Pe fondul unui declin al burselor din regiune, și la BVB indicii principali au pierdut cu puțin peste jumătate de procent.
Piața de acțiuni de la București a continuat în ton cu linia care se află de la începutul acestei luni, respectiv o etapă de consolidare în zona nivelului de 8.300 de puncte pe indicele BET, un răgaz luat de investitori după un rally consistent care a adus cotațiile în medie cu 7% peste valorile minime consemnate în iulie.
Preț de 6 sesiuni, indicele titlurilor blue-chip a alternat o zi pozitivă unei sesiuni roșii, arătând faza neconcludentă în caree se află piață. Astăzi, cotațiile au înregistrat un recul, favorizată și de vânzări la nivel regional indicată de tabloul Bloomberg: +0,07% pentru indicele Euro Stoxx 50, -0,08% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,27% pentru indicele CAC40 de la Paris, -0,13% pentru indicele DAX de la Frankfurt, -0,99% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -2,23% pentru indicele BUX de la Budapesta și -0,13% pentru indicele PX de la Praga.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Programele Bursei de atragere a investitorilor de retail vor fi revizuite semnificativ. Ținta: 100.000 de conturi activeLa BVB, tonul deprecierilor a fost dat de cele mai lichide acțiuni, cele ale Băncii Transilvania (TLV), BRD Groupe Société Générale (BRD) și OMV Petrom, care au adunat schimburi reprezentând 63,12% din rulajul de 33,08 milioane lei al pieței de acțiuni. Cele 3 titluri, care dețin ponderea în cadrul indicelui MSCI pentru România sunt, de regulă, preferate de investitorii instituționali nerezidenți care vor să ia expunere pe piața locală de capital.
O activitate mai intensă a nerezidenților nu este, însă, trădată de topul intermediarilor care nu are pe primele 2 poziții case de brokeraj precum Swiss Capital, Wood & Co. Finanical Services și Concorde Securities, utilizate de regulă de fondurile de investiții străine.
Tranzacții de peste 3 milioane euro cu acțiuni bancare
Cele mai importante transferuri, în valoare de 9,45 milioane lei, au fost realizate pe titlurile Băncii Transilvania, care au suferit un recul de 1,06%, până la prețul de 2,3300 lei/acțiune, care conferă instituției de credit o capitalizare bursieră de 11,21 miliarde lei (2,42 miliarde euro).
Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale, s-a depreciat cu 1,13%, până la prețul de 14,00 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 4,13 milioane lei în piața reglementată. Pe același emitent, în piața deal, s-a efectuat i o tranzacție specială în valoare de 1,05 milioane lei.
Declinul acestor acțiuni a fost ceva mai accentuat decât cel de la nivelul pieței în ansamblu, surprins de alunecarea cu 0,54% a indicelui compozit BET Plus. În același timp, indicele reprezentativ BET a pierdut 0,59%, până la nivelul de 8.282,11 puncte. Din punct de vedere tehnic, indicele se află într-o etapă de consolidare după respingerea la sfârșitul lunii trecute din nivelul de retragere Fibonacci de 50,00% al întregului impuls descendent din aprilie-iunie.
Într-o zi în care către finalul sesiunii londoneze prețul petrolului de tip Brent a urcat din nou către reperul de 79,00 dolari/baril, titlurile OMV Petrom (SNP) s-au corectat cu 1,04%, până la prețul de 0,3345 lei/acțiune pe al 2-lea rulaj al zilei, de 6,25 milioane lei.
Acesta a tras în jos indicele energetic BET-NG, care a închis cu 0,43% sub referință. Tot din componența sa - titlurile Transelectrica (TEL), care au coborât cu 0,20%, până la prețul de 25,20 lei/acțiune, pe tranzacții de 1,58 milioane lei, iar titlurile Electrica (EL) au suferit un recul de 0,38%, până la prețul de 10,46 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 1,50 milioane lei.
Pe contrasens față de restul pieței, titlurile Transgaz Mediaș (TGN) au urcat cu 0,68%, până la prețul de 369,00 lei/acțiune, pe transferuri de 1,13 milioane lei. Concitadina Romgaz (SNG) a adunat volume echivalente cu 1,44 milioane lei într-o zi în care titlurile sale au închis la prețul de 32,60 lei/acțiune, cu 0,61% sub referință. Pe același emitent s-a realizat și cea mai mare tranzacție de tip deal, în valoare de 1,64 milioane lei.