Volumele coboară abrupt la BVB. O singură acțiune depășește pragul unor tranzacții de 3 milioane lei

Volumele coboară abrupt la BVB. O singură acțiune depășește pragul unor tranzacții de 3 milioane lei

Sursa foto: Lext / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 23 apr 2024

Pentru a 2-a sesiune consecutiv, lichiditatea a fost foarte slabă pe bursa românească.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Raliul după valul de vânzare de la jumătatea lunii s-a accelerat în a 2-a zi de tranzacționare a săptămânii pe marile burse ale lumii. Indicele DAX40 din Germania a câștigat peste un procent și a depășit nivelul de 18.100 de puncte, în timp ce la New York impulsul de apreciere a avut o amplitudine mai mare pe indicele de tehnoogie Nasdaq100.

La BVB, investitorii încă manifestă prudență față de predilecția unei mișcări (cea a trendului mare de creștere sau cea a parcursului corectiv), astfel încât ultimele 2 sesiuni au fost de tatonare. Indecizia este trădată de închiderile divergente ale celor mai lichide acțiuni, în deviațiile mici la nivelul indicilor, dar mai ales la nivelul volumelor.

EXCLUSIV Pompierii, polițiștii și jandarmii nu au venit la Fondul lansat de Viorel Cataramă. Omul de afaceri retrage compania de administrare din piața de capital CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Pompierii, polițiștii și jandarmii nu au venit la Fondul lansat de Viorel Cataramă. Omul de afaceri retrage compania de administrare din piața de capital

Astfel, rulajul pieței de acțiuni a fost de numai 27,69 milioane lei (5,56 milioane euro), cu cea mai lichidă acțiune, cea a Băncii Transilvania (TLV) adunând schimburi de 7,96 milioane lei într-o zi în care cotația s-a retras cu 0,70%, până la nivelul de 28,45 milioane lei.

Acestea au fost urmate, cu transferuri de 2,79 milioane lei, de titlurile Hidroelectrica (H2O), care au staționat la prețul de 132,50 lei/acțiune, unde capitalizarea bursieră a producătorului național de energie hidro se ridică la 59,60 miliarde lei (11,97 miliarde euro).

KJK solicită dividende din rezerve la Rompetrol Well Services care ar aduce randamentul într-o zonă cu 2 cifre. Demersuri pentru analizarea unor tranzacții și pentru atragerea răspunderii legate de un prezumtiv prejudiciu CITEȘTE ȘI KJK solicită dividende din rezerve la Rompetrol Well Services care ar aduce randamentul într-o zonă cu 2 cifre. Demersuri pentru analizarea unor tranzacții și pentru atragerea răspunderii legate de un prezumtiv prejudiciu

Tot pe segmentul de energie, titlurile OMV Petrom (SNP) au urcat cu 0,59%, până la prețul de 0,6840 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 2,62 milioane lei, și titlurile Romgaz (SNG) au avansat cu 0,39%, până la prețul de 51,20 lei/acțiune, pe tranzacții de 1,79 milioane lei.

Sunt mișcări contradictorii ale celor mai lichide acțiuni care adus oscilații neconcludente la nivelul indicilor: -0,09% pentru indicele compozit BET-XT, +0,02% pentru indicele financiar BET-FI, care a închis la nivelul de 60.119,58 de puncte, +0,10% pentru indicele energetic BET-NG și -0,09% pentru indicele reprezentativ BET care, la nivelul de 16.864,29 de puncte, este într-o mișcare neconcludentă în zona mediei mobile exponențiale de 21 de zile (EMA21), așa cum se vede pe graficul atașat.

Volumele coboară abrupt la BVB. O singură acțiune depășește pragul unor tranzacții de 3 milioane lei

Un recul important, de 2,72%, până la prețul de 0,8950 lei/acțiune, l-au avut titlurile One United Properies (ONE), ce au întrunit cea de-a 3-a activitate a pieței, de 2,77 milioane lei. Cotația nu a rezistat în zona maximului istoric și s-a prăbușit după operațiunea de vânzare accelerată în care acționarii principali Victor Căpitanu și Andrei Liviu Diaconescu și-au subțiat participațiile punând în vânzare 9,48% din acțiunile societății. Cu o zi înainte, compania a raportat vânzări și pre-vânzări rezidențiale în valoare de 57,1 milioane de euro în primul trimestru al anului 2024, în ușoară scădere cu 10% în comparație cu rezultatul din T1 2023.

În rest, reperul unor schimburi de 1 milion de lei a mai fost depășit doar de 3 instrumente financiare. Este vorba despre titlurile Transport Trade Services (TTS) care au crescut cu 0,56%, până la prețul de 26,85 lei/acțiune, de titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD), care au staționat la prețul de 20,35 lei/acțiune, și de certificatele de tip turbo long având ca activ suport petrolul de tip West Texas promovate de BRK Financial Hroup (BKWTITL27).

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
one united
romgaz
hidroelectrica