Mandatul de director al Bursei pentru Adrian Tănase – prelungit

Mandatul de director al Bursei pentru Adrian Tănase – prelungit
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 27 oct 2022

Consiliul Bursei a împins șefia executivă a BVB a lui Adrian Tănase până la 31 decembrie 2023. În mod normal, aceasta expira la 31 decembrie 2022.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
20 mai - Eveniment News.ro: Energy Road - Energie la tine acasă. Parteneri: FPPG
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Adrian Tănase păstrează poziția de director general, însă nici nu are confirmarea unui mandat de 4 ani. Aceasta este rezoluția Cosiliului de Administrație al Bursei de Valori București. Conform deciziei board-ului, mandatul, care în mod normal trebuia să expire pe 31 decembrie, a fost prelungit până la 31 decembrie 2023.

Următoarele 2 luni sunt răstimpul în care Tănase ar urma să primească avizul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), teoretic o formalitate având în vedere că directorul BVB a trecut de mai multe ori prin acest proces atât ca șef al operatorului de piață, cât și ca administrator al portofoliilor fondurilor de pensii NN în deceniul trecut.

Surpriză: Valoarea Hidroelectrica, revizuită în scădere pentru prima dată după mult timp CITEȘTE ȘI Surpriză: Valoarea Hidroelectrica, revizuită în scădere pentru prima dată după mult timp

Mutarea Consiliului Bursei vine în contextul în care termenele legale impuneau ca obligatorie o astfel de decizie sub incidența legislației și reglementărilor pieței de capital. Pe de altă parte, în board nici nu a fost adoptată o poziție pe termen lung, respectiv un nou mandat de 4 ani pentru directorul general, ceea ce s-a întâmpolat cu un an în urmă.

Este al 2-lea an de grație pentru Tănase, adus cu sine de proiectul de Contraparte Centrală, de care acesta s-a ocupat nemijlocit și pentru care deține continuitatea informațiilor și a relațiilor cu partenerul OPCOM, dar și cu furnizorul soluției tehnice din Italia. Practic, și dacă cineva ar dori funcția remunerată cu aproximativ 10.000 de euro pe lună a lui Tănase, ar fi într-o poziție dificilă luând la jumătatea drumului un proiect de complexitatea celui pentru Contrapartea Centrală.

În această vară, Tănase declara pentru Profit.ro că în autorizarea Contrapărții Centrale a intervenit o schimbare de strategie care presupune cadocumentația să fie depăusă doar după testarea cu brokerii a sistemelor programată pentru această toamnă. Aceasta amână pentru jumătatea anului viitor BVB lansarea pieței de instrumente derivate precum vânzări în lipsă, achiziții în marjă, contracte futures pe indici, acțiuni și pe energie.

viewscnt
Afla mai multe despre
adrian tanase
bvb
bursa