Deși pe piețele de acțiuni europene a fost o sesiune pozitivă, la Bursa de Valori București indicii principali au alunecat ușor sub referință, iar activitatea de tranzacționare a fost mai mică de 5 milioane de euro. Brokerii reclamă că absența ordinelor este un simptom al stării de așteptare în care se află investitorii.
După 2 mișcări bruște de sens contrar în precedentele 2 săptămâni, bursa românească a intrat într-o etapă de incertitudine, marcată de fluctuații mici pe și deviații infime la nivelul indicilor, sesiunea de astăzi fiind în aceiași notă.
Într-o zi fără tranzacții speciale în piața deal, rulajul de 22,84 milioane lei (4,90 milioane euro) al pieței de acțiuni a fost unul dintre cele mai slabe din această perioadă și acesta asigurat în proporție de 3 sferturi de primele cele mai tranzacționate 4 titluri. Fără ordine consistente, nici cotațiile nu au putut să se miște foarte mult față de nivelurile de închidere de marți. Deviașțiile au fost neconcludente sau divergente pentru principalele acțiuni.
Indicii au avut impulsuri anemice. Astfel, indicele compozit BET Plus a alunecat cu 0,02% sub referință, iar indicele reprezentativ BET a pierdut 0,04%, până la nivelul de 8.374,90 de puncte. Din punct de vedere tehnic, ezitarea de la capătul raliului este pe un nivel de referință dat de limita inferioară a canalului ascendent care a încadrat mișcarea de creștere din iulie-august și din care cotația a ieșit în prima parte a acestei luni, așa cum se vede pe graficul atașat.
Este o slăbiciune a pieței românești pentru că pe piețele europene și regionale, cu excepția indicelui PX de la Praga, care a coborât cu 0,50%, indicii principali au închis „pe verde”, așa cum o arată tabloul Bloomberg: +0,39% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,05% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,61% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,09% pentru indicele DAX de la Frankfurt, +0,62% pentru indicele WIG20 de la Varșovia și +0,35% pentru indicele BUX de la Budapesta.
Marcel Murgoci, broker de la SSIF Estinvest Focșani, declara pentru Profit.ro că investitorii evită să ia poziții mai clare în piață manifestând o neliniște față de perspectivele macroeconomice și riscurile de materializare a unor măsuri anunțate de oficiali în prima parte a anului și încă neinfirmate suficient de convingător, precum ajustarea schemei fondurilor de pensii de la Pilonul II sau plafonarea prețului la gazele naturale.
CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Ce trebuie să verifice investitorii la firmele care dau trimestrial dividende. Dispar situațiile artificiale, precum „cheltuielile de protocol” nedeductibile fiscal sau „avansurile către acționari"Pe primul loc în clasamentul tranzacțiilor, cu schimburi însumând 4,89 milioane lei, s-au aflat titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD), care s-au depreciat cu 0,15%, până la prețul de 13,32 lei/acțiune. Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a Băncii Transilvania (TLV), pe fondul unor transferuri de 2,09 milioane lei, a staționat la prețul de 2,3500 lei/acțiune, care conferă instituției de credit o capitalizare bursieră de 11,31 miliarde lei (2,42 miliarde euro).
Tot pe segmentul financiar, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au crescut cu 0,87%, până la prețul de 0,9260 lei/acțiune pe al 2-lea rulaj al zilei, de 4,55 milioane lei. Pe contrasens, titlurile SIF Oltenia (SIF5) au suferit un recul de 0,47%, până la prețul de 2,1300 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 3,93 milioane lei. Investitorii iau poziții așteptând tranzacția prin care societatea își va înstrăina cel mai de preț activ al său, pachetul de acțiuni la Banca Comercială Română, pentru care există semnat un contract de vânzare cu acționarul majoritar al BCR, grupul bancar austriac Erste.
Din evoluțiile divergente ale acțiunilor fondurilor închise de investiții a rezultat o neutralizare, astfel încât indicele financiar BET-FI a avut un declin de 0,08%, în linie cu media pieței, până la nivelul de 36.984,55 de puncte.
Prin contrast, indicele energetic BET-NG a pierdut 0,57%, într-o zi în care cel mai important emitent din structura sa, OMV Petrom (SNP) a consemnat o corecție de 0,47% a titlurilor sale, care au închis la prețul de 0,3590 lei/acțiune o sesiune în care schimburile pe acest emitent s-au cifrat la 3,64 milioane lei. Acțiunile companiei petroliere au avut un raliu robust în ultimele săptămâni, beneficind și de creșterea puternică a cotației țițeiului Brent care la Londra a ajuns în aceste zile în zona maximului ultimilor 4 ani de 82 dolari/baril.
Tot pe segmentul energie, titlurile Transgaz Mediaș (TGN) au scăzut cu 2,22%, până la prețul de 352,00 lei/acțiune, pe transferuri de 1,54 milioane lei. Acțiunile transportatorului de gaze naturale au fost lovite de știrea de vinerea trecută potrivit căreia România se angajează să-și majoreze de 40 de ori capacitatea de export de gaze și să nu ceară tarife de transport mai mari pentru livrări externe, pentru a scăpa de o anchetă a Comisiei Europene care bagă Transgaz în aceeași oală cu Gazprom. Este o infirmare a unor așteptări ale pieței legate de câștiguri mai mari pentru Transgaz din activitatea de livrare către exterior.