Presiunile SUA au funcționat. Raiffeisen renunță să mai cumpere participația oligarhului rus Oleg Deripaska la Strabag

Presiunile SUA au funcționat. Raiffeisen renunță să mai cumpere participația oligarhului rus Oleg Deripaska la Strabag
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 mai 2024

Grupul bancar austriac Raiffeisen Bank International (RBI) a abandonat oferta de a prelua de la oligarhul rus Oleg Deripaska (foto) o participație în valoare de 1,5 miliarde de euro la grupul de construcții Strabag, în urma presiunilor din partea SUA de a renunța la tranzacție, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
20 mai - Eveniment News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Renunțarea reprezintă un nou pas înapoi din partea celei mai mari bănci occidentale prezente în Rusia, care este intens criticată pentru legăturile sale cu Moscova, scrie Agerpres.

Primăria Capitalei, acționată în instanță pentru recuperarea zonei retrocedate din Parcul IOR CITEȘTE ȘI Primăria Capitalei, acționată în instanță pentru recuperarea zonei retrocedate din Parcul IOR

Anunțul vine după câteva săptămâni de presiuni asupra băncii privind planul de preluarea a unei participații la firma de construcții Strabag. La finele anului trecut, Raiffeisen a anunțat că are de gând să cumpere o participație la grupul austriac Strabag de la o companie de construcții controlată de oligarhul rus Oleg Deripaska. Raiffeisen susține că această tranzacție este o modalitate prin care să deblocheze o parte din miliardele de euro pe care în prezent le are blocate în Rusia și, de asemenea, o posibilitate pentru reducerea legăturilor cu această țară.

„În urma recentelor discuții cu autoritățile relevante, RBI nu a putut obține sprijinul necesar pentru a finaliza tranzacția”, a anunțat miercuri grupul bancar austriac.

În ultimele săptămâni, mai mulți oficiali din cadrul Trezoreriei SUA și-au exprimat îngrijorările cu privire la tranzacția dintre Raiffeisen și oligarhul rus, cu prilejul unor reuniuni cu reprezentanții băncii și autoritățile. De asemenea, Raiffeisen Bank International se așteaptă să i se ceară de către Banca Centrală Europeană să își reducă mai rapid operațiunile de creditare și plăți care implică Rusia.

BERD și APS preiau credite neperformante ale Piraeus Bank în România CITEȘTE ȘI BERD și APS preiau credite neperformante ale Piraeus Bank în România

Deja RBI face obiectul analizei Oficiului pentru Controlul Activelor Străine SUA (OFAC), au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-și păstreze anonimatul.

Unii oficiali austrieci au avertizat în mod privat banca să nu încheie tranzacția, deoarece ar fi considerată o încălcare a sancțiunilor, susțin sursele.

Strabag este una din cele mai mari firme de construcții din Europa și a construit Stadionul Olimpic pentru Jocurile de Iarnă de la Soci, precum și blocuri cu apartamente de lux în Moscova.

viewscnt
Afla mai multe despre
raiffeisen
strabag