CEO-ul Telekom Mobile România spune că nu sunt discuții pentru vânzare cu Vodafone România. Variantă vehiculată pe piața din afara țării: Vodafone România ar putea fi vândut către e&

CEO-ul Telekom Mobile România spune că nu sunt discuții pentru vânzare cu Vodafone România. Variantă vehiculată pe piața din afara țării: Vodafone România ar putea fi vândut către e&
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 sep 2023

Babis Mazarakis, CEO Telekom Mobile România (TKMR), spune că el nu a avut nicio discuție cu Vodafone România sau cu o altă companie pentru vânzarea rețelelor mobile, spunând în același timp că nu știe ce va fi în perioada următoare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

„Eu nu am avut nicio discuție anterior, în acest an, cu Vodafone sau cu altcineva. Ce se va întampla în viitor? Cine știe?”, a spus CEO-ul.

Afirmația este susținută în contextul în care discuții privind vânzarea Telekom Mobile România au fost derulate anterior atât cu Vodafone, cât și cu Digi/RCS-RDS, însă ambele ar fi eșuat. Discuțiile cu Vodafone au fost purtate la Londra, unde este sediul operatorului britanic, fiind lansat inclusiv un audit tehnic, cum a anunțat Profit.ro la acel moment.

Și în cazul Digi surse din piață confirmă un interes crescut al operatorului român, dar în urmă cu 3 ani, pentru această achiziție, interes care s-a redus ânsă pe măsură ce compania și-a dezvoltat propria infrastructură. Un alt motiv pentru care Digi nu mai este atât de interesat de această achiziție o reprezintă focusul pe piețele internaționale, unde, așa cum a anunțat Profit.ro, Digi Spania este în cărți pentru a achiziționa active ale Orange Spania.

Ziarul Financiar a scris la rândul său, luni, un material în care analiza și aducea argumente pentru o eventuală achiziție a TKMR de către Digi România sau Vodafone România.

Din informațiile Profit.ro, o eventuală preluare TKMR de către Digi sau Vodafone ar fi implicat o analiză pe concurență care s-ar fi realizat la Bruxelles, de către Comisia Europeană, anchetă/analiză care ar dura între 1 și 2 ani, mai ales că o astfel de tranzacție ar fi implicat reducerea numărului de operatori activi în piață, de la 4 la 3, cu impact imediat pe concurență.

Pe de altă parte, surse din piața din afara țării susțin că însuși Vodafone România ar putea fi vândut către grupul arab e& pentru a completa oferta operatorului din Emirate în regiune.

Piața telecom din regiune a fost marcată de două evenimente majore în această vară, care au legătură cu grupul britanic Vodafone și cu operatorul din Emirate:

1. La începutul lunii august, CEO-ul e& (fost Etisalat), operatorul telecom din Emiratele Arabe Unite, a anunțat că este dispus/interesat să-și crească participarea în operatorul britanic Vodafone până la 20%. Hatem Dowidar a declarat că speră ca e& să primească aprobarea de la autorități, pentru a ajunge la 20% din Vodafone, în “trei, patru luni”. e& și-a crescut gradual participarea în Vodafone, ajungând să dețină, în mai puțin de un an, 14,61%. Grupul arab a achiziționat inițial 9,8% din Vodafone în mai 2022 pentru 4,4 miliarde dolari, crescându-și participarea în primăvara 2023. În acest moment, e& este cel mai mare acționar Vodafone cu deținerea de 14,61% și va deveni de departe cel mai important acționar când va ajunge la 20%.

2. e& și-a făcut intrarea în Europa în urmă cu o lună, prin achiziția pachetului de control deținut de Telenor, operatorul telecom deținut de fondul de investiții ceh PPF, din Bulgaria, Serbia, Slovacia și Ungaria. PPF va rămâne partener minoritar în acești operatori. Tranzacția trebuie aprobată de Bruxelles. În Ungaria, e& va fi partener cu o firma deținută de apropiații premierului Viktor Orban.

Un analist al pieței a explicat pentru Profit.ro de ce ar putea fi un alt treilea cumpărător varianta preferată atât de DT/OTE, cât și de autorități. "În primul rând este vorba de analiză și avizul local din partea autorităților de concurență, procedura ce ar dura câteva luni, comparativ cu aproximativ 1-2 ani cât ar dura o analiză europeană, făcută de Bruxelles, în cazul în care cumpărător ar fi Vodafone sau Digi. Un alt doilea motiv ar fi continuitatea afacerii și menținerea locurilor de muncă, care nu s-ar întâmplă în cazul tranzacției cu unul dintre cei doi operatori, operațiunea fiind integrată în propria structură".

O astfel de tranzacție ar însemna și rămânerea operatorului în piață, sub un alt nume, evident, ceea ce nu ar reduce numărul de operatori prezenți pe piață din România, de la 4, la 3, varianta preferată de autoritățile de concurență.

Până la publicarea acestui articol, nici RCS RDS, operatorul Digi, nici Vodafone România nu au răspuns întrebărilor adresate de Profit.ro.

 

 

viewscnt
Afla mai multe despre
telekom
vodafone