UPDATE: Prețul petrolului a urcat cu peste 2%, după doborârea avionului rusesc de forțele militare turce

UPDATE: Prețul petrolului a urcat cu peste 2%, după doborârea avionului rusesc de forțele militare turce
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 24 nov 2015

Cotațiile petrolului continuă să crească pe piețele internaționale și se îndreaptă spre pragul de 46 dolari/baril, pe fondul temerilor investitorilor privind o potențială escaladare a situației create în urma doborârii de către Turcia a unui avion de luptă rusesc care ar fi încălcat spațiul aerian al țării la granița cu Siria, relatează MarketWatch.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

“Știrile referitoare la prăbușirea unui avion militar în Siria amintesc investitorilor că există încă riscuri semnificative în Orientul Mijlociu“, a spus Bjarne Schieldrop, analist al companiei suedeze de servicii financiare SEB Markets.

Prețul țițeiului Brent, de referință pe bursa de la Londra, a crescut cu 2,3% după anunț, la 45,86 dolari/baril. Pe bursa de la New York, petrolul West Texas Intermediate (WTE) se tranzacționa în jurul orei 15:30 la 42,60 dolari/baril, în urcare cu 2,04% față de referință.

Cotațiile aurului au urcat cu 1,08%, la 1.078 dolari/uncie, după ce luni au închis la cel mai scăzut nivel din ultimii peste cinci ani și jumătate, pe fondul declinului prețurilor materiilor prime și al aprecierii dolarului față de principalele valute ale lumii.

Totodată, bursa de la Istanbul a scăzut cu 1,6%, iar lira turcească s-a depreciat cu 0,6% față de dolarul american, scrie Reuters.  

Indicele RTS al bursei de la Moscova a scăzut cu până la 4%, declinul fiind condus de acțiunile Gazprom, care s-au depreciat cu 4,1%. Aproximativ 17% din exporturile grupului petrolier rus către țările din afara CSI (Comunitatea Statelor Independente) merg în Turcia. De altfel, Rusia este al doilea cel mai mare partener comercial al Turciei, după Germania.

"O eventuală suspendare a relațiilor comerciale dintre cele două state ar avea un impact economic direct, însă cele două părți nu au niciun interes să întrerupă total relațiile. Probabilitatea declanșării unui conflict armat este foarte scăzută", a spus pentru Bloomberg Joseph Dayan, analist al firmei britanice BCS.

Aviația militară turcă a doborât marți dimineață un avion de război rusesc SU-24 care ar fi violat spațiul aerian al țării la granița cu Siria. Potrivit oficialilor turci, piloții avionului rusesc au ignorat mai multe avertismente în care li se cerea să părăsească spațiul aerian al Turciei.

Piloții avionului rusesc au reușit să se catapulteze înainte ca avionul să se prăbușească. Potrivit unui grup de rebeli sirieni, unul dintre piloți ar fi fost ucis în timp ce încerca să își ghideze parașuta către o zonă aflată sub controlul guvernului de la Damasc.

Ministerul rus al Apărării a confirmat că avionul doborât aparținea armatei ruse, însă a negat că acesta ar fi încălcat spațiul aerian al Turciei.

"Avionul nu a părăsit spațiul aerian al Siriei", a declarat ministerul într-un comunicat preluat de agenția de știri Sputnik.

Rusia a lansat o investigație privind circumstanțele care au condus la doborârea avionului, primul incident de acest fel între Rusia și un membru NATO în peste 60 de ani.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
turcia
rusia
avion