Stagnare la BVB. Dividendul suplimentar de la Romgaz încă nu a produs efect în piață. Acțiuni suspendate

Stagnare la BVB. Dividendul suplimentar de la Romgaz încă nu a produs efect în piață. Acțiuni suspendate

Sursa foto: Newlight / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 23 mai 2017

Romgaz Mediaș acordă un dividend suplimentar de 1,42 lei/acțiune, valoarea cumulată a distribuțiilor de câștiguri ridicându-se la 3,82 lei/acțiune, ceea ce conferă acestor titluri un randament de aproape 11%, la ultimul preț de piață. Acțiunile au fost suspendate de la tranzacționare și nu au mai revenit până la finalul sesiunii de la BVB. Impactul știrii este de așteptat mâine. În piață sunt așteptări pentru noi dividende suplimentare, spune un broker.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Bursa românească se meține într-o zonă a maximelor post-criză, cu indicele reprezentativ BET închizând la nivelul de 8.508,28 puncte. „A fost o ședință caracterizată de o mișcare mai mult laterală, dacă ne uităm la indici”, a declarat pentru Profit.ro Simion Tihon, broker la Prime Transaction, punctând că oscilațiile au fost mai mici de 0,10%, cu excepția indicelui energetic BET-MG, care s-a apreciat cu 0,32%. „Volumele par în ușoară scădere.”

Chiar dacă rulajul pieței de acțiuni, de 46,86 milioane lei (10,28 milioane euro), a fost mai mare decât cel de ieri, o contribuție importantă au avut-o tranzacțiile speciale în piața deal în valoare de 8,68 milioane lei pe titlurile SIF Banat Crișana (SIF1) și un transfer excepțional, depășind 1 milion de lei, cu 13,73% din titlurile LCS Imobiliar Cluj-Napoca (LCSI), listate pe piața AeRO.

Nassim Taleb: Globalizarea este o epavă. Va fi mai rău decât în 2007, pentru că bursa va cădea și mai de sus CITEȘTE ȘI Nassim Taleb: Globalizarea este o epavă. Va fi mai rău decât în 2007, pentru că bursa va cădea și mai de sus

Știrea zilei a fost venirea unui dividend suplimentar la Romgaz Mediaș (SNG), în baza memorandumului guvernamental de la începutul anului, care prevede că pot fi acordate repartizări din câștiguri, inclusiv din rezervele constituite în anii anteriori din reportarea profitului. Astfel, producătorul de gaze naturale ar urma să distribuie dividende cumulate de 3,82 lei/acțiune.

Este o știre care a venit târziu, iar titlurile Romgaz au fost suspendate până la finalul sesiunii de tranzacționare, astfel încât investitorii nu au avut timp să reacționeze. La ultimul preț de piață, de 33,40 lei/acțiune, din ședința de azi, unde schimburile s-au cifrat la 1,70 milioane lei, randamentul net al dividendelor propuse a fi distribuite de Romgaz este de 10,87%. „Sunt așteptări în piață pentru dividende suplimentare”, spune Tihon, indicând companii precum Transgaz (TGN) și Nuclearelectrica (SNN).

Titlurile transportatorului de gaze naturale s-au corectat azi cu 0,96%, până la prețul de 412,00 lei/acțiune, pe transferuri de 3,55 milioane lei.

Cum a arătat tabloul celor mai tranzacționate acțiuni

Cel mai bun rulaj al zilei în piața reglementată, de 4,10 milioane lei, l-au avut titlurile OMV Petrom (SNP), care s-au apreciat cu 0,77%, până la prețul de 0,3290 lei/acțiune. La acest nivel de preț, avansul de la începutul anului al titlurilor celei mai importante companii petroliere românești este de 26,05%, în timp ce investitorii instituționali care au cumpărat pachete la prețul de 0,2100 lei/acțiune în oferta publică de vânzare accelerată a Fondului Proprietatea în octombrie 2016, au un randament de 56,66%. Pe același emitent, în piața deal, s-a realizat o tranzacție specială cu 1,50 milioane acțiuni OMV Petrom, în valoare de aproximativ 491.000 de lei.

În clasamentul tranzacțiilor, pe primele 10 locuri de pe segmentul regular de la BVB, 4 acțiuni a ufost „pe verde”, una a staționat pe nivelul de referință al ședinței precedente, iar 5 titluri au consemnat deprecieri. Este o indecizie care a existat și la nivelul piețelor europene: +0,52% pentru indicele Euro Stoxx 50, -0,15% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,47% pentru indicele CAC40 de la Paris și +0,31% pentru indicele DAX de la Frankfurt, -1,51% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -0,42% pentru indicele BUX de la Budapesta și -0,89% pentru indicele PX de la Praga.

Tranzacții de peste 9 milioane lei în piața reglementată pentru principalele titluri din zona financiar-bancară

Cel mai lichid emitent al ultimilor 2 ani, Banca Transilvania (TLV), au adunat schimburi de 3,54 milioane lei, într-o zi în care cotația s-a corectat cu 0,18%, până la prețul de 2,7700 lei/acțiune. Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Societe Generale (BRD), au alunecat cu 0,15% sub referință, la prețul de 12,90 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 2,71 milioane lei. „În ultima perioadă s-a simțit un interes pe aceste acțiuni”, comentează Tihon de la Prime Transaction. Tot de la capitolul financiar, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au coborât cu 0,33%, până la prețul de 0,9120 lei/acțiune, pe tranzacții de 2,93 milioane lei.

Cum vor juca investitorii datele ex-dividend?

Vedeta săptămânii trecute, compania Digi Communications (DIGI) a câștigat 0,49% la nivelul capitalizării bursiere, prețul de închidere fiind de 41,00 lei/acțiune, cu 1 leiu peste prețul ofertei publice. Transferurile s-au ridicat la 2,35 milioane lei. „Digi a încetinit puțin. Era de așteptat să nu se mențină la valorile de tranzacționare ale săptămânii trecute”, spune Tihon.

Brokerul vede perioada următoare de la BVB marcată de reacția investitorilor față de datele de înregistrare ex-dividend. EL afirmă că investitorii trebuie să ia în calcul în ce măsură companiile listate vor putea replica politica actuală de dividend și în anii următori. Unele companii precum Trangaz care au profit în creștere ar putea susține o valoare ridicată a dividendului, în timp ce pentru alți emitenți ar putea fi mai greu. Acțiunile societăților cu rezultate bune și situație fundamentală solidă pot fi păstrate chiar și după data de înregistrare. „Desigur, dacă nu vor fi modificări semnificative de prețuri, pentru că unele creșteri pot fi folosite pentru vânzarea acțiunilor”, a conchis Tihon.

viewscnt
Afla mai multe despre
simion tihon
prime transaction
bvb
brd
fondul proprietatea
omv petrom
romgaz
digi