Transgaz le va restitui fondurilor mutuale cu acțiuni la companie impozitul pe dividendele aferente anilor financiari 2015 și 2016

Transgaz le va restitui fondurilor mutuale cu acțiuni la companie impozitul pe dividendele aferente anilor financiari 2015 și 2016
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 ian 2018

Transportatorul național de gaze Transgaz (simbol bursier TGN) anunță că le va restitui fondurilor mutuale cu acțiuni la companie impozitul de 5% perceput asupra dividendelor aferente anilor financiari 2015 și 2016, ”ca urmare a demersurilor întreprinse către autoritățile fiscale”.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

”Transgaz informează pe toți cei interesați asupra faptului că, urmare a demersurilor întreprinse către autoritățile fiscale competente în vederea clarificării regimului fiscal aplicabil dividendelor plătite fondurilor de investiții fără personalitate juridică (fonduri deschise/închise de investiții) conform prevederilor Legii nr. 227 din 2015 privind Codul Fiscal cu aplicabilitate de la 1 ianuarie 2016, compania va restitui impozitul calculat, reținut și virat la bugetul de stat aferent dividendelor plătite fondurilor de investiții fără personalitate juridică pentru anii financiar 2015 și 2016 (atât cele distribuite conform HAGOA nr.1/27.04.2017 cât și cele distribuite conform HAGOA nr.7/23.10.2017)”, arată un document al companiei.

Mai multe companii listate la BVB au solicitat ANAF încă din urmă cu câteva luni să clarifice dacă textul Codului Fiscal impune sau nu impozitarea dividendelor încasate de fondurile de investiții fără personalitate juridică de la companiile la care dețin participații. Este vorba de organismele de plasament colectiv de tipul fondurilor mutuale.

FOTO BNR a lansat în circulație bancnote și monede cu noua stemă a țării CITEȘTE ȘI FOTO BNR a lansat în circulație bancnote și monede cu noua stemă a țării

Acționarii Transgaz au aprobat pe 27 aprilie 2017 acordarea unui dividend brut în valoare de 46,33 lei pe acțiune, aferent anului financiar 2016. Dividendele cuvenite acționarilor, aprobate în AGOA din 27 aprilie 2017, se ridicau la 545,48 milioane lei, scrie News.ro.

De asemenea, potrivit HAGOA nr.7 din 23 octombrie 2017, acționarii companiei au aprobat distribuirea sub formă de dividende a sumei de 171 milioane lei, dividendul brut per acțiune aprobat fiind de 14,52 lei.

”Urmare a faptului că, la data plății dividendelor aferente anilor financiari 2015 și 2016 (atât cele distribuite conform HAGOA nr.1/27.04.2017 cât și cele distribuite conform HAGOA nr.7/23.10.2017), SNTGN Transgaz SA a reținut impozitul pe dividende prin aplicarea unei cote de 5% asupra dividendului brut, vă informăm că, începând cu data prezentei se vor efectua demersurile necesare în vederea restituirii impozitului reținut în cazul acționarilor fonduri de investiții fără personalitate juridică”, mai informează compania.

Transgaz este operatorul tehnic al Sistemului Național de Transport (SNT) gaze naturale și asigură îndeplinirea în condiții de eficiență, transparență, siguranță, acces nediscriminatoriu și competitivitate a strategiei naționale privind transportul intern și internațional al gazelor naturale și dispecerizarea gazelor naturale, precum și cercetarea și proiectarea în domeniul specific activității sale, cu respectarea cerințelor legislației europene și naționale, a standardelor de calitate, performanță, mediu și dezvoltare durabilă.

Transgaz a raportat în primele nouă luni un profit net de 433,5 milioane lei, mai mare cu 21% față de rezultatul net din perioada similară a anului trecut, de 358,46 milioane lei.

Cantitatea de gaze transportată a crescut cu aproape 14%, la 9,21 milioane metri cubi.

Acționarul majoritar al Transgaz este Ministerul Economiei, care controlează 58,5% din acțiuni.

Compania are o capitalizare de 4,52 miliarde lei (circa 1 miliard euro).

viewscnt
Afla mai multe despre
transgaz
dividende