Lira turcească se întoarce în zona minimelor după asasinarea ambasadorului Rusiei la Ankara

Lira turcească se întoarce în zona minimelor după asasinarea ambasadorului Rusiei la Ankara
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 19 dec 2016

Atacul căruia i-a căzut victimă ambasadorului Rusiei în Turcia a imprimat un nou puseu de depreciere a lirei turcești în raport cu dolarul. Cotația perechii valutare dolar/liră a urcat în mai puțin de o oră din zona de 3,5050 lire turcești pentru un dolar către reperul de 3,5350 lire turcești pentru un dolar. Este o reîntoarcere a monedei naționale a Turciei în zona minimelor pe care le-a atins la începutul acestei luni.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Trendul de slăbire a monedei naționale a Turciei accelerat din vară, după eșecul loviturii de stat militare și a represaliilor regimului condus de președintele Recep Tayyip Erdogan, se reia cu putere astăzi, pe fondul știrii uciderii ambasaorului Rusiei, la Ankara.

Graficul la 15 minute oferit de portalul investing.com indică o depreciere de aproximativ 80% a lirei turcești în raport cu dolarul american în mai puțin de o oră. Cotația a urcat din zona de din zona de 3,5050 lire turcești pentru un dolar către reperul de 3,5350 lire turcești pentru un dolar.

Lira turcească se întoarce în zona minimelor după asasinarea ambasadorului Rusiei la Ankara

Cotația se întoarce astfel aproape de maximul recent al dolarului în raport cu lira în zona de 3,5800 lire pentru un dolar atins intraday în cursul ședinței de tranzacționare din 2 decembrie, după cea mai mare prăbușire de 2 zile a monedei naționale a Turciei din istorie.

Cotația s-a reîntors pe o tendință de corecție, chiar și în contextul în care președintele turc Erdogan anunțase că țara are nevoie de dobânzi reduse, după modelul statelor dezvoltate, astfel încât să fie impulsionați micii intreprinzători și ar diminua șomajul. „Reduceți dobânzile astea, frate!”, declarase Erdogan.

Lira turcească se întoarce în zona minimelor după asasinarea ambasadorului Rusiei la Ankara

De la începutul anului, lira turcească a pierdut o cincime din valoare în raport cu dolarul american, o tendință accelerată în noiembrie, când deprecierea a fost de 20%. Erdogan consideră că acest trend este rezultatul unor „speculatori răi” care joacă jocuri împotriva Turciei și la adresa cărora a lansat un avertisment. „Nu vă faceți griji, în scurt timp voi distruge acest joc.”

Banca americană de investiții Morgan Stanley are o proiecție pentru deprecierea pe mai departe a monedei naționale a Turciei către reperul de 3,60 lire pentru un dolar în 6 luni și 3,70 lire turcești pentru un dolar la sfârșitul anului 2017.

viewscnt
Afla mai multe despre
ankara
turcia
rusia
asasinat
erdogan
lira turceasca
dolar
criza valutara