La BVB, raliul continuă, volumele scad

La BVB, raliul continuă, volumele scad

Sursa foto: Daniil Peshkov / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 28 mai 2020

Indicele BET al celor mai lichide acțiuni românești s-a apreciat până la o nouă valoare record de la începutul crizei coronavirus. Totuși, la nivelul principalelor titluri, închiderile au fost divergente, iar rulajul este redus.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Încă din sesiunea asiatică, contractele futures pe indicele Dow Jones Average Industrial au avut o mișcare puternic favorabilă, atingând noi maxime ale ultimelor 2 luni și jumătate și surmontând cea ma mare parte a picajului abrupt antrenat de vânzările pe panică legate de noul coronavirus.

Bursa românească a tins să copieze acest impuls, ceea ce s-a văzut încă de la debutul ședinței, când piața a atins maximele zilei. Ulterior, indicii principali au intrat în derivă și la jumătatea orarului de tranzacționare au intrat în teritoriu negativ. Totuși, finalul de sesiune a adus aprecieri moderate și un nou record de la debutul crizei COVID-19. Indicele compozit BET Plus a câștigat 0,40%, iar indicele reprezentativ BET a urcat cu 0,42%, până la nivelul de 8.768,80 puncte.

La BVB, raliul continuă, volumele scad

Sub aspect tehnic, indicele a depășit retragerea Fibonacci de 61,8% a mișcării de scădere din martie, ceea ce are conotații pozitive pentru evoluția ulterioară a cotației. După o evadare dintr-o formațiune de triunghi ascendent, indicele celor mai tranzacționate acțiuni românești are liber la atacarea mediei mobile exponențiale de 200 de zile (EMA200), cea care definește trendul și care se situează cu aproximativ 100 de puncte peste nivelul închiderii de astăzi.

ULTIMA ORĂ Ministerul Economiei cere Nuclearelectrica să rupă relațiile cu partenerul chinez la proiectul reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Ministerul Economiei cere Nuclearelectrica să rupă relațiile cu partenerul chinez la proiectul reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă

Mișcarea pozitivă nu este însoțită de volume. Rulajul pieței de acțiuni abia a fost de 29,51 milioane lei (6,09 milioane euro). Cele mai multe schimburi s-au realizat pe titlurile Fondul Proprietatea (FP), respectiv o activitate de 4,31 milioane lei în piața reglementată, unde cotația a coborât cu 0,79%, până la prețul de 1,2600 lei/acțiune, cărora li se adaugă un transfer special cu 3,00 milioane acțiuni. Efectuat la prețul de 1,2750 lei/acțiune, cu 0,39% peste referință, acesta se ridică la valoarea de 3,82 milioane lei.

Interesul s-a menținut și pentru acțiunile bancare. Astfel, titlurile Băncii Transilvania (TLV) s-au apreciat cu ,049%, până la prețul de 2,0400 lei/acțiune, pe tranzacții de 4,04 milioane lei, ar titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) au avansat cu 1,00%, până la prețul de 12,16 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,69 milioane lei. La același capitol, într-o notă care încă din aprilie s-a menținut a unei lichidități sporite, titlurile grupului bancar austriac Erste (EBS) au câștigat 0,10%, pe transferuri de 3,79 milioane lei.

Acțiunile Bittnet vor intra la tranzacționare la cota pieței reglementate pe 3 iunie CITEȘTE ȘI Acțiunile Bittnet vor intra la tranzacționare la cota pieței reglementate pe 3 iunie

Interesul a fost redus sub aspectul ordinelor activatre pe segmentul energetic, deși indicele sectorial BET-NG a supraperformat pieței, cu un salt de 0,74%. Totuși, titlurile care au adunat primul rulaj al zilei din piața reglementată, de 4,61 milioane lei, cele ale Romgaz Mediaș (SNG), au suferit un declin de 0,16%, până la prețul de 31,10 lei/acțiune.

Într-un efect antrenat de o ofertă publică accelerată derulată pentru 7,92% din capitalul social, titlurile TeraPlast Bistrița (TRP) au depășit o valoare a schimburilor de 1 milion de lei. Cotația a avut un recul de 0,66%, până la prețul de 0,3020 lei/acțiune, în ziua în care o notificare către piață a emitentului confirmă că vânzătorul este Marley Magyarország. În piață a ajuns numele unui nou cumpărător important după ce fondurile de pensii administrate NN s-au evidențiat ca principalul cumpărător în operațiunea de piață derulată la prețul de 0,2800 lei/acțiune și care s-a ridicat la 29,70 milioane lei, asborbind 58,39% din aceasta, cu o valoare a pachetului de acțiuni cumpărat de 17,34 milioane lei. Astfel, tot de pe segmentul fondurilor de pensii private, cei de la Allianz și-au majorat participația la 6,51% din titluri, față de deținerea anterioară de 6,20% din capitalul social al TeraPlast.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
fondul proprietatea
romgaz
teraplast
allianz
erste