRAFIC Vânzările agresive s-au oprit pentru o zi la BVB. Atenție la nivelul de 8.650 de puncte pe indicele BET!

Pe primul loc în clasamentul tranzacțiilor, cu schimburi însumând 6,74 milioane lei, s-au aflat titlurile Fondul Proprietatea (FP), care s-au apreciat cu 0,42%, până la prețul de 0,9560 lei/acțiune. Prin contrast, celelalte titluri ale fondurilor închise listate la BVB, cele ale SIF, au avut o ședință negativă, ceea ce a și tras în jos indicele sectorial BET-FI, cu un declin de 0,66%, până la nivelul de 39.111,39 de puncte.

Prin contrast, indicele energetic BET-NG s-a apreciat cu 0,55%. Cel mai tranzacționat titlu din componența sa, cu transferuri de 2,18 milioane lei, a fost astăzi, cel al Transgaz Mediaș (TGN) care a alunecat cu 0,25% sub referință, până la prețul de 397,00 lei/acțiune. După închiderea pieței emitentul a publicat un convocator în care acționarilor li se propune spre aprobare în data de 7 iunie un dividend brut de 25,22 lei/acțiune, având la actual preț de piață un randament net de 6,04%, și care este similar cu propunerea inițială a Consiliului de Administrație și care a picat în AGA, alături de dividendul mai generos de 45,38 lei/acțiune propus de Ministerul Economiei, actioner majoritar care controlează 58,51% din titluri. Aparent, decidenții o iau de la capăt.

EXCLUSIV Fără dividende la Transelectrica. Statul a luat act de impactul negativ al deciziilor Fiscului și a admis să nu ia dividende la AGA de bilanț. O portiță rămâne deschisă pentru acordarea de dividende suplimentare din rezerve CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Fără dividende la Transelectrica. Statul a luat act de impactul negativ al deciziilor Fiscului și a admis să nu ia dividende la AGA de bilanț. O portiță rămâne deschisă pentru acordarea de dividende suplimentare din rezerve

Al 2-lea rulaj al zilei din piața reglementată, de 5,84 milioane lei, l-am consemnat pe titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD), care au crescut cu 1,33%, până la prețul de 15,20 lei/acțiune. Pe același emitent s-a realizat și cel mai important transfer special din piața deal, în valoare de 1,09 milioane lei.

Pe volume echivalente cu 5,39 milioane lei, cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a Băncii Transilvania (TLV), s-a depreciat cu 1,56%, până la prețul de 2,5250 lei/acțiune care încă face din instituția de credit cea mai valoroasă entitate din sistemul bancar românesc, având o capitalizare de piață de 10,96 miliarde lei (2,35 miliarde euro).

Mai remarcăm ricoșeul din zona minimelor, cu un avans de 0,76%, până la prețul de 10,60 lei/acțiune a titlurilor Electrica (EL), care au adunat schimburi de 1,28 milioane lei, dar și depășirea reperului tranzacțiilor de 1 milion de lei, cumulat în piața reglementată și pe segmentul deal de acțiunile Sphera Frachise Group (SFG). Titlurile companiei care operează lanțurile de alimentație publică KFC, Pizza Hut, Pizza Hut Delivery și Taco Bell au închis la prețul de 31,00 lei/acțiune, cu 6,89% peste prețul ofertei publice primare care a adus acest emitent la cota BVB în luna noiembrie a anului trecut.

viewscnt
Afla mai multe despre
brd
banca transilvania
bvb
bursa
fondul proprietatea
sphera franchise group
transgaz