Aproape 1.000 de localități, inclusiv sate, vor fi conectate la rețele de internet de mare viteză, într-un proiect de 100 milioane euro. Oportunități pentru firme de orice dimensiune

Aproape 1.000 de localități, inclusiv sate, vor fi conectate la rețele de internet de mare viteză, într-un proiect de 100 milioane euro. Oportunități pentru firme de orice dimensiune
Profit.ro
Profit.ro
scris 9 mai 2024

Guvernul urmează să implementeze o schemă de sprijinire a introducerei de rețele de internet de mare viteză în cel puțin 945 de localități din țară, cu accent pe zonele în care piața nu poate furniza aceste servicii pe cont propriu (sate, inclusiv zone defavorizate). Viteza minimă va fi de cel puțin 100 Mbps, cu posibilitatea creșterii acesteia în viitor, iar rețelele vor fi FTTB/H/ sau 5G.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
20 mai - Eveniment News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

”Aprobăm azi o investiție majoră, de aproape 100 de milioane de euro, prin care vor fi dezvoltate conexiuni pentru internet de mare viteză în aproximativ 1000 de localități din țară. Prioritate vor avea unitățile școlare, bibliotecile, unitățile medicale, instituțiile publiceDe asemenea, vor fi vizate și acele comunități unde nu există internet iar rețelele fixe ori mobile sunt insuficiente, inclusiv în zonele defavorizate”, a anunțat și premierul Ciolacu. 

Proiectul ar urma să fie implementat până la finele anului 2025, fiind finanțat prin PNRR.

Ciolacu se revoltă împotriva comercianților și merge după modelul Franței cu „shrinkflation” la raft: O scumpire „camuflată”, o formă de înșelăciune. Să fie obligați să semnaleze vizibil pe ambalaj! CITEȘTE ȘI Ciolacu se revoltă împotriva comercianților și merge după modelul Franței cu „shrinkflation” la raft: O scumpire „camuflată”, o formă de înșelăciune. Să fie obligați să semnaleze vizibil pe ambalaj!

Executivul arată că investiția este esențială pentru a reduce decalajele dintre mediul urban si rural, iar școlile, dipensarele, bibliotecile, dar și toți cetățenii din aceste localități să aibă șanse egale să se conecteze, printr-un singur click, cu întreaga lume.

Ghidul solicitantului a fost publicat pe site-ul MCID, la adresa https://www.mcid.gov.ro/programe-europene/pnrr/c7/, împreună cu toate condițiile de finanțare pentru cel puțin 945 de localități din țară.

Apelul investiției este competitiv, urmând să fie deschis pentru depunerea aplicaților în platforma https://proiecte.pnrr.gov.ro începând cu data de 26 iunie 2024, pentru o perioadă de 30 de zile.

Pot depune proiecte întreprinderi de orice dimensiune (microîntreprinderi, întreprinderi mici, mijlocii sau mari), inclusiv prin parteneriate, care la data depunerii cererii de finanțare sunt notificate la ANCOM ca furnizori de comunicații electronice de cel puțin 3 ani.

FOTO&DOCUMENT Portul Constanța nu a recâștigat rolul de hub la Marea Neagră. A căzut din Top 20 la containere CITEȘTE ȘI FOTO&DOCUMENT Portul Constanța nu a recâștigat rolul de hub la Marea Neagră. A căzut din Top 20 la containere

Obiectivele specifice ale apelului de proiecte se împart în două măsuri de investiții prioritare, în funcție de gradul de acoperire la internet:

a)  Prioritate absolută (P1) – acoperirea cu servicii de acces la internet de mare viteză (minim 100 mbps) a localităților rurale albe, nedeservite cu rețele fixe și nedeservite cu rețele mobile 4G sau 5G (pentru cazul în care se vor implementa rețele 5G, conform prevederilor art. 52a din Regulamentul (UE) nr. 651/2014 al Comisiei din 17 iunie 2014 de declarare a anumitor categorii de ajutoare compatibile cu piața internă în aplicarea articolelor 107 și 108 din tratat, dar în care există cerere latentă și/sau inductori socio- economici (școală, grădiniță, dispensar, instituție publică etc.

b) Prioritate subiacentă (P2) – Acoperirea cu servicii de acces la internet de mare viteză a localităților rurale insuficient deservite cu rețele fixe (și nedeservite cu rețele mobile 4G sau 5G, pentru cazul în care se vor implementa rețele 5G, conform art. 52a din Regulamentul (UE) nr. 651/2014, în care trebuie îmbunătățite vitezele astfel:

-  Pentru localitățile în care există rețele fixe cu viteză < 30 Mbps, viteza de descărcare a noilor rețele va fi de minim 100mbps,

-  Pentru localitățile în care există rețele fixe cu viteză de download 30-100 Mbps, viteza de descărcare a noilor rețele va fi de minim 300mbps.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
internet
rețea
program
guvern
firme
întreprinderi