Statul are bani să construiască de două ori Autostrada Sibiu-Nădlac, dacă vrea să intre în ținta de deficit pe 2015

Statul are bani să construiască de două ori Autostrada Sibiu-Nădlac, dacă vrea să intre în ținta de deficit pe 2015
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 19 oct 2015

Guvernul are o pușculiță de 20 de miliarde de lei pentru ultimele luni ale anului. Încasările mai mari la buget, combinate cu cheltuielile limitate au lăsat statului o rezervă de deficit uriașă. Autoritățile ar face o extravaganță financiară periculoasă dacă ar consuma acești bani, opinează analiștii BCR.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Anul 2015 a fost unul bun pentru recolta de taxe și impozite la bugetul de stat. Guvernul a colectat cu 13 miliarde de lei mai mult decât anul trecut până în luna august, echivalentul a 1,8% din Produsul Intern Brut (PIB). Pe de altă parte, statul n-a cheltuit atât de mult pe cât putea să o facă, și a consumat cu 5 miliarde mai mult decât în primele opt luni din 2014.

Guvernul s-a ales cu un excedent de 6 miliarde de lei sau 0,9% din PIB. Cum ținta privind bugetul vizează un deficit de 1,8% din PIB și nu un excedent, rezultă că la Palatul Victoria există o pușculiță pentru cheltuieli de 20 de miliarde de lei (4,5 miliarde de euro până la finele anului. Spre comparație, Autostrada de la Sibiu la Nădlac, de 332 de kilometri, costă 2,2 miliarde de euro.

Atâția bani cheltuiți într-un termen atât de scurt ar face mai mult rău decât bine, cred analiștii BCR.

“O asemenea măsură ar reprezenta o extravaganță financiară periculoasă având în vedere relaxarea fiscală care urmează și introducerea unei grile salariale unificate începând din 2016 care are ca scop aducerea veniturilor celor mai mulți dintre bugetari la un nivel decent”, se arată într-un raport BCR Cercetare.

O astfel de cheltuială ar epuiza rapid rezerva de lichiditate a statului, care acoperă acum patru luni de finanțare, adaugă analiștii celei mai mari bănci din România.

Experiența anilor anteriori arată o intensificare ridicată a plăților de la buget în ultimele luni ale fiecărui exercițiu bugetar. Astfel, guvernele stau cu deficitul sub țintă până spre ultimele trei luni, apoi sparg pușculița și ating sau depășesc deficitul asumat în legea bugetară. Anul acesta ar putea fi o excepție, cred cei de la BCR.

“Astfel, nu excludem posibilitatea unui deficit bugetar mai mic decât ținta propusă pentru acest an, mai ales în condițiile în care guvernul va merge cu frâna de mână trasă în ceea ce privește cheltuielile de capital finanțate din surse interne”, se mai arată în raportul citat.

Economiștii BCR se arată circumspecți față de deficitul de anul următor, având în vedere că încasările vor fi afectate de scăderea cotei generale de TVA de la 24% la 20%, iar cheltuielile cu salariile vor crește, dacă guvernul implementează noua grilă de salarizare. 2016 este, de asemenea, an electoral.

viewscnt
Afla mai multe despre
deficit bugetar
excedent bugetar
cheltuieli guvern
bani autostrazi