Tranzacțiile importante de pe piața de fuziuni și achiziții nu salvează bursele europene de la declin

Tranzacțiile importante de pe piața de fuziuni și achiziții nu salvează bursele europene de la declin
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 6 mar 2017

Acțiunile europene au început săptămâna în scădere, inclusiv pe fondul unui declin puternic al celei mai mari bănci din Germania, care a ținut investitorii departe de sectorul bancar. Evoluția nefavorabilă de astăzi a burselor europene vine în pofida unor tranzacții importante între companii, informează Reuters și MarketWatch.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Indicele pan-european Stoxx Europe 600 a pierdut 0,5% din valoare după ce, săptămâna trecută, a consemnat un important solid, de 1,4%.

Cel mai puternic declin a fost cel al acțiunilor Deutsche Bank, care s-au depreciat cu circa 8% pe bursa de la Frankfurt, în contextul în care cea mai mare bancă din Germania a anunțat că vrea să atragă 8 miliarde de euro de la investitori, a patra majorare de capital începând cu anul 2010.

Duminică, Deutsche Bank a anunțat lansarea unei oferte de acțiuni în valoare de 8 miliarde euro. Alături de listarea parțială a diviziei de administrare a activelor și vânzarea mai multor active, operațiunea vizează majorarea capitalului Tier 1 de la 11,9% la peste 13%.

Dow Jones a sărit în premieră de pragul psihologic de 20.000 puncte, pe fondul optimismului generat de primele măsuri decise de Trump CITEȘTE ȘI Dow Jones a sărit în premieră de pragul psihologic de 20.000 puncte, pe fondul optimismului generat de primele măsuri decise de Trump

Per ansamblu, acțiunile bancare tranzacționate pe bursele europene au pierdut 1,2%.

Totuși, declinul acțiunilor și pesimismul investitorilor pe bursele europene a fost temperat de piața de fuziuni și achiziții.

PSA Group, care deține și marca Peugeot, și General Motors au anunțat astăzi vânzarea mărcilor Opel și Vauxhall, deținute de GM. Tranzacția cuprinde și operațiunile europene ale GM Financial și se ridică la 1,3 miliarde de euro.  Prin această achiziție, PSA devine al doilea mare constructor european, cu o cotă de piață de 17%.

Acțiunile PSA Group au cresut cu aproape 3%, investitorii salutând preluarea Opel de către grupul auto francez, de la General Motors.

O altă fuziune importantă anunțată astăzi este cea dintre fondurile de investiții britanice Standard Life și Aberdeen Asset Management, care vor crea al doilea mare administrator de active din Europa, cu o valoare de peste 11 miliarde de lire sterline (13,5 miliarde de dolari) și active de 660 miliarde de lire (809 miliarde de dolari).

În urma anunțării fuziunii, acțiunile Aberdeen au crescut cu peste 4%, iar cele ale Standard Life cu aproape 6%.

Indicele FTSE 100 al bursei londoneze a încheiat ședința de astăzi cu un declin de 0,3%, mai mic însă decât cel al bursei de la Frankfurt, care a coborât cu 0,6% și cel al bursei de la Paris, care a pierdut 0,4%.

viewscnt
Afla mai multe despre
deutsche bank
m&a
fuziuni
achizitii
actiuni
opel
psa
gm
standard life
burse
stoxx europe 600