Rubla rusească a scăzut la cel mai redus nivel din ultimele 17 luni

Rubla rusească a scăzut la cel mai redus nivel din ultimele 17 luni
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 aug 2023

Rubla rusească s-a depreciat luni, trecând de pragul de 100 de ruble pentru un dolar pentru prima dată în ultimele 17 luni, pe fondul cererii solide de valută și diminuării balanței comerciale a Rusiei, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

În jurul orei 7:24 GMT, rubla s-a depreciat cu 1,4% în raport cu dolarul până la un curs de 100,84 ruble pentru un dolar, depășind pragul de 100 de unități pentru un dolar pentru prima dată după data de 23 martie 2022. De asemenea, moneda rusească s-a depreciat cu 1,5% până la 110,44 ruble pentru un euro, de asemenea cel mai slab curs din ultimele 17 luni, și cu 1,3% în raport cu yuanul până la 13,87 ruble pentru un yuan chinez, scrie Agerpres.

Fondul Exor al familiei Agnelli preia 15% din Philips pentru 2,6 miliarde de euro CITEȘTE ȘI Fondul Exor al familiei Agnelli preia 15% din Philips pentru 2,6 miliarde de euro

Rubla rusească a trecut printr-o perioadă turbulentă după ce Rusia a invadat Ucraina în luna februarie 2022, atingând un minim istoric de 120 ruble pentru un dolar în luna martie a anului trecut, pentru ca la câteva luni mai târziu să revină până la cel mai bun curs din ultimii șapte ani, grație unor restricții asupra mișcărilor de capital și creșterii veniturilor din exporturi.

Banca Centrală a Rusiei a dat vina pe recenta depreciere a rublei pe diminuarea veniturilor din export și revenirea importurilor, însă un consilier de la Kremlin a dat luni vina pe politica monetară a Băncii Rusiei, un semn de dezacord între autoritățile rusești.

Cotația barilului de țiței Brent, un indicator de referință pentru principalul produs de export al Rusiei, era luni în scădere cu 0,9% până la 86,05 dolari, în apropierea maximului ultimelor șapte luni atins săptămâna trecută. Cu toate acestea, cursul de schimb al rublei nu a profitat de prețul ridicat al petrolului.

Un trader de la o mare bancă rusească a dezvăluit pentru Reuters că piața este confuză. "Toată lumea este pregătită pentru un aflux de venituri de pe urma petrolului mai scump dar acest lucru se lasă așteptat iar organismele de reglementare sunt oarecum indiferente, nu este nimic pe care să te poți baza", a precizat traderul.

În paralel, indicii bursieri rusești înregistrează creșteri. Indicele RTS denominat în dolari al bursei de la Moscova era în creștere cu 0,2% până la 1.002,7 puncte iar indicele MOEX denominat în ruble era în creștere cu 1,6% până la 3.205,4 puncte.

"Creșterea de neoprit a cursului de schimb dolar/rublă continuă să susțină interesul investitorilor de retail în acțiuni ca o modalitate de a-și proteja economiile", susțin analiștii de la Sinara Investment Bank. 

viewscnt
Afla mai multe despre
rubla rusească
dolar