Salariile în Germania cresc mai rapid decât se estima, reprezentând un risc la adresa inflației

Salariile în Germania cresc mai rapid decât se estima, reprezentând un risc la adresa inflației
Profit.ro
Profit.ro
scris 23 mai 2024

Salariile în Germania cresc mai rapid decât se estima, punând sub semnul întrebării așteptările privind scăderea în continuare a inflației, se arată în raportul lunar publicat de Banca Centrală a Germaniei (Bundesbank), transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, imobiliare.ro, Meta Estate, Nordis
25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics

Banca Centrală Europeană aproape sigur va demara luna viitoare reducerea dobânzilor, iar președintele BCE, Christine Lagarde, s-a declarat încrezătoare că inflația este acum "sub control", scrie Agerpres.

Numărul portofelelor Bitcoin noi, la cel mai mic nivel din 2018 CITEȘTE ȘI Numărul portofelelor Bitcoin noi, la cel mai mic nivel din 2018

Dar cel mai mare acționar al BCE, Banca Centrală a Germaniei, are un ton mai prudent, avertizând asupra riscurilor la adresa inflației în urma majorării salariilor, pe fondul redresării celei mai mari economii europene.

"Încă există riscuri la adresa procesului fundamental de dezinflație. Creșterea salariilor a fost recent mai solidă decât ne-am așteptat. Aceasta ar putea însemna că presiuni ridicate asupra prețurilor, în special la servicii, ar putea dura mai mult", avertizează Bundesbank.

Salariile convenite în mod colectiv, inclusiv beneficiile suplimentare, au crescut cu 6,2% în primul trimestru din 2024, comparativ cu perioada similară din 2023, față de un avans de 3,6% în ultimele trei luni din 2023.

Excluzând plățile excepționale, salariile convenite în mod colectiv au înregistrat o expansiune anuală de 3% în primele trei luni din acest an, de asemenea un ritm mai rapid decât în trimestrul patru din 2023.

"Aceste evoluții extind tendința crescătoare din primăvara lui 2021 privind salariile", apreciază Banca Centrală a Germaniei.

Instituția se așteaptă ca inflația în Germania să crească în mai, de la 2,4% în aprilie. De asemenea, Bundesbank se așteaptă la redresarea economiei țării în trimestrul doi din 2024, în urma redresării serviciilor. 

viewscnt
Afla mai multe despre
germania
salarii