Piața continuă temerar parcursul ascendent. Care sunt riscurile

Piața continuă temerar parcursul ascendent. Care sunt riscurile
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 22 sep 2016

Indicele reprezentativ al Bursei de Valori București s-a întors în zona maximului anual într-o zi de creșteri semnificative pe piețele europene. Claudiu Cazacu de la X-Trade Brokers spune că această tendință poate continua câteva zile sau chiar 2 săptămâni, însă cotațiile vor intra în declin în contextul unui șoc pe extern pe care îl vede posibil. „Riscul unei ajustări de genul celei din 1987 este semnificativ.”

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Indicele BET s-a apreciat astăzi ușor, cu 0,13%, pe al 3-lea cel mai ridicat nivel al anului, de 7.045,48 puncte, cu 0,57% sub maximul de 7.086,04 puncte din 7 septembrie și cu 0,59% peste valoarea de închidere, de 7.004,32 puncte, a anului precedent. Este un avans susținut de un optimism pe piețele europene, unde principalii indici au avut aprecieri de peste 2 procente, dar de o dinamică mică, trecerea peste referință fiind de numai 0,16% și în cazul indicelui compozit BET Plus.

„Dă dovadă de originalitate piața de la noi”, a declarat pentru Profit.ro Claudiu Cazacu, Chief Strategist la furnizorul de servicii de tranzacționare forex XTB România, observând că, într-o zi de creșteri semnificative în Europa, unele titluri chiar au fost în declin, în cazul Fondului Proprietatea (FP) și Romgaz Mediaș (SNG), „pe schimburi destul de consistente”.

Imagine-șoc pentru criza industriei financiare de la New York CITEȘTE ȘI Imagine-șoc pentru criza industriei financiare de la New York

Ziua a fost de un „verde” aprins în Europa. Indicele Euro Stoxx 50, al celor mai tranzacționate titluri de pe continent, s-a apreciat cu 2,33%, potrivit Bloomberg. Dacă evoluția a fost ceva mai atenuată (+1,12) pentru indicele FTSE100 de la Londra, indicii CAC40 de la Paris și DAX de la Frankfurt au câștigat 2,27% și, respectiv, 2,28%.

Nimic din această anvergură la București. „Ceva apasă, ceva nu lasă piața să se elibereze”, zice Cazacu, adăugând că, paradoxal, comportamentul pieței locale este mai degrabă asemănător unui „paradis de refugiu” („safe heaven”), cu volatilitate mai mică. „Ne mișcăm mai lent și mai frânat”.

Nu este ceva singular. Dinamica a fost mai slabă și pe alte piețe regionale. Astfel, indicii WIG20 de la Varșovia și PX de la Praga s-au apreciat cu 1,01% și 1,28%, în timp ce trecerea peste referință este de numai 0,16% pentru indicele BUX de la Budapesta.

Creșterile din piețe sunt contrare unor temeri ale investitorilor. „Există un sentiment de nesiguranță, un sentiment că s-a mers prea departe”, zice Cazacu. „Cu toate acestea, petrecea continuă”, adaugă acesta, completând că acest lucru nu este bun. „Nu văd o piață lipsită de riscuri.”

„Amorțeală” pe titlurile lichide și activare de ordine pentru acțiuni mai puțin vizibile

Cea mai bună lichiditate în sesiunea de astăzi, cu transferuri de 12,34 milioane lei în piața reglementată, au avut-o titlurile Fondului Proprietatea, care s-au depreciat cu 0,25%, până la prețul de 0,8000 lei/acțiune. Pe acest emitent s-a realizat și cea mai mare tranzacție specială din piața deal cu 3 milioane de titluri, în valoare de 2,40 milioane lei. Fondul a polarizat astfel o sesiune bursieră în care, pe segmentul acțiuni, a fost un rulaj de 33,58 milioane lei (7,54 milioane euro).

Pe locul 2 în clasamentul tranzacțiilor, cu 4,66 milioane lei, s-au aflat titlurile Băncii Transilvania (TLV), care s-au apreciat cu 0,63%, până la prețul de 2,4150 lei/acțiune, în zona maximului ex-dividend. Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Societe Generale (BRD), a urcat cu 0,18%, până la prețul de 11,14 lei/acțiune, pe volume de 1,63 milioane lei.

Rebranding la Banca Transilvania: Sigla, schimbată pentru a doua oară, acum cu tricolor CITEȘTE ȘI Rebranding la Banca Transilvania: Sigla, schimbată pentru a doua oară, acum cu tricolor

Cazacu de la XTB remarcă faptul că multe dintre titlurile care s-au apreciat recent au avut o evoluție „foarte subțire” – „o amorțeală în piața noastră” - din punctul de vedere al volumelor. „Nu există acel curaj, acel apetit pentru titlurile noastre lichide.” Observă, însă, interes sporit pentru titluri din planul al 3-lea, precum Electroargeș (ELGS), Prebet Aiud (PREB), Romcab Târgu Mureș (MCAB) sau Romcarbon Buzău (ROCE), mai ieftine din punct de vedere fundamental. Intrările de capital din ultimele săptămâni nu au fost, probabil, mai mari de 50.000 de euro-100.000 de euro, însă există acest fenomen al mutării interesului pe titlurile lichide, ceea ce denotă o maturizare a trendului pozitiv.

Ecoul insolvenței RADET

Unul dintre cele mai tranzacționate titluri ale perioadei, Romgaz, s-a depreciat astăzi cu 0,63%, până la prețul de 23,60 lei/acțiune pe volume echivalente cu 3,32 milioane lei. La începutul sesiunii, declinul era încă și mai abrupt, fiind atins un minim de 23,35 lei/acțiune, în condițiile diferării de piață a știrii privind decizia Consiliului General al Municipiului București de a solicita insolvența RADET. Astfel, compania care furnizează apă caldă și căldură pentru București și are o datorie de 3,22 miliarde lei față de ELCEN ar periclita planul de eșalonare al companiei care deține creanța, plan convenit recent cu Romgaz. „Raportat la evoluția bună de afară, performanța este încă și mai slabă”, comentează Cazacu.

Transportatorii de energie Transgaz (TGN) și Transelectrica (TEL) au însumat tranzacții de 3,31 milioane de lei și, respectiv, 2,96 milioane de lei, într-o zi în care indicele energetic BET-NG a urcat numai marginal peste referință, cu 0,08%. Prin contrast, indicele financiar BET-FI a câștigat 0,27%, închizând la valoarea de 29.309,62 puncte.

„Nu putem să scăpăm cu totul”

Claudiu Cazacu afirmă că, în piața locală, multe titluri sunt subevaluate și există o mai mare robustețe față de piețele mature, unde multiplii de evaluare sunt supraextinși. Pe de altă parte, în cazul unei corecții “pe care o așteptăm de multă vreme”, un recul ar urma să vedem și la BVB. “Nu putem să scăpăm cu totul”.

Pericolul principal vine din piețele de bonduri, unde, la nivel global, există supraevaluare, ceea ce face ca acțiunile să pară ieftine. Este un sentiment fals, iar corecțiile pot avea o amplitudine de 15-20%, atunci când vor apărea.

Analistul de la X-Trade Brokers mizează că avansul ar putea continua în zilele următoare, chiar 2 săptămâni, în baza optimismului antrenat de faptul că Rezerva Federală Americană nu a ridicat dobânda-cheie pe dolar. Este un ajutor în favoarea investitorilor pe termen scurt, dar va fi în măsură să conducă la pierderi încă și mai mari, pe termen mediu și lung, pentru investitorii care nu vor fi suficient de iuți sau de disciplinați.

Riscul unei ajustări de genul celei din 1987 este semnificativă, a conchis Cazacu.

viewscnt
Afla mai multe despre
claudiu cazacu
xtb
bvb
bursa
transgaz
transelectrica
fondul proprietatea
romgaz