Șeful băncii centrale a Indiei: Criptomonedele ar putea provoca următoarea criză financiară globală

Șeful băncii centrale a Indiei: Criptomonedele ar putea provoca următoarea criză financiară globală
Profit.ro
Profit.ro
scris 22 dec 2022

Următoarea criză financiară va fi cauzată de criptomonedele private, dacă aceste active vor fi lăsate să crească, a avertizat șeful băncii centrale din India, citat de CNBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

”Criptomonedele implică... riscuri inerente uriașe pentru stabilitatea noastră macroeconomică și financiară”, a declarat Shaktikanta Das, guvernatorul Reserve Bank of India, la un eveniment.

CONFIRMARE Poșta Română trece la restructurări masive. Șeful Poștei, anterior la PROFIT NEWS TV - Nu dăm afară oameni, dar... CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Poșta Română trece la restructurări masive. Șeful Poștei, anterior la PROFIT NEWS TV - Nu dăm afară oameni, dar...

El a indicat ca exemplu recent colapsul FTX, scrie News.ro.

Das a spus că principala sa preocupare este că criptomonedele nu au nicio valoare subiacentă, numindu-le ”speculative” și adăugând că el crede că ar trebui interzise.

”Acesta [comerțul cu criptomonede privat] este o activitate speculativă sută la sută și aș considera în continuare că ar trebui interzisă... pentru că, dacă i se permite să crească, dacă încercați să o reglementați și să-i permiteți să crească, vă rugăm să țineți minte cuvintele mele, următoarea criză financiară va veni din criptomonede private”, a spus Das.

Criptomonedele private se referă la monede digitale precum bitcoin.

Comentariile lui Das vin în timp ce banca centrală face eforturi pentru a introduce propria sa versiune digitală a rupiei indiane.

Reserve Bank of India a început un program pilot pentru rupia digitală pe 1 decembrie, pentru utilizare cu amănuntul în anumite orașe.

Anumiți utilizatori pot efectua tranzacții utilizând rupia digitală prin aplicații și portofele mobile.

Rupia digitală este un tip de monedă digitală a băncii centrale (CBDC). Multe bănci centrale din întreaga lume caută să emită versiuni digitale ale propriei monede. Das a spus că CBDC-urile pot accelera transferurile internaționale de bani și pot reduce nevoia de logistică, cum ar fi tipărirea notelor.

Banca centrală a Chinei este cea mai în avansată la nivel global în ceea ce privește dezvoltarea unei CBDC. Beijingul a încercat utilizarea yuanului său digital în lumea reală de la sfârșitul anului 2020, extinzându-și disponibilitatea la mai mulți utilizatori în acest an.

Reglementarea monedelor digitale a fost pusă și mai mult în centrul atenției în acest an, după o prăbușire de 1.300 de miliarde de dolari a valorii pieței criptomonedelor și colapsul de mare profil al platformei FTX.

China a interzis efectiv comerțul cu criptomonede.

Guvernul indian lucrează la legislația criptomonedelor care ar putea interzice anumite activități în jurul monedelor digitale, creând în același timp un cadru legal pentru moneda digitală a băncii centrale.

Băncile centrale au spus adesea că criptomonedele nu prezintă un risc major pentru economie, când reprezintă o clasă de active mult mai mică. Dar un număr tot mai mare de voci avertizează asupra potențialului impact macroeconomic, mai ales dacă criptomonedele nu sunt reglementate.

Jon Cunliffe, guvernatorul adjunct al Băncii Angliei pentru stabilitate financiară, a declarat în iulie că criptomonedele ar putea să nu fie ”suficient de integrate” în sistemul financiar pentru a reprezenta un ”risc sistemic imediat”.

El a menționat că crede că granițele dintre lumea cripto și sistemul financiar tradițional ”vor deveni din ce în ce mai neclare”.

Departamentul de Trezorerie al SUA a declarat în octombrie că ”activitățile cu cripto-active ar putea prezenta riscuri pentru stabilitatea sistemului financiar al SUA” și a subliniat necesitatea reglementării.

viewscnt
Afla mai multe despre
india
criptomonede