UPDATE Acțiunile MedLife intră la tranzacționare la BVB. La jumătatea orarului de tranzacționare volume se apropie de 8,5 milioane lei, iar acțiunea crește cu 1% peste prețul de ofertă

UPDATE Acțiunile MedLife intră la tranzacționare la BVB. La jumătatea orarului de tranzacționare volume se apropie de 8,5 milioane lei, iar acțiunea crește cu 1% peste prețul de ofertă
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 21 dec 2016

Titlurile furnizorului de servicii medicale MedLife au intrat astăzi în ring. După fixing-ul realizat chiar la prețul de 26,00 lei/acțiune al ofertei publice pe tranșla instituționalilor, cotația alunecat ulterior sub acest reper. Prețul a revenit în jurul nivelului de deschidere, iar volumele au depășit în primele minute echivalentul a 3 milioane lei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

UPDATE ora 13.00 Ulterior cotația a revenit, iar la jumătatea sesiunii de tranzacționare, acțiunile MedLife se tranzacționau cu 3 pași de cotare peste prețul de IPO, pe fondul unor transferuri de aproape 8,5 milioane lei, aproximativ 3,70% din titlurile care au făcut obiectul ofertei.

Compania MedLife (M) intră pe bursă cu un preț în primele minute de tranzacționare care îl confirmă pe cel de 26,00 lei/acțiune plătit de investitorii instituționali și care ridică valoarea companiei la 522,40 milioane lei (115,59 milioane euro). Volumele au depășit încă din primele 10 minute de tranzacționare valoarea de 3 milioane lei, conform platformei de tranzacționare a IFB Finwest, ceea ce reprezintă cu puțin peste 1% din valoarea totală de 230 milioane lei (50,88 milioane euro) a operațiunii de piață încheiată pe 15 decembrie.

Fixing-ul de la predeschidere s-a realizat exact pe nivelul de preț de 26,00 lei/acțiune, după care tendința cotației a fost ușor descendentă, prețul lovind chiar și un minim de 25,70 lei/acțiune, cu 1,15% sub cel al IPO-ului pe tranșa instituționalilor, dar la care încă investitorii de retail care au cumpărat titlurile la prețul de 24,70 lei/acțiune, beneficiind de un discount de 5% aferent subscrierii în primele 4 zile lucrătoare ale ofertei, au putut marca unele câștiguri de 4,05%.

SIF Oltenia atacă în instanță AGA de la BCR CITEȘTE ȘI SIF Oltenia atacă în instanță AGA de la BCR

Prețul care reprezintă echivalentul câștigului pre-taxare EBITDA de 9,37 ori este confirmat și în piața secundară, în condițiile în care oferta a fost suprasubscrisă de 4 ori pe tranșa de retail, potrivit datelor furnizate de consorțiul de intermediere format din Raiffeisen Bank și Wood & Company. Deși nu au fost furnizate date despre licitația de pe segmentul instituționalilor, potrivit unor informații obținute de Profit.ro, a fost suprasubscriere și pe respectiva tranșă.  operațiunii au, de asemenea, posibilitatea derulării unui program de stabilizare a prețului, ceea ce a fost în măsură să încurajeze deschiderea din parametrii de astăzi.

Societățile financiare de la cota BVB au pierdut pe drum un sfert din câștigurile raportate la 9 luni CITEȘTE ȘI Societățile financiare de la cota BVB au pierdut pe drum un sfert din câștigurile raportate la 9 luni

Interesul fondurilor de pensii pe fondul ofertei restrânse de la BVB, a împins multiplii companiei mai sus, iar deschiderea de azi se face în zona la care s-a închis oferta prin care fondul de private equity V4C și-a înstrăinat deținerea de 36,25% din titlurile MedLife, iar IFC, parte a grupului Băncii Mondiale, și-a redus expunerea, vânzând 7,75% din acțiunile companiei.

Pe de altă parte, deschiderea nu a fost nici euforică, infirmând așteptărilefoarte optimiste vehiculate în media în primele zile după anunțarea intenției MedLife de a face oferta și care împingeau valoarea companiei la peste 200 milioane euro.

La nivelul de intrare în piață, acțiunea MedLife este mai scumpă decât alte titluri listate la cota Bursei de Valori București, iar investitorii de retail erau deja în alertă că, pe fondul unei penurii de instrumente financiare de equity pe piața de capital românească, fondurile de pensii "sunt gata să înghită aproape orice". "Trebuie să avem grijă la toate listările viitoare; se deschide cutia Pandorei”, era comentariul unui utilizator al forumului bursier agf.ro din ziua lansării ofertei publice.

Sunt temeri care nu sunt și în radarul operatorului de piață Bursa de Valori București care are, începând de azi, un nou emitent pe platforma sa. „Îmi exprim bucuria de a avea o astfel de companie. (...) Eu sunt convins că va avea un succes pe termen lung extraordinar”, a declarat astăzi la deschiderea ședinței de tranzacționare președintele BVB Lucian Anghel. El spune că prin listare, MedLife are posibilitatea ca, în loc să fie pradă (ținta preluării multinaționalelor), să fie cei care au forța să achiziționeze și să consolideze.

viewscnt
Afla mai multe despre
medlife
bvb
bursa