Șaisprezece bănci europene vor crea un sistem european de plăți disponibil din 2022, pentru a digitaliza regiunea

Șaisprezece bănci europene vor crea un sistem european de plăți disponibil din 2022, pentru a digitaliza regiunea
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 iul 2020

Un număr de șaisprezece bănci din Germania, Franța și alte trei state din zona euro au anunțat joi că vor crea un sistem de plăți ”cu adevărat european”, care fi disponibil în 2022, pentru a digitaliza complet regiunea unde jumătate din plăți au loc încă în numerar, transmite Reuters.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Autoritățile din Uniunea Europeană și băncile centrale au dorit de mult timp crearea unui sistem local care să concureze Mastercard și Visa, care sunt din Statele Unite, și mai recent giganți ai tehnologiei precum Alipay și Google. Dar acest lucru nu s-a întâmplat, chiar dacă plățile în timp real au fost posibile în zona euro încă din 2017, scrie News.ro.

Cumpărată de miliardarul indian Sanjeev Gupta, noul proprietar al fostului Sidex Galați, Banca Română de Credite și Investiții reintră pe piața de retail financiar și pregătește expansiunea CITEȘTE ȘI Cumpărată de miliardarul indian Sanjeev Gupta, noul proprietar al fostului Sidex Galați, Banca Română de Credite și Investiții reintră pe piața de retail financiar și pregătește expansiunea

Joi, Banca Centrală Europeană (BCE) a salutat decizia băncilor de a lansa sistemul european de plăți unificat până în 2022, după ce a pledat ani la rând pentru o soluție bazată pe industria bancară locală pentru a concura cu companii precum Mastercard și Visa.

”Acesta are ca scop consolidarea Europei, pentru a o face mai independentă și mai robustă”, a declarat Thierry Laborde, director operațional adjunct al băncii franceze BNP Paribas, care face parte din proiect.

”O vom face împreună, prin combinarea resurselor noastre. În ceea ce privește sistemele de distribuție, prețurile vor diferi de la o bancă la alta, dar infrastructura va fi pan-europeană. "

BCE a declarat anul trecut că dependența de operatorii non-europeni pentru două treimi din plățile fără numerar creează un risc ca piața de plăți să nu fie adecvată pentru a sprijini piața unică și euro.

Așa-numita Inițiativă Europeană pentru Plăți își propune să devină un nou mijloc de plată standard, oferind un card pentru consumatorii și comercianții cu amănuntul din întreaga Europă, se arată într-un comunicat al celor 16 bănci.

Acesta va acoperi toate tipurile de tranzacții, inclusiv plățile în magazine, online, retragerea de numerar și ”peer-to-peer”, în plus față de soluțiile de plată internaționale existente.

INFOGRAFICE Băncile se tem că debitorii nu vor mai avea bani să ramburseze creditele din cauza pandemiei. BNR vede o scădere a profitabilității CITEȘTE ȘI INFOGRAFICE Băncile se tem că debitorii nu vor mai avea bani să ramburseze creditele din cauza pandemiei. BNR vede o scădere a profitabilității

Băncile care s-au înscris deja includ BBVA, BNP Paribas, Commerzbank, Deutsche Bank, Santander, ING, UniCredit și Societe Generale.

În săptămânile următoare, proiectul va înființa o companie interimară la Bruxelles, fiind invitați să participe și alți furnizori de servicii de plată.

Se preconizează că sistemul de plăți va deveni operațional în 2022.

”Obiectivul inișiativei este de a oferi o soluție de plată digitală care să poate fi utilizată oriunde în Europa și care să poată înlocui peisajul fragmentat care există în prezent. Criza Covid-19 a subliniat necesitatea unei soluții europene de plată digitală unificată”, se arată în declarația băncilor.

În timpul restricțiilor legate de coronavirus, utilizarea numerarului s-a diminuat pe măsură ce cumpărătorii se mută în online sau folosesc forme de plată “contactless”.

viewscnt
Afla mai multe despre
sistem de plati
banci